Szerző: Mészáros Andor

Blatenské jezero, a csehszlovák Balaton

Csodaszép kilátás, szőlőhegyek, mondák vízi tündérekről, betyárok, Zalavár, Füred.  A Balatont mindenki ismerte Csehszlovákiában, ám a hatvanas évekig csak kevesen jutottak el ide. Azóta viszont a csehek és a szlovákok generációinak mást és mást jelent.

Isten veled, Zágráb

Hogyan születik a magyar szlavista? Ebből
a könyvből ismét megtudhatjuk, általában véletlenül. Igaz ez a hazai kroatisztika, a horvát nyelvvel, irodalommal, kultúrával foglalkozó tudományág tekintélyére, Lőkös Istvánra is.

Tengerre vonattal

Közép-Európa pályaudvarain hirdetik, ismét jár a vonat a tengerre, az Abbázia, Fiume vagy Dalmácia felé közlekedő vonatok reggel vagy naplementekor érik el a partot. Elsőként így érdemes megérkezni az Adriára. A látvány már több mint száz éve nyűgözi le az utazókat.

Tengerhez!

sdfdfdsEnectet quamet dollit, serferi doluptatem reprovid minihictotae estia audi corporepe et volupta tecturio tem facerepudi re, non res sus commoluptam dolum saperovid unt omnihil lenitae molento tatempos sit, seque venderchil

Szlovénia választott

Az áprilisi utolsó hétvégén parlamenti választások voltak Szlovéniában. A rendesen négyévente tartott választáson az alsóház, a Nemzetgyűlés képviselőit választják, a szlovén törvényhozás felsőháza, a Nemzeti Tanács delegálási rendszerben működik.

Szlovénia választott

Az elmúlt hétvégén tartották Szlovéniában a parlamenti választásokat. A rendesen négyévente tartott választásokon a szlovén parlament alsóházába, a Nemzetgyűlésbe választanak tagokat. A felsőház, a Nemzeti Tanács delegálási rendszerben működik.

A vasminiszter és a cápa

A fiumei (rijekai) tudományegyetem Horvátország három legjobb unverzitása közé tartozik, a magyar és a horvát felsőoktatási és tudományos együttműködés jegyében szeptembertől magyar nyelvi és kulturális képzést indítottak magyar lektor, Baričević-Tamaskó Eszter részvételével. 

A főpolgármester villamosa

A nagyvárosokban a közösségi közlekedés kérdése örök témája a városlakóknak. Nincs ez másként Prágában sem, ahol most, hívei körében a főpolgármester népszerűségének egyik forrása, hogy a kockaköveken is sebesen suhanó nagykerekű rollerével vagy villamossal jár.

Cseh–lengyel kiegyezés: maradhat a turówi bánya

A lengyel és a cseh kormányfő Prágában kormányközi megállapodást írt alá a turówi bánya üzemeltetéséről. Ezzel megoldódni látszik a nemcsak a két ország viszonyát, hanem a visegrádi együttműködést is veszélyeztető konfliktus.

Egy húron pendülni

Bereti Gábor az Országút 2021/49-es számában egymás megismeréséhez az eszperantót, a „reménység nyelvét” ajánlja közvetítőnyelvként. Szomszédaink nyelvét ismerni azonban véleményem szerint ennél többet jelent.

Zbigniew Brzeziński fia nagyköveti esküt tett

Mark (Marek) Brzeziński, akit Joe Biden elnök az Egyesült Államok új lengyelországi nagykövetének jelölt és jelölését a Szenátus is jóváhagyta, hivatalosan is esküt tett, ami lezárta az USA képviselője kinevezésének elhúzódó folyamatát.

Vajdasági oktatási helyzetkép

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete decemberi közgyűlésén áttekintette a szerbiai magyar oktatás helyzetét, megállapította, hogy
a korábban megindult aggasztó tendenciák sajnos tovább folytatódtak, és javaslatokat is tett
a helyzet javítására.