Szerző: Sajgó Szabolcs

Égő mozambiki templomok

A Magyarországnál alig kisebb, közel 2,5 millió lakosú Cabo Delgado tartomány állandó kegyetlenkedések helyszíne. A belső menekülteket a Hungary Helps is támogatta a pembai püspökség Karitász szervezetén keresztül. Antonio Juliasse Ferreira Sandramo püspök nyilatkozott az Országútnak.

A Czimmermann István Könyvtár Mozambikban

Új iskolakönyvtár született a legnyugatibb tartomány fővárosától, Tetétől egy órányi autóútra lévő, nyungwe nyelvet beszélő Boromában. A távolság alig harminc kilométer, csak hát azok a fránya, gerincpróbáló útviszonyok, azok gödrös, sziklás földutak...

Egy mennyei borkostoló élménye

Kedves Barátom, a bor benned egyre ó-bb, a pincegazda nem fárad, tudja, mikor mire van szükség, hogy ízed, illatod, színed egyre kívánatosabb legyen majd az égi menyegzőn, ahol mindannyiunkat fölszolgálnak mindannyiunk örömére.

Egy mennyei borkóstoló élménye

Kedves Barátom, a bor benned egyre ó-bb, a pincegazda nem fárad, tudja, mikor mire van szükség, hogy ízed, illatod, színed egyre kívánatosabb legyen majd az égi menyegzőn, ahol mindannyiunkat fölszolgálnak mindannyiunk örömére.

A Lélek okán

Ötven nappal húsvét után hasonlóképpen valami nem várt esemény gyűjtötte egybe a Jeruzsálemet ellepő hívő zsidó zarándokokat egy ház körül, ahonnan furcsa hangok, fények forrásoztak.

Sajgó Szabolcs verse

„...csak vagyok színed előtt
járkálok le-föl üres templomodban
mint üres szívemben néha az üres szavak
terveid találgatom...”

Vízipókok a lágy mányban

Az egykor a város határában futó vasúti töltés két oldalán elterülő vízivilágban, a közeli Sashegynél kezdődő budai erdőségekben töltötte gyermekkora legszebb szabad óráit a világcsavargó jezsuita költő. Mára a tájat teljesen átformálta a homo technologicus.

Csíkszentmihályi Mihály 1934–2021

A flow szülőatyja nyolcvanhét évesen befejezte földi küldetését. Immár a csillagok közt folytatja útját a teljesség felé, a teremtő áramlás hullámain. Az utóbbi időben egészsége egyre romlott, az elmúlt hetet már teljesen ágyhoz kötve töltötte. Családja körében, claremonti otthonában érte a halál.

Az Alkotó nem pihen

Divatos ma az egyházat vádolni a világ sok bajáért, és semmit nem írni a javára. Sok embernek fogalma sincs arról, mennyi mindent köszönhet a kereszténységnek. Pedig a modern társadalom tartóoszlopai nem léteznének Jézus és az egyház nélkül.

Gyertek, Atyám áldottai

Csodának lehettünk tanúi, az Úr méltó szabadtéri vacsoráján a figyelmező és fegyelmezett sokadalomban Ferenc pápa az egyetlen Mester szavait segített meghallani: Gyertek mindnyájan, Atyám áldottai! Egy pillanatra megnyílt a mindeneket hordozó Szépség határtalan világa.