Szerző: Sajgó Szabolcs

Júdás kötelén elalvó irgalom

Fabiny Tamás evangélikus püspök habilitációs értekezése alapján készült Júdás, az elveszett tanítvány című új könyve iskolapéldája annak, hogyan lehet egy tudományos kutatás eredményét a minőség csorbulása nélkül a nagyközönség számára is érdekessé tenni.

Katolikus volt-e Hemingway?

Egyik erkölcsi álláspont sem tökéletes. Fontos törekednünk az életszentségre, de nem csak akkor nevezhetjük magunkat katolikusnak, ha már tökéletesek vagyunk.

A Lélek okán

Ötven nappal húsvét után hasonlóképpen valami nem várt esemény gyűjtötte egybe a Jeruzsálemet ellepő hívő zsidó zarándokokat egy ház körül, ahonnan furcsa hangok, fények forrásoztak.

Égő mozambiki templomok

A Magyarországnál alig kisebb, közel 2,5 millió lakosú Cabo Delgado tartomány állandó kegyetlenkedések helyszíne. A belső menekülteket a Hungary Helps is támogatta a pembai püspökség Karitász szervezetén keresztül. Antonio Juliasse Ferreira Sandramo püspök nyilatkozott az Országútnak.

A Czimmermann István Könyvtár Mozambikban

Új iskolakönyvtár született a legnyugatibb tartomány fővárosától, Tetétől egy órányi autóútra lévő, nyungwe nyelvet beszélő Boromában. A távolság alig harminc kilométer, csak hát azok a fránya, gerincpróbáló útviszonyok, azok gödrös, sziklás földutak...

Egy mennyei borkostoló élménye

Kedves Barátom, a bor benned egyre ó-bb, a pincegazda nem fárad, tudja, mikor mire van szükség, hogy ízed, illatod, színed egyre kívánatosabb legyen majd az égi menyegzőn, ahol mindannyiunkat fölszolgálnak mindannyiunk örömére.

Egy mennyei borkóstoló élménye

Kedves Barátom, a bor benned egyre ó-bb, a pincegazda nem fárad, tudja, mikor mire van szükség, hogy ízed, illatod, színed egyre kívánatosabb legyen majd az égi menyegzőn, ahol mindannyiunkat fölszolgálnak mindannyiunk örömére.

Sajgó Szabolcs verse

„...csak vagyok színed előtt
járkálok le-föl üres templomodban
mint üres szívemben néha az üres szavak
terveid találgatom...”

Vízipókok a lágy mányban

Az egykor a város határában futó vasúti töltés két oldalán elterülő vízivilágban, a közeli Sashegynél kezdődő budai erdőségekben töltötte gyermekkora legszebb szabad óráit a világcsavargó jezsuita költő. Mára a tájat teljesen átformálta a homo technologicus.

Csíkszentmihályi Mihály 1934–2021

A flow szülőatyja nyolcvanhét évesen befejezte földi küldetését. Immár a csillagok közt folytatja útját a teljesség felé, a teremtő áramlás hullámain. Az utóbbi időben egészsége egyre romlott, az elmúlt hetet már teljesen ágyhoz kötve töltötte. Családja körében, claremonti otthonában érte a halál.

Az Alkotó nem pihen

Divatos ma az egyházat vádolni a világ sok bajáért, és semmit nem írni a javára. Sok embernek fogalma sincs arról, mennyi mindent köszönhet a kereszténységnek. Pedig a modern társadalom tartóoszlopai nem léteznének Jézus és az egyház nélkül.