Negyven európai múzeumi és kiállítási helyszín jelentkezett alapító tagként az Európai Zenészek Házainak és Múzeumainak Hálózatához (Réseau des Maisons et des Musées de Musiciens d’Europe), amelyet az Europa Nostra támogatásával az Európai Zenei Központ (Centre Européen de Musique) hívott életre. Az illusztris sorban ott van többek között a bonni, a bécsi és a badeni Beethoven Ház, a baden-badeni Brahms Ház, a tarragonai Pablo Casals Alapítvány, a granadai Manuel de Falla-központ, a lipcsei Mendelssohn Ház, a turkui Sibelius Ház, a firenzei Bellini Gyűjtemény, a varsói Chopin Intézet, a bougivali Bizet Múzeum és a lisszaboni Amália Rodrigues Alapítvány. Magyarországról a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két intézménye, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, valamint a Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum csatlakozott a kezdeményezéshez, képviseletükben a Kodály Múzeum igazgatója, Sebestyén Theodóra írta alá az egyezményt.

Kodály Zoltán egykori könyvtárszobája  Fotó: Kodály Múzeum/Fejér Gábor
 
Ezzel a hálózattal erősíteni szeretnék az európai kapcsolatokat, hiszen a zene összeköt, párbeszédre ad alkalmat, és a diplomáciában is szerepe lehet – mondta a zenészházak hálózatának alapításával kapcsolatban Jorge Chaminé, az Európai Zenei Központ alapítója és elnöke az intézmény közleménye szerint. Sneška Quaedvlieg-Mihailović, az Europa Nostra főtitkára arra emlékeztetett, hogy az Európa kulturális és épített örökségéért tevékenykedő testülethez hasonlóan, ez a kezdeményezés is erősíti és népszerűsíti az európai közösséghez és kulturális örökségéhez tartozás érzését.

A Zeneakadémia Európa zenei életében kiemelkedő szerepet visz. A tradíciók ápolása, a Liszt Ferenc szellemiségéhez méltó kreativitás és nyitottság, az egyetemi és koncertközpont kettősségéből fakadó dinamizmus nemcsak a világranglistákon elért előkelő helyezésekben nyilvánul meg, hanem megalapozza az ilyen szakmai és egyúttal a nagyközönségnek is szóló, gyümölcsöző együttműködéseket

– mondta dr. Vigh Andrea a Zeneművészeti Egyetem rektora. S hangsúlyozta, a Zeneakadémia részvétele egy ilyen jelentős összeurópai kezdeményezésben a nagy múltú magyar intézmény rangjának és nemzetközi elismertségének is köszönhető.

A szövetség célja nemcsak az emlékházak, múzeumok együttműködése, hanem többek között az is, hogy művészeti eseményeket, tematikus évadokat szervezzen, elősegítse fiatal zenészek, kutatók, doktoranduszok csereprogramjait, rezidens fellépéseknek adjon lehetőséget, archívumokat, kottákat, leveleket digitalizáljon, közös munkát alakítson ki más tudományos és művészeti területekkel, Európán kívüli kapcsolatokat is építsen, valamint oktatási-nevelési programokkal új közönséget vonzzon.

Nyitókép: Liszt Ferenc zongorája, a falon a zeneművész portréja Fotó: Liszt Múzeum/Fazekas István