Szerző: Mészáros Andor

A Green Deal és az energiaárak

Közép-Európa országai élésen bírálják az EU zöldpolitikájának hatását az energiaárakra. A cseh választások előtt ez a téma is középpontba került a cseh szénbányászat és a Škoda jövője miatt.

Az Együtt győzött, az ANO vesztett, vagy…

Az ANO eggyel több mandátumot szerzett a képviselőházban, mint a választásokon legtöbb szavazatot kapott pártszövetség. Az október 3-i közvélemény-kutatások csak az eddigi kormánypárt eredményeit jósolták meg pontosan.

A lengyel egyház segítsége a fehérorosz határon

Lengyelországban folyamatosan nő a migrációs nyomás. A Vatikáni Rádió magyar adása számolt be Stanisław Gądecki poznańi érseknek, a lengyel püspöki konferencia elnökének a lengyel egyházhoz intézett október 4-i felhívásáról a menekültek és migránsok megsegítéséről.

Az Együtt győzött, az ANO vesztett, vagy…

A csehországi parlamenti választásokon az ANO eggyel több mandátumot szerzett a képviselőházban, mint a legtöbb szavazatot kapott pártszövetség. Az október 3-i közvélemény-kutatások csak az eddigi kormánypárt eredményeit jósolták meg pontosan.

Babiš magyar támogatója

A cseh választási előkészületek meglepetésének számított, hogy a miniszterelnök, Andrej Babiš kampányában szerepet kapott a magyar miniszterelnök is. Babiš szeptember közepén Magyarországon járt, Orbán Viktor pedig másfél héttel a választások előtt viszonozta látogatását.

A turówi bánya titka

Visegrádra az elmúlt évek során egyre többen az Unió meghatározó regionális együttműködéseként kezdtek tekinteni. Sikeresnek és kölcsönösen hasznosnak ítélt régiós brand jött létre. Most mégis mintha a visegrádi bicikli egyik kerekének küllői közé botot akasztott volna egy lengyelországi bánya ügye.

Cseh választási latolgatás

A csehek választásra készülnek, október első hetének végén dönthetnek arról, Andrej Babiš és pártja, az ANO-mozgalom folytathatja-e a kormányzást, vagy a kormánykoalíciókban eltöltött hét év után ellenzékbe vonul.

Mária-oszlop és nemzeti emlékezet

Mária mennybevételének ünnepén, augusztus 15-én Prágában az Óvárosi tér régi-új emlékhelyén, a barokk Mária-oszlop újraállításának évfordulójáról emlékeztek meg. Az oszlop Közép-Európa XX. század során elpusztított és nemrégiben újraállított emlékezethelyeinek egyike.

A lengyel kormány mozgalmas hete

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán kezdeményezte Jarosław Gowin miniszterelnök-helyettes, fejlesztési miniszer felmentését, ami formálisan a kormány alsóházi többségének elvesztéséhez vezetett.

Észak-déli rokonság

A finn–magyar kapcsolatok történelmi változásairól, a helsinki Magyar Kulturális Intézet megváltozott kultúraőrző szerepéről beszélgettünk Richly Gábor történész-hungarológussal, az intézet igazgatójával.

Szomszédaink nyelvén szólni

Kevesen tudnak. Egyre kevesebben, és ez mind több területen okoz nehézséget, hiszen nincsenek megfelelő szakemberek, akik igazán ismernék szomszédaink nyelvét.