Szerző: Szekáry Zsuzsanna

Szabad a pálya

A plakátművészet fontosságáról, társadalmi szerepéről, művészi értékeiről és ezeknek egyik legfontosabb hazai képviselőjéről, az OPLA Projekt céljairól és kiállításairól beszélgettünk Sz. Eszteró Anett grafikusművésszel, a projekt oszlopos tagjával.

Történelmi látlelet a közelmúltról

Költészet és próza egymásba játszása, történelmi látlelet a közelmúltról, krimi, lélektani regény, szerelmi dráma. A Magyarország Babérkoszorúja-díjas Böszörményi Zoltán Regál című művének új kiadásáról a Magyar Írószövetség könyvtárában Varga Melinda beszélgetett a szerzővel.

A művészek valódi arca

Czimbal Gyula fotóművész nemcsak egyszerűen portrékat készít, hanem a különböző szakmák és művészeti ágak képviselőinek belső lényét tükröző, hiteles arcát mutatja meg. Vele beszélgettünk kiállításairól és a fényképezés alkotófolyamatáról.

Indul a 93. Ünnepi Könyvhét

Rekordszámú könystanddal, kilencvenharmadik alkalommal várják a könyvek szerelmeseit az Ünnepi Könyvhétre a Vörösmarty téren és a Duna-korzón, valamint a vidéki nagyvárosokban. A budapesti szervezők idén több újdonságot is tartogatnak.

Tengeri nimfa Szapphó nyomában

Avignoni sárga és dobbanásvörös reggel, forró mediterrán tájak, keserédes emlékek, letaglózó felismerések, a mindenben ott lévő Isten és Nő, és a tenger – Viola Szandra új kötetében.

Majdnem jobbak, mint mi vagyunk

A Pesti Vigadóban március 17-én nyílt meg az MMA Művészeti Ösztöndíj Program 2018–2021. évi képzőművészeti ösztöndíjasainak kiállítása. Az ösztöndíjrendszer felépítéséről, a művészekre gyakorolt hatásáról és a tárlat különlegességeiről beszélgettünk a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Farkas Ádám szobrászművésszel, a kiállítás kurátorával.

Frey úr újra ír

A Ludwig Múzeumban Frey Krisztián életművéből nyílt átfogó kiállítás, benne számos műtárggyal, amelyeket eddig sosem láthatott a nagyközönség. Az Iparterv-nemzedék markáns képviselőjének egyéni hangú művészetéről beszélgettünk a kiállítás kurátorával, Rieder Gáborral.

Átjárás transzcendencia és valóság között

A nemzetközi hírű festő, képzőművész, Verebics Ágnes nem követi a trendeket, alkotásai meghökkentők, belénk marnak, ellentmondásokat és különös világot tárnak elénk. Arról kérdeztük, mit akar műveivel kifejezni, mik a mozgatórugói, s vajon mely trendek felé halad a világ.

A színek átütő ereje

Parallel Colours címmel február 10-én nyílt meg a budapesti K.A.S. Galériában Bánki Ákos képzőművész legújabb kiállítása, amely szerves folytatása a tavalyi Flumen 1.1 és 1.2 tárlatoknak. A Barcelonából hozott színekkel és energiákkal feltöltött alkotások a tiszta színek primer hatását kiaknázva teremtenek harmóniát, kontrasztot és ritmust.

Szépíró és Erdély-rajongó

Eredetileg nem az írói pályára készült, mégis Magyarország egyik legnagyobb kortárs írója vált belőle. Ifjúkori álmokról, az írás nyújtotta szabadságról, a történelem iránti rajongásról, vörösborillatú emlékekről és további írói terveiről beszélgettünk Száraz Miklós Györggyel.

Formabontó magánmúzeum

Formabontó magánmúzeum nyílt szeptember 21-én az Andrássy úton, amelynek célja a kelet-közép-európai kortárs művészet megismertetése. A Q Contemporary megalapításának hátteréről és kiállításairól beszélgettünk Zsikla Mónikával, az intézmény vezető kurátorával.

Magyar siker, afgán csend Frankfurtban

Villáminterjú Pál Dániel Leventével, a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár magyar pavilonját szervező Petőfi Kulturális Ügynökség irodalmi szakmai igazgatójával a könyvvásáron uralkodó hangulatról, az üresen álló afgán standról és a magyar installáció sikeréről.