Szerző: Németh Zsolt

Dalibor Roháč írása elé

Orbán Viktor amerikai látogatása komoly nemzetközi visszhangot váltott ki a magyar kormány külpolitikáját bírálók körében. Az Amerikában élő szlovák politológus elemzésében tünetszerűen – és tanulságosan – jelenik meg a megalapozatlan vádak egész csokra.

Izrael: politikánk fontos sarokköve

Az izraeli–magyar kapcsolatokról rendezett a Demokratikus Átalakulásért Intézet (Centre for Democratic Transition, ICTD), az ismert magyar agytröszt konferenciát vezető közéleti személyiségek részvételével március 28-án. Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke is felszólalt.

Dalibor Roháč írása elé

Orbán Viktor amerikai látogatása komoly nemzet-
közi figyelmet keltett. A magyar külpolitika bírálói sem maradtak tétlenek, és számos elemző cikkben fejtették ki ismert vagy újszerű érvekkel fenntartásaikat. Közülük is talán a legjellegzetesebb az Amerikában élő szlovák politológus elemzése, melyben tünetszerűen jelenik meg a megalapozatlan vádak egész csokra. Tanulságos elolvasni és összevetni a valósággal!

Nemzetpolitika a válságok korában

Ukrajnát nemzetpolitikai hivatkozással támadta meg Oroszország. Az orosz háború magyar nemzetpolitikai következményeire hívja fel a figyelmet az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.

A türelmetlenség nem jó tanácsadó 

Pásztor Péter Európai ajándék karácsonyra című, a Facebook oldalán megjelent cikkének állításait vitatva emlékeztet az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a magyar külpolitika néhány sarkalatos pontjára.

Milyen Magyarország milyen világban?

„Transzatlanti együttműködés és értékek az új geostratégiai környezetben” című budapesti konferencián Közép-Európa, Ukrajna és Magyarország helyzetéről Kurt D. Volker, Jay Truesdale amerikai diplomaták, Pavlo Klimkin korábbi ukrán külügyminiszter és az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke folytatott kerekasztal-beszélgetést. Az utóbbi hozzászólásának szerkesztett változatát közöljük.

Milyen Magyarország milyen világban?

„Transzatlanti kapcsolatok 2.0: transzatlanti együttműködés és értékek új az új geostratégiai környezetben” címmel konferenciát rendezett a washingtoni International Republican Institute és a Magyar Atlanti Tanács Budapesten. Az Országgyűlés Külügyi Bizottsága elnöke előadásának szerkesztett változatát közöljük.

A durayzmus dicsérete

Duray Miklós-emlékkonferenciát rendeztek az Országházban április 20-án. Nemzetünk mai kritikus történelmi helyzetét taglalva idézte meg az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a politikus és író magatartását.

Duray Miklóst gyászolja a magyar nemzetpolitika

Holnap temetik Losoncon Duray Miklós (1945–2022) felvidéki magyar politikust, írót és egyetemi tanárt, a kommunizmussal szembeni csehszlovákiai ellenállás nemzetközileg ismert alakját, az Együttélés Politikai Mozgalom, majd a Magyar Koalíció Pártja egyik korábbi vezetőjét.

Recseg-ropog az ENSZ-világrend  

Oroszország Ukrajna elleni háborúja az Egyesült Nemzetek Szervezetét is válságba sodorta. Az Országgyűlés Külügyi Bizottsága elnökének beszéde a Magyar ENSZ Társaság hetvenötödik évfordulóján, 2022. október 24-én.

Ukrajnáról és Lengyelországról higgadtan

Az ukrajnai háború megítélésének eltérő hangsúlyai próbára teszik a történelmi magyar–lengyel barátságot. Mértéktartásra van szükség, nem feledve, hogy az ukrán nép európai integrációja közös érdek, s ennek keretében kell a kárpátaljai magyarság jogait is garantálni.