Szerző: Szekáry Zsuzsanna

Belsőszusz

A Munkácsy Mihály-díjas Koronczi Endre képzőművész 2024 február végén nyíló nagyszabású kiállítását földrajzi névadó performansszal harangozta be.

Spektrum a hosszútávfutó magányossága

December 1-jén nyílt meg Losonczy István festőművész Szín = Tér című kiállítása a budapesti K.A.S. Galériában. A szemet gyönyörködtető festmények megszületéséről, színkutatásairól és tanítási gyakorlatáról beszélgettünk a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán oktató művésszel.

Műgyűjtés mint megszállottság?

Évtizedek óta építi elsősorban kortárs magyar alkotásokból álló gyűjteményét Szluka Balázs műgyűjtő. Arról kérdeztem, hogyan válik valakiből műgyűjtő, milyen a lelki háttere ennek a szenvedélynek, milyen manapság Pécs művészeti élete és milyen tervei vannak a Hybridart Space Galéria művészeti vezetőjeként.

Verses dalokkal a magyar kultúráért

Az idén húszéves Hangraforgó verséneklő együttes tagjaival beszélgettünk a kezdetekről, a legfontosabb projektjeikről, valamint a magyar kultúra verssel és zenével történő népszerűsítéséről.

Műtárgyjellegű monográfia

Különleges, hiánypótló könyv mutatja be az egyik legnagyobb magyar nonfiguratív művész, Lantos Ferenc Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, grafikus életművét. A LANTOS című monográfia írójával és szerkesztőjével, Mészáros Flórával beszélgettünk a művész nagy hatású szerepéről, a kötet tartalmáról, valamint különleges grafikai és könyvkötészeti érdekességeiről.

Aktívan és kíváncsian élni az életet

Lefotózta a magyar irodalmi élet szinte valamennyi szereplőjét, miközben írt, zenélt; nemrég ünnepelte ötvenedik születésnapját a sokoldalú művész, Székelyhidi Zsolt, akivel izgalmas életpályájáról és jövőbeli terveiről beszélgettünk.

A kortárs művek szigete

A Víg utcai ISBN könyv+galéria decemberben ünnepli fennállásának hatodik évfordulóját. A művészeti szakkönyvesbolt és kortárs művészeti galéria Magyarországon hiánypótló szerepet tölt be. Erről beszélgettünk az alapító tulajdonossal, Istvánkó Beátával.

Egy magyar galerista Párizs és Budapest között

Ferenczy Bálint sok évi tanulás és tapasztalatszerzés után, édesanyja és nagymamája nyomdokain haladva, ám kilépve a biztonságos budapesti közegből, galériát alapított a világ leghíresebb párizsi műtárgypiacán. Az Initio Arts & Design galéria sikerének titkáról és a műtárgypiacok közötti különbségekről beszélgettünk.

Metafizikai nyugtalanság

Juhos Sándor festőművésszel beszélgettünk a megszokott csendéleteken jóval túlmutató, hiperrealista festményeinek megszületéséről, létjogosultságukról, üzenetükről, a kolozsvári képzőművészeti életről, valamint az MMA Alkotói Ösztöndíj által művészetében bekövetkező változásokról.

A jövő művészeinek szolgálatában

A Magyar Képzőművészeti Egyetem égisze alatt működő MKE – PROFIL Galéria leginkább az egyetemi hallgatóknak jelent kiugrási, és egyben tapasztalatszerzési lehetőséget. Uszkay Tekla kiállítási referenssel a kiállítótér létrejöttéről, működéséről, nemzetközi szerepéről és az őszi programokról beszélgettünk.

A kárpit örök varázsa

Falikárpitokról és a szövés rejtelmeiről, ihletett pillanatokról, a művészet gyógyító és nyugtató hatásáról, a kárpitművészet hazai megítéléséről, valamint a Magyar Kárpitművészek Egyesületének legújabb kiállításáról beszélgettünk Bocz Bea textilművésszel.

Az ember tragédiája, avagy egy új faj születése

A kétszáz évvel ezelőtt született Madách Imre emléke előtt tisztelegve a Szlovák Nemzeti Múzeum Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma „…írtam egy költeményt…” címmel átfogó Madách-tárlatot állított össze.