Szerző: Németh Zsolt

Nemzetpolitika a válságok korában

Ukrajnát nemzetpolitikai hivatkozással támadta meg Oroszország. Az orosz háború magyar nemzetpolitikai következményeire hívja fel a figyelmet az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.

A türelmetlenség nem jó tanácsadó 

Pásztor Péter Európai ajándék karácsonyra című, a Facebook oldalán megjelent cikkének állításait vitatva emlékeztet az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a magyar külpolitika néhány sarkalatos pontjára.

Milyen Magyarország milyen világban?

„Transzatlanti együttműködés és értékek az új geostratégiai környezetben” című budapesti konferencián Közép-Európa, Ukrajna és Magyarország helyzetéről Kurt D. Volker, Jay Truesdale amerikai diplomaták, Pavlo Klimkin korábbi ukrán külügyminiszter és az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke folytatott kerekasztal-beszélgetést. Az utóbbi hozzászólásának szerkesztett változatát közöljük.

Milyen Magyarország milyen világban?

„Transzatlanti kapcsolatok 2.0: transzatlanti együttműködés és értékek új az új geostratégiai környezetben” címmel konferenciát rendezett a washingtoni International Republican Institute és a Magyar Atlanti Tanács Budapesten. Az Országgyűlés Külügyi Bizottsága elnöke előadásának szerkesztett változatát közöljük.

A durayzmus dicsérete

Duray Miklós-emlékkonferenciát rendeztek az Országházban április 20-án. Nemzetünk mai kritikus történelmi helyzetét taglalva idézte meg az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a politikus és író magatartását.

Duray Miklóst gyászolja a magyar nemzetpolitika

Holnap temetik Losoncon Duray Miklós (1945–2022) felvidéki magyar politikust, írót és egyetemi tanárt, a kommunizmussal szembeni csehszlovákiai ellenállás nemzetközileg ismert alakját, az Együttélés Politikai Mozgalom, majd a Magyar Koalíció Pártja egyik korábbi vezetőjét.

Recseg-ropog az ENSZ-világrend  

Oroszország Ukrajna elleni háborúja az Egyesült Nemzetek Szervezetét is válságba sodorta. Az Országgyűlés Külügyi Bizottsága elnökének beszéde a Magyar ENSZ Társaság hetvenötödik évfordulóján, 2022. október 24-én.

Ukrajnáról és Lengyelországról higgadtan

Az ukrajnai háború megítélésének eltérő hangsúlyai próbára teszik a történelmi magyar–lengyel barátságot. Mértéktartásra van szükség, nem feledve, hogy az ukrán nép európai integrációja közös érdek, s ennek keretében kell a kárpátaljai magyarság jogait is garantálni.

Tisztul az európai politikai térkép

Az Unió polgárai immár igazi alternatívák közül választhatnak – állítja az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. Az új baloldali-liberális-zöld ideologikus irányvonallal szemben megszerveződőben van a családok, nemzetek stabilitásának megőrzéséért fellépő pragmatikus tábor.

Az engesztelés koszorúja 

Az Országút április 8-i számában a közelgő pápalátogatásról írt Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. A képviselő a családi archívumban rátalált református lelkész apjának egy hasonló témájú, 32 éve született cikkére. Az alábbiakban Németh Zsolt kommentárját és az archív írást közöljük. 

Csak együtt sikerülhet

Antall József kezdeményezésére, a magyar miniszterelnök mellett Lech Wałęsa lengyel és Václav Havel csehszlovák elnök által aláírt Visegrádi nyilatkozattal harminc éve született újjá három ország és négy nemzet szövetsége.

Az újraindítás tétje

Európai szinten és hazánkban is hatalmas közpénzek mozdulnak meg a COVID utáni gazdasági újraindítás érdekében.