Szerző:

Versek által önmagunkká rendeződni

Letisztult, tökéletes forma és hang. Az önmagát, létezésének értelmét kereső ember őszinte és bátor megnyilatkozása az idén József Attila-díjjal kitüntetett Farkas Wellmann Éva új verseskötete.

Nagyi, leszel influencer?

Hsu Hsiu-e (84) és Chang Wan-ji (83) egész életükben családi mosodát üzemeltettek a tajvani Taichung városában. Az évtizedek alatt több száz ruhadarab halmozódott fel, amelyeket tulajdonosuk a mosodában hagyott. Itt kezdődik ez a megható történet.

Az utolsó pillanatok fotográfusa

Mindmáig vonzódom a pusztuláshoz: azt fényképezem nagy intenzitással és magas színvonalon – vallotta a hatvannyolc éves korában, 2021. július 18-án elhunyt Lugosi Lugo László fotográfus, művészeti író, filmkészítő.

Magyar világpremierek Cannes-ban

A hagyományok szerint a cannes-i filmfesztiválon a siker mércéje, ha a közönség állva tapsol vetítés után. Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotásának világpremierjén már a záró főcím alatt zúgott az utóbb szűnni nem akaró ünneplés.

Megjelent az Országút 40. száma

Legújabb számunkban a Balatont lengyel szemmel láthatjuk, olvashatunk többek között a székesfehérvári királysírokban nyugvó uralkodóink legmodernebb genetikai módszerekkel történő azonosítási kísérletéről, s Irán és Izrael kapcsolatának meglepő fordulatairól.

Tíz nap a művészetek jegyében

Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend – 2021. július 23. és augusztus 1. között ismét völgyhangulat lengi be a Káli-medencét – idén harmincadik alkalommal fogadja a Művészetek Völgye az irodalom, a színház, a zene, a képző- és iparművészet kedvelőit.

Magyar művészek Cannes-ban

Ez az az esztendő, amikor a magyar filmművészet minden nemzedéke jelen lesz Cannes-ban a 74. filmfesztiválon. A középgenerációt Enyedi Ildikó és Mundruczó Kornél, a legfiatalabbakat Rudolf Olivér, a klasszikus alkotókat Mészáros Márta képviselheti.

kánikula

At quas et, ut as nam, omnis essit venim amet poresci solorei ctempor enimet explam nis ernate ide consequatius minctorit eossimil ma de voloriorio et lamendi ssintur solut aceatur epedis dolore nonsequae dolora nes simaionseque

Lepkék

At quas et, ut as nam, omnis essit venim amet poresci solorei ctempor enimet explam nis ernate ide consequatius minctorit eossimil ma de voloriorio et lamendi ssintur solut aceatur epedis dolore nonsequae dolora nes simaionseque

Elmaradhat az olimpia?

A tokiói olimpia a jövő hónapban kezdődik, annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben megugrott a Covid-betegek száma. Az eredetileg 2020-ra tervezett nyári olimpiai játékokra a japán fővárosban remélhetőleg 2021. július 23. és augusztus 8. között kerülhet sor.

Megjelent az Országút balatoni száma

Júliusi első számunkat a Balatonnak szenteljük, amely Veszprémmel közösen 2023-ban Európa Kulturális Fővárosaként mutatkozhat be, méltán, hiszen Veszprém ősi királynői város, Tihany néhány évtizede legnagyobb művészeink belső emigrációs műhelye is volt, Füred pedig ma is nyári irodalmi fővárosunk.