Szerző:

Várfanfártól a Szentivánéji álomig

Négy évtizede ment fel először a szimbolikus függöny a Kőszegi Várszínház színpadán. Történelmi esemény évfordulója volt 1982. Négyszázötven éve verte vissza a török hadat Jurisics Miklós kapitány. Páskándi Géza nyitódarabja az emlékezésről szólt.

Rajzok és szobrok Strobl Alajos műterméből

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszéke kiállítással tiszteleg alapítója előtt, aki élete nagy részét az Epreskertben töltötte. Műtermének egykori átriuma ma kiállítóteremként funkcionál.

Megjelent az Országút 61. száma

Legújabb számunkban Kodolányi Gyula az olvasó válságáról, Zelnik József a képalkotás erőltetett kreativitásáról töpreng, tudósítunk a kárpitművészek reprezentatív kiállításáról és a máltaiak kárpátaljai szolgálatáról.

Porgy és a Kékszakállú

George Gershwin és alkotótársai operájának első teljes lemezfelvételén, a hetvenes években a meghallgatást vezető karmester, Lorin Maazel váratlanul a kis szerepre felkért jamaicai születésű brit basszbaritonra, Willard White-ra bízta Porgy szerepét. 

Marczinka Csaba modellversei

Szocreálban állom mindig az aktot,

azaz nudi helyett egy gatyában.

„Tudna-e állni egy kontraposztot?”

Megjelent az Országút 60. száma

Legújabb számunkban Baritz Sarolta Laura az erényeken alapuló gazdaság mellett érvel, Róna Katalin a majkpusztai kamalduli remeteség épületegyüttesét mutatja be, Jakatics-Szabó Veronika tárlatát ajánljuk figyelmükbe, s Ferenczes István székely költő verseit olvashatják.

Vitéz Ferenc két verse

CSAK ONLINE

magamnak is csak akkor létezem,
ha megfigyelem, amint ezt vagy azt
teszek, ha véres cinkék énekelnek,
s hogy éppen mit gondolok

A zene összeköt

A Zeneakadémia is alapító tagja annak az új európai hálózatnak, amely jeles zenészek és neves zeneszerzők emlékházait fogja össze. A közelmúltban létrejött európai szövetség alapító dokumentumát Franciaországban írták alá.

Magyar Sajtófotó kiállítás – kétszer

Két sajtófotó kiállítással örvendezteti meg a nézőket a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya: az idén 40 esztendőre visszatekintő Magyar Sajtófotó Kiállítás négy évtized legjobb magyar sajtófotóiból válogat: 123 fotográfus képeit, mellettük külön tárlókban az elmúlt 40 év kiállításaihoz, pályázati megjelenéseihez fűződő emlékeket és a fotóriporteri munka kellékeit mutatja be a Capa Központban.