Szerző:

Várfanfártól a Szentivánéji álomig

Négy évtizede ment fel először a szimbolikus függöny a Kőszegi Várszínház színpadán. Történelmi esemény évfordulója volt 1982. Négyszázötven éve verte vissza a török hadat Jurisics Miklós kapitány. Páskándi Géza nyitódarabja az emlékezésről szólt.

Rajzok és szobrok Strobl Alajos műterméből

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszéke kiállítással tiszteleg alapítója előtt, aki élete nagy részét az Epreskertben töltötte. Műtermének egykori átriuma ma kiállítóteremként funkcionál.

Megjelent az Országút 61. száma

Legújabb számunkban Kodolányi Gyula az olvasó válságáról, Zelnik József a képalkotás erőltetett kreativitásáról töpreng, tudósítunk a kárpitművészek reprezentatív kiállításáról és a máltaiak kárpátaljai szolgálatáról.

Porgy és a Kékszakállú

George Gershwin és alkotótársai operájának első teljes lemezfelvételén, a hetvenes években a meghallgatást vezető karmester, Lorin Maazel váratlanul a kis szerepre felkért jamaicai születésű brit basszbaritonra, Willard White-ra bízta Porgy szerepét. 

Vászoncipővel a vízbe

Eszembe jut a fejemben izzó dopaminvihar, melyben újra és újra elhittem, mindent látok, mindent értek, és mindenkinél jobb vagyok. És eszembe jut a depresszió, az önvád és az önutálat, mely a tizenkét utcás éjszakákat követte. Négy éve tiszta vagyok.

Édes-sós pszichoanalízis – Farkas Gábor versei

Csontjaid, bőröd elteszed holnapra –
minden éjszakád pszichoanalízis,
másodpercekre torlódik a krízis,
nem teszel félre: a holnap elfogy ma.

Szél, te véremre támadó

CSAK ONLINE Nagy László és Szécsi Margit egymáshoz, egymásról írott verseit fiatalon elhunyt fiuk, Nagy András grafikusművész halála előtt másfél esztendővel válogatta és rendezte önálló kötetté.

El nem rejtett táj

CSAK ONLINE Városok, helyszínek speciális erőterét teszi láthatóvá, hol naplótöredékre, hol esszére emlékeztető versnyelvével Győrffy Ákos új kötete.

Transzcendens és profán

CSAK ONLINE Vallomásos líra A. Túri Zsuzsa könyve, amely számvetésre, tükörbe nézésre készteti az olvasót – erőteljes vizualitás, merész őszinteség jellemzi.

Marczinka Csaba modellversei

Szocreálban állom mindig az aktot,

azaz nudi helyett egy gatyában.

„Tudna-e állni egy kontraposztot?”