Szerző: Mészáros Andor

Ne száműzzük a honfoglalás előtti két évszázadot

2019, a Zalavári Bencés Apátság alapításának millenniuma óta szeptember első szombatján minden évben ünnepséget tartanak a zalavári romoknál. A Pannónia három missziója. Előadások Szent Adorján vértanú emléknapján című kötet Somorjai Ádám itt elhangzott előadásait tartalmazza.

Először választ női elnököt Szlovénia

Anže Logar vagy Nataša Pirc Musar? A jobboldali vagy a baloldal támogatta, női, független jelölt? Ez volt a kérdés a szlovén köztársasági elnökválasztás első fordulója után. Végül a nő, Melania Trump korábbi jogi képviselője kapta a legtöbb voksot.

A cseh politikai szcéna forgandó

A cseh belpolitika, a közjogi rendszer szabályainak köszönhetően szinte a folytonos választási kampány állapotában van, állandóan formálódik, egymást követik a képviselőházi, a szenátusi, a helyhatósági és a köztársaságielnök-választások.

Üzembe helyezték a mohi erőmű harmadik blokkját

Történelmi pillanatként számolt az eseményről a Štandard című szlovák hetilap. 2023-ban északi szomszédunk már önellátó lesz villamos áram terén.

Trimarium – a Három Tenger Kezdeményezés

Közép-Európa partjait három tenger mossa. Az ezek háromszögében élő népeket összeköti múltjuk, sok nyelven megszólaló közös kultúrájuk és közös céljaik is. Összehangolásukra született meg a kétezertízes évek közepén a Három Tenger Kezdeményezés.

Visegrádiskola

Szeptemberig mindenhol zárva az iskola, a gyerekek vidáman játszanak a Balti-tenger fehér homokjában, gyűjtik a gombát a cseh rengetegben, vagy másszák a Tátra csúcsait. Nem is sejtik, hogy tanáraikat a visegrádi régióban mindenütt ugyanazok a gondok foglalkoztatják.

Hajózás viharos vizeken: a cseh uniós elnökség

A Cseh Köztársaság Szlovénia után a második közép-európai és az első visegrádi tagállam volt, amely 2009 első félévében betöltötte az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét, 2022 második félévében második elnökségi ciklusa következik.

A csehszlovák Balaton

Csodaszép kilátás, szőlőhegyek, mondák vízi tündérekről, betyárok, Zalavár, Füred. A Balatont mindenki ismerte Csehszlovákiában, ám a hatvanas évekig csak kevesen jutottak el ide. Azóta viszont a csehek és a szlovákok generációinak mást és mást jelent.

Tengerre vonattal

Közép-Európa pályaudvarain hirdetik, ismét jár a vonat a tengerre, az Abbázia, Fiume vagy Dalmácia felé közlekedő vonatok reggel vagy naplementekor érik el a partot. Elsőként így érdemes megérkezni az Adriára. A látvány már több mint száz éve nyűgözi le az utazókat.

Isten veled, Zágráb

Hogyan születik a magyar szlavista? Ebből a könyvből ismét megtudhatjuk, általában véletlenül. Igaz ez a hazai kroatisztika, a horvát nyelvvel, irodalommal, kultúrával foglalkozó tudományág tekintélyére, Lőkös Istvánra is.

A John Lennon-fal. Felfújható változat

Ha valaki Prágába készül, beírja a keresőbe: „Prága látnivalói”, megnézi, hol készült a legtöbb instafotó. Az egyik első találat a Lennon-fal. Az EU Tanácsának soros elnökeként a Cseh Köztársaság a híres falat európai vándorútra indítja.

Tengerhez!

Kezdődik a szezon. A május végi, nyárt idéző napsütésben a pesti újságíró, az egyetemi oktató és egy magyar cég horvátországi megbízottja ülnek a rododendronokkal övezett teraszon. Abbáziában.