Forrás: MKE 

 

Négy évtizedig, 1885-től 1925-ig tanított Strobl Alajos az Országos Mintarajztanodában (amely a Magyar Képzőművészeti Egyetem jogelődje), ahol 1897-ben alapította meg a Szobrász Mesteriskolát. Nemcsak nagyszerűen mintázott, hanem bravúrosan rajzolt is. A kiállításon a szobrok mellett vázlatkönyveinek olyan rajzait is kiállítják, melyek életképeket, szoborterveket és első világháborús jeleneteket ábrázolnak.

Forrás: MKE 
 

A Strobl Alajos Emlékhely Alapítvány alapítója, Strobl Mátyás, a művész unokája a kiállítás kapcsán elsősorban a művész kevésbé ismert rajzairól beszélt:

„Talán sokan természetesnek veszik, hogy a plasztika és a grafika összetartozó fogalmak, és aki szobrászként alkot maradandó műveket, annak méltán rajzaiban is megmutatkozik tehetsége. Strobl Alajos személyét tekintve ez valóban elmondható, és bár a művész rajzai értelemszerűen kevéssé kerültek a nagyközönség szeme elé, a grafikák művészi színvonala, szépsége megérdemli, hogy az alkotó rajzait a nagyközönség egy kiállítás és egy kiadvány keretében megismerhesse és megcsodálja.

Forrás: MKE 

 

A művész édesapja az általános műveltség fontos részének tartotta a rajztudást, ezért gyermekeit már korai gyermekkortól rajzoltatta. Strobl Alajos ezt nem kötelességnek, hanem szórakozásnak tartotta és ebben tehetsége hamar megmutatkozott. A művésznek a későbbi alkotói évei során nem volt mindig lehetősége a mintázáshoz, a rajzok túlnyomó többsége ekkor született. Ilyen időszak volt a katonaság szolgálati ideje, az első világháború során a fronton átélt időszak, de akár barátaival egy medvevadászat alkalmából eltöltött néhány nap. A rajzok nagy része a vázlatkönyvek révén családi tulajdonban van, de számos rajz elkallódott. Szerencsés véletlenek is közrejátszhatnak abban, hogy feltűnnek néha művészeti árveréseken Strobl Alajos-rajzok. Máig nem tudunk azonban nyomára bukkanni az úgynevezett Zumbusch–Vépy album rajzainak, pedig ezek voltak a legszebb rajzok a művész katonaévéből. Csak remélhetjük, hogy a rajzokból összeállított kiadványunk, mely kapcsolódik a Magyar Képzőművészeti Egyetem 150 éves fennállása alkalmából rendezett hasonló tárgyú kiállításhoz, újabb kallódó rajzok felbukkanásához vezethet majd.”

 Forrás: MKE  

 

Megnyitó: 2022. április 26., kedd, 18 óra
A kiállítás megtekinthető: 2022. április 26-tól május 20-ig
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Epreskert
1063 Budapest, Kmety György u. 26–28.