Szerző: Mészáros Andor

Zágráb, a fehér város

Fehér? Közép-Európa fővárosai, modern metropoliszai a XIX. század végére nyerték el mai városképüket meghatározó szerkezetüket. Szabályos úthálózat, többemeletes bérházak, nagy városi parkok, csatornarendszer, az utcákon már nincs sár.

Via Carpatia

Át a Kárpátokon, három országon át, Magyarországról Ószandecbe, mégsem hagyva el azt a kisrégiót, amely az otthonosság érzetét kelti. Azt a teret, amely átalakulva őrizte meg szerepét, a közép-európai térség összekapcsolását.

Felczak tanár úr

Három évtizeddel ezelőtt, éppen október 23-án halt meg Wacław Felczak krakkói történész professzor, aki a lengyel–magyar kapcsolatokat nemcsak kutatta, hanem a lengyel ellenállás tagjaként, később a magyar ellenzék pártfogójaként alakította is.

Felczak tanár úr

Három évtizeddel ezelőtt, éppen október 23-án halt meg Wacław Felczak krakkói történész professzor, aki a lengyel–magyar kapcsolatokat nemcsak kutatta, hanem a lengyel ellenállás tagjaként, később a magyar ellenzék pártfogójaként alakította is.

Ne száműzzük a honfoglalás előtti két évszázadot

2019, a Zalavári Bencés Apátság alapításának millenniuma óta szeptember első szombatján minden évben ünnepséget tartanak a zalavári romoknál. A Pannónia három missziója. Előadások Szent Adorján vértanú emléknapján című kötet Somorjai Ádám itt elhangzott előadásait tartalmazza.

Először választ női elnököt Szlovénia

Anže Logar vagy Nataša Pirc Musar? A jobboldali vagy a baloldal támogatta, női, független jelölt? Ez volt a kérdés a szlovén köztársasági elnökválasztás első fordulója után. Végül a nő, Melania Trump korábbi jogi képviselője kapta a legtöbb voksot.

A cseh politikai szcéna forgandó

A cseh belpolitika, a közjogi rendszer szabályainak köszönhetően szinte a folytonos választási kampány állapotában van, állandóan formálódik, egymást követik a képviselőházi, a szenátusi, a helyhatósági és a köztársaságielnök-választások.

Üzembe helyezték a mohi erőmű harmadik blokkját

Történelmi pillanatként számolt az eseményről a Štandard című szlovák hetilap. 2023-ban északi szomszédunk már önellátó lesz villamos áram terén.

Trimarium – a Három Tenger Kezdeményezés

Közép-Európa partjait három tenger mossa. Az ezek háromszögében élő népeket összeköti múltjuk, sok nyelven megszólaló közös kultúrájuk és közös céljaik is. Összehangolásukra született meg a kétezertízes évek közepén a Három Tenger Kezdeményezés.

Visegrádiskola

Szeptemberig mindenhol zárva az iskola, a gyerekek vidáman játszanak a Balti-tenger fehér homokjában, gyűjtik a gombát a cseh rengetegben, vagy másszák a Tátra csúcsait. Nem is sejtik, hogy tanáraikat a visegrádi régióban mindenütt ugyanazok a gondok foglalkoztatják.

Hajózás viharos vizeken: a cseh uniós elnökség

A Cseh Köztársaság Szlovénia után a második közép-európai és az első visegrádi tagállam volt, amely 2009 első félévében betöltötte az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét, 2022 második félévében második elnökségi ciklusa következik.

A csehszlovák Balaton

Csodaszép kilátás, szőlőhegyek, mondák vízi tündérekről, betyárok, Zalavár, Füred. A Balatont mindenki ismerte Csehszlovákiában, ám a hatvanas évekig csak kevesen jutottak el ide. Azóta viszont a csehek és a szlovákok generációinak mást és mást jelent.