Szerző: Szekáry Zsuzsanna

Meglátni a mindennapokban a művészetet

A Resident Art Galéria igazán izgalmas kiállítással nyitotta meg az évadot szeptember 28-án: Tóth Anna Eszter festményein, kollázsain, szobrain és falfestményén a mindennapi tárgyak köszönnek vissza egy másik dimenzióban.

Újra divatba hozni Illyés Gyulát

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata kétnapos konferenciát tartott Illyés 120 címmel a Pesti Vigadóban. A szakértők széles spektrumban vizsgálták Illyés Gyula költői, írói, drámaírói, műfordítói és lapszerkesztői munkáját.

Építészeti textúrák és geometrikus világ

Robitz Anikó fotóművész kilépett a fotózás megszokott keretei közül, hogy megmutassa a bennünket körülvevő épített világot és annak izgalmas részleteit. Fotói képzőművészeti alkotásokként is megállják a helyüket, miközben a művész egyedi szemléletmódjának hála megjelenítik a láthatatlant.

Emberközeli kortárs művészet

Idén is színes kulturális programokkal várja a kortárs művészetek kedvelőit a Garten Balaton fesztivál. A négy helyszínen zajló, egyedülálló kortárs művészeti rendezvénysorozat egyik főszervezőjével, Schneller János művészettörténésszel beszélgettünk a fesztivál céljáról és különleges programjairól.

Szabad a pálya

A plakátművészet fontosságáról, társadalmi szerepéről, művészi értékeiről és ezeknek egyik legfontosabb hazai képviselőjéről, az OPLA Projekt céljairól és kiállításairól beszélgettünk Sz. Eszteró Anett grafikusművésszel, a projekt oszlopos tagjával.

A művészek valódi arca

Czimbal Gyula fotóművész nemcsak egyszerűen portrékat készít, hanem a különböző szakmák és művészeti ágak képviselőinek belső lényét tükröző, hiteles arcát mutatja meg. Vele beszélgettünk kiállításairól és a fényképezés alkotófolyamatáról.

Történelmi látlelet a közelmúltról

Költészet és próza egymásba játszása, történelmi látlelet a közelmúltról, krimi, lélektani regény, szerelmi dráma. A Magyarország Babérkoszorúja-díjas Böszörményi Zoltán Regál című művének új kiadásáról a Magyar Írószövetség könyvtárában Varga Melinda beszélgetett a szerzővel.

Indul a 93. Ünnepi Könyvhét

Rekordszámú könystanddal, kilencvenharmadik alkalommal várják a könyvek szerelmeseit az Ünnepi Könyvhétre a Vörösmarty téren és a Duna-korzón, valamint a vidéki nagyvárosokban. A budapesti szervezők idén több újdonságot is tartogatnak.

Tengeri nimfa Szapphó nyomában

Avignoni sárga és dobbanásvörös reggel, forró mediterrán tájak, keserédes emlékek, letaglózó felismerések, a mindenben ott lévő Isten és Nő, és a tenger – Viola Szandra új kötetében.

Majdnem jobbak, mint mi vagyunk

A Pesti Vigadóban március 17-én nyílt meg az MMA Művészeti Ösztöndíj Program 2018–2021. évi képzőművészeti ösztöndíjasainak kiállítása. Az ösztöndíjrendszer felépítéséről, a művészekre gyakorolt hatásáról és a tárlat különlegességeiről beszélgettünk a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Farkas Ádám szobrászművésszel, a kiállítás kurátorával.

Frey úr újra ír

A Ludwig Múzeumban Frey Krisztián életművéből nyílt átfogó kiállítás, benne számos műtárggyal, amelyeket eddig sosem láthatott a nagyközönség. Az Iparterv-nemzedék markáns képviselőjének egyéni hangú művészetéről beszélgettünk a kiállítás kurátorával, Rieder Gáborral.

Átjárás transzcendencia és valóság között

A nemzetközi hírű festő, képzőművész, Verebics Ágnes nem követi a trendeket, alkotásai meghökkentők, belénk marnak, ellentmondásokat és különös világot tárnak elénk. Arról kérdeztük, mit akar műveivel kifejezni, mik a mozgatórugói, s vajon mely trendek felé halad a világ.