Szerző:

Bethlen Margit írónő: A Parnasszuson vagy a miniszterelnök jobbján?

Bethlen István nejéről, szépprózai és publicisztikai írásairól az utókor méltatlanul elfeledkezett, noha a két világháború közötti irodalom ismerői számontartották. Pályáját az irodalomtörténész vázolja fel.

Vasszánkó és aranyfolyó

At quas et, ut as nam, omnis essit venim amet poresci solorei ctempor enimet explam nis ernate ide consequatius minctorit eossimil ma de voloriorio et lamendi ssintur solut aceatur epedis dolore nonsequae dolora nes simaionseque

…nyitott mondat akartam maradni

sdfdfdsEnectet quamet dollit, serferi doluptatem reprovid minihictotae estia audi corporepe et volupta tecturio tem facerepudi re, non res sus commoluptam dolum saperovid unt omnihil lenitae molento tatempos sit, seque venderchil

„Tavasz nyíltán hazamegyünk, Mária!”

Idén 100 éve, hogy Benedek Elek hazatért Kisbaconba. Interjú Bíró Béla irodalomtörténésszel, Elek apó szellemi és tárgyi örökségének őrzőjével az "irodalmi ezermester" erdélyi éveinek izgalmas történéseiről.

Újra KMI 12-est a PIM-ben

A címbéli kód jelentése: a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatósága november 23-án 18 órakor folytatja a KMI 12 programja szerzőinek zenés-irodalmi sorozatát a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amelynek ezúttal Kürti László és Szálinger Balázs lesz a vendége.

A Szent István-terem példája

Fontos, elismerésre méltó mű született, pontosabban született meg újra a Budavári Palotában a Szent István-terem rekonstrukciójával. A látványos és elegáns összművészeti alkotás önmagán túlmutató, általánosabb gondolatokat is ébreszt.

Lengyel klasszikus magyar tükörben

Witold Gombrowicz minden bizonnyal a modern lengyel irodalom legismertebb, leggyakrabban idézett és legtöbbet hivatkozott szerzőinek sorába tartozik, köszönhetően annak, hogy rendkívül tudatosan építette nem csupán életművét, de saját legendáját is. 

Megjelent az Országút 49. száma

Legújabb számunkban Mádl Dalmára emlékezünk, a nyolcvanéves Kodolányi Gyulát köszöntjük, Kulin Ferenc az elrejtett politikai valóság tudatosításáról, Farkas Ádám a vadászat és a természetvédelem viszonyáról, Eperjes Károly új filmjéről, a Magyar Passióról beszél.

Széllel szemben, megkopott tájakon

Versei „egyszerre sugározzák a létezés szépségét, az emberi munkálkodás isteni eredetét és az állandóan környező veszélyeket...” (Kabdebó Lóránt) Erről és az általa szerkesztett Aracs folyóiratról kérdeztük Bata Jánost szülőfalujában, Horgoson.