1984, Boros Jenő: Crossviadal
 

 

A szokásos évi, idén 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás pedig a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik meg 2021 fotóiból, a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazott képeinek kiállításával.

 

Az 1981-ben pályázatra beadott fotókból megrendezett tárlat az egyes számot kapta rendezőjétől, Szalay Zoltántól, aki a következő harminc évben is (kisebb-nagyobb kihagyásokkal) gondozója, rendezője maradt a kiállításoknak. A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztály elnöksége úgy gondolta, az évforduló jó alkalom a visszapillantásra, így idén a szokásos, éves Magyar Sajtófotó Kiállítás mellett a negyven esztendőre visszatekintő tárlattal is várják a látogatókat a Capa Központban, mely 2014 óta szakmai partnere és egyik fő támogatója a Magyar Sajtófotó Kiállításnak, és fogadja be kiállítótereibe a magyar dokumentarista fotósok legjobbjainak évente megrendezett seregszemléjét.

1988, Krista Gábor: Csepel
 

 

Semmi sem olyan már, mint 1981-ben volt. Megváltozott a sajtó, Magyarországon megváltozott a politikai berendezkedés; más lett a technika, a jogi környezet, megváltozott a képek nyilvánosságra kerülésének módja és gyakorisága. A legfontosabb azonban nem változott: a fotóriporterek elkötelezettsége. A sajtónak dolgozó fényképész, a fotóriporter, arra törekszik, hogy a valóságot saját értelmezésében tárja a közönség elé, nyújtson információt, szórakoztasson vagy provokáljon. Érzelmet akar kelteni, miközben beszámol az előtte történő dolgokról, a maga által megtapasztalt valóságról. A fotóriporterek számára a pályázatokon elért sikerek visszaigazolást nyújtanak, a beküldött anyagokból rendezett kiállítások pedig a közönségnek adják meg azt az örömöt, hogy jó képekkel eleveníthessék fel az elmúlt esztendő eseményeit. Csodálhatják, egyetérthetnek, vitatkozhatnak a fotóssal. Ezzel a kiállítással is ezt a hatást szeretnék elérni a rendezők. A válogatás, mint mindig, most is szubjektív, de abban a tekintetben a teljességre törekszik, hogy a magyar sajtófotó valamennyi műfaját bemutassa, s ezt sok fotóriporter munkáján keresztül tegye meg. A tárlaton 123 fotográfustól láthatunk képeket, a legnevesebbektől a kevésbé ismertekig, az idősebb generációtól a fiatalokig. A kiállításon csak olyan képek vannak, amelyet alkotója a Magyar Sajtófotó Pályázatok egyikére valamelyik évben beadott.

1999, Teknős Miklós: Plakátragasztó
 

 

„Több ezer képből állt össze ez a kiállítás, amely szándékaim szerint bemutatja a legjellemzőbb témákat, megjeleníti a kollégák önálló gondolatait, sok esetben világosan felfedezhető benne egy-egy fotóriporter saját stílusa. Engem lenyűgözött a fotóriporterek elkötelezettsége és áldozatvállalása, ahogy sokszor a maguk örömére, nem megrendelésre dolgoznak fel fontos témákat” – emeli ki Bánkuti András, a kiállítás kurátora és rendezője, Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője.

2000, Markovics Ferenc: Egy élet vastüdőben
 

 

Az éves, idén 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás pedig egy héttel később, a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik meg 2021 fotóiból. Ennek ünnepélyes megnyitóján hozzák nyilvánosságra MÚOSZ Nagydíját és az André Kertész-nagydíjat elnyerő fotográfusok nevét. (A két név – embargósan – az ünnepélyes kiállításmegnyitó előtt egy órával a http://sajto-foto.hu oldalon már fent lesz a sajtó számára.) A megnyitó egyben díjátadó is, a két nagydíjon kívül a tizennégy kategória első három helyezettjét és a különdíjak nyerteseit is ekkor köszöntik a Tettamanti Béla által tervezett oklevekkel a rendezők.

 

A 40 esztendő fotográfiáit bemutató válogatás 2022. április 20-án nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A tárlat 2022. április 21-től május 29-ig tekinthető meg.

kedd–péntek: 14–19 óra; szombat–vasárnap: 11–19 óra, hétfőn és ünnepnapokon zárva.

További információ: https://capacenter.hu/kiallitasok/valogatas-40-ev-legjobb-magyar-sajtofotoibol/

 

Az éves, idén 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitója 2022. április 26-án lesz a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Nyitókép: Bánhalmi János – Holtponton, 1986