A lehető legjobb időpontban jelent meg Gaal György legújabb bédekkere, a „kincses város”, Kolozsvár történelmi kalauza, amely Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere támogatásával látott napvilágot. A tőlünk keletre hullámzó járványhelyzet miatt az utazó ugyanis kétszer is meggondolja, hogy átlépje a határt Erdély felé. Ez a kiváló és hatalmas tudásanyagot rejtő mű viszont enyhíti a „honvágyat”.

A városkalauz több mint háromszáz oldala Kolozsvár múltját, építészetét, művészet- és kultúrtörténetét páratlan eleganciával foglalja össze. A mű savát-borsát az adja, hogy rávilágít a jelenkor visszásságaira is. Mivel számtalan nagyszerű fotográfia is sorakozik a lapokon, a fényképek maguktól is beszélnek, a polihisztor magabiztosságával író szerző pedig olyan rejtett disszonanciákra is felhívja a figyelmet, amelyek a mélyben lapulnak. A kötetből akár album is születhetett volna, igény lenne rá, kiváltképp, hogy Gaal György jó kritikai érzékkel válogat a képek közül.

A kalauz kimérten, jó arányérzékkel vezet végig bennünket a város utcáin, és a híres-neves épületeken kívül olyan templomok, paloták vagy kis házak múltjába is betekintést enged, amelyekről minden bizonnyal még a kolozsvári lokálpatrióták is elismerően vélekednek.