Sir Willard White május 4-én, szerdán este a Porgy és Bess férfi címszerepét énekli az Operaház Almási-Tóth András rendezte előadásában, Bess alakját Horty Lilla formázza, a karmester Dénes István lesz. A világhírű operaénekes ezt követően május 7-én és 14-én ikonikus szerepében, A Kékszakállú herceg vára Kékszakállújaként mutatkozik be.

Bartók Béla egyfelvonásosát követően a két est második részében a Gershwin-opera részleteit magyar művészek szólaltaják meg, hitet téve az egyetemes értékű művek szabad játéka mellett.

A művész már a világ szinte minden jelentős operaházában és koncertszínpadán énekelt pályája közel félévszázada alatt. A művész Kingstonban, majd a New York-i Juilliard Schoolban végezte énekesi tanulmányait, 1974-ben debütált a New York City Operában, rendszeres fellépője lett a londoni Királyi Opera, az Angol Nemzeti Opera, a New York-i Metropolitan előadásainak, San Francisco, Los Angeles, Berlin, Párizs, München, Hamburg, Amszterdam, Brüsszel, Madrid operaházainak, visszatérő vendégművésze a Glyndebourne-i, az Aix-en-Provence-i és a Salzburgi Fesztiválnak. Számos alkalommal lépett fel a világ vezető zenekarai, köztük a Londoni, a New York-i, a Los Angeles-i és a Berlini Filharmonikusokkal, a Bostoni Szimfonikusokkal, a Royal Concertgebouw vagy a milánói Scala zenekarával. Hangfajának csaknem minden szerepét elénekelte az alaprepertoártól a kuriózumokig, Monteverditől Alban Berg, Benjamin Britten és Ligeti György műveiig.

Művészi pályája különleges, operaénekestől szokatlan pillanata volt, amikor a Royal Shakespeare Company előadásában Othello prózai szerepét játszotta Sir Ian McKellen és Imogen Stubbs partnereként.

Énekesi repertoárjának fontos szerepe a Kékszakállú, amelyet az Operaház Szinetár Miklós rendezte előadásában énekel, Judit figurájában partnere Gál Erika, a prológot Kálid Artúr mondja el, a zenekart Kovács János vezényli. A program második felében a dalszínház magyar énekeseinek előadásában, koncertszerű formában szólalnak meg a Porgy és Bess népszerű részletei. Közreműködik: Palerdi András, Létay Kiss Gabriella, László Boldizsár, Szegedi Csaba, Fülep Máté, Fodor Gabriella és Fodor Beatrix, az opera együtteseit Dénes István dirigálja.

Nyitókép: II. Erzsébet emelte lovagi rangra Willard White operaénekest  Fotó: Magyar Állami Operaház