Szerző: Szekáry Zsuzsanna

Őseink erősebbek minden halálnál

Az Országút a Magyar–Török Kulturális Évad programsorozatához kapcsolódva kétnyelvű, illusztrált novelláskötetet ad ki T’ÖRÖKSÉGÜNK – Örökül hagytuk, örökül kaptuk – Sonsuza kadar bıraktık, sonsuza kadar aldık címmel. Pataki Tamás íróval a török hódoltság időszakáról, a magyar és az ősi türk hiedelemvilág hasonlóságairól, valamint a realista mesék és hőseik fontosságáról beszélgettünk.

Hasonlóságaink és különbségeink

Az Országút a Magyar–Török Kulturális Évad programsorozatához kapcsolódva kétnyelvű, illusztrált novelláskötetet ad ki T’ÖRÖKSÉGÜNK –Örökül hagytuk, örökül kaptuk – Sonsuza kadar bıraktık, sonsuza kadar aldık címmel. Az Ízek párosa című novella szerzőjével, az ankarai egyetem Hungarológiai Tanszékének tanárával, Sevgi Can Yağcı Aksel-lel kulturális párhuzamokról és a nyitottság fontosságáról beszélgettünk.

Konstantinápoly és a székely ágyúöntő

Az Országút a Magyar–Török Kulturális Évad
programsorozatához kapcsolódva magyar–török nyelvű, képzőművészek által illusztrált novelláskötetet ad ki T’ÖRÖKSÉGÜNK – Örökül hagytuk, örökül kaptuk, azaz Sonsuza kadar bıraktık, sonsuza kadar aldık címmel. Leczo Bencével a történelmi alapokon nyugvó, Konstantinápoly ostromáról szóló Bazilika című novellájáról, alkotási folyamatokról és a török–magyar népet összekötő kapcsokról beszélgettünk.

Klasszikus stílusú galéria

Üde színfolt a város kulturális életében a Gödöllő szívében tizenhat éve működő, mai nevén Monád Galéria. Indulásáról, kulturális szerepéről, missziójáról, a jelenleg dívó művészeti irányzatokról, valamint a jelenleg és a közeljövőben látható kiállításairól beszélgettünk a kiállítótér tulajdonosával, Sz. Jánosi Erzsébettel, aki maga is képzőművész.

Hasonlóságaink és különbségeink

Az Országút a Magyar–Török Kulturális Évad program-
sorozatához kapcsolódva magyar–török nyelvű,
képzőművészek által illusztrált novelláskötetet ad ki T’ÖRÖKSÉGÜNK – Örökül hagytuk, örökül kaptuk, azaz Sonsuza kadar bıraktık, sonsuza kadar aldık címmel. Az első novellát Dupla íz címmel az ankarai Hungarológiai Tanszék doktora, Sevgi Can Yağcı Aksel írta, akivel kulturális párhuzamokról és a nyitottság fontosságáról beszélgettünk.

Művészek külföldön X. – Márton Enikő

A Berlinben élő és alkotó, doktori iskolát végzett festőművész önazonosan és őszintén tárja a világ elé művészetét, amely iránt komoly felelősséget érez. A művészetterapeutaként is dolgozó művész karrierjének alakulásáról, az őt ért hatásokról, motivációiról, sikereiről és Berlinről beszélgettünk.

Másfél száz esztendő legjobb magyar alkotásai

Hiánypótló, ingyenesen megtekinthető, pazar kiállítás nyílt a budapesti Virág Judit Galériában, amely először mutatja be átfogóan Róma kiemelkedő szerepét a magyar festészetben, szobrászatban és az építészetben. A százötven évet felölelő tárlatról és a hozzá kapcsolódó kiadványról Kelen Anna művészettörténésszel, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

Művészek külföldön IX – Vilim Kati

A Barcsay-díjas festőművész New Jersey és New York kiállítótereiben is otthonosan mozog, absztrakt festészete hidat képez a kultúrák között. Az USA-ban élő alkotóval pályája alakulásáról, az absztrakt univerzális nyelvének sokszínűségéről, a mesterséges intelligencia művészetre gyakorolt hatásairól, valamint közeli és távoli terveiről beszélgettünk.

Művészek külföldön VIII. – Brückner János

Berlinben élő és alkotó multitalentummal, Brückner János képzőművésszel beszélgettünk alkotói energiákról, inspirációkról, önfeledt és racionális alkotásról, az ember metamorfózisáról, valamint a valóság dimenzionális leképezéséről a festményeken.

A magyar Giacometti

Percz János szobrász, ötvös, grafikusművész életművéből február 22-én nyíló, hiánypótló kiállítással mutatkozik be az eddig antikvitás és vintage lakberendezési üzletként üzemelő, ezentúl kiállítótérként is funkcionáló Amikor Galéria.

Magyar galériás, aki bevette Londont

Kováts Dávid vérében van a műkereskedelem, de ez kevés lett volna a sikerhez. Erős akarata és szakmai tudása London South Kensington negyedében saját, gyorsan fejlődő, előkelő galériát hívott életre. Elindulásról, sikerekről, a kelet-európai régió művészetéről, sokrétű feladatairól és idei terveiről beszélgettünk a David Kovats Gallery tulajdonosával.

Mesterművek a HAB művészeti központban

Az egyik legnagyobb magyarországi képzőművészeti magángyűjtemény, az Antal–Lusztig-gyűjtemény legkiemelkedőbb darabjaiból született a HAB (Hungarian Art & Business) művészeti központban látható Új Kezdet – Remekművek huszonöt újat kezdő képzőművésztől című időszaki kiállítás.