Szerző: Rimóczi László

Verses útravallás

Az elmúlt esztendő végén jelent meg az Útravallók, a Napút versantológiája, amely a folyóiratnál egészen a kezdetektől mind a mai napig megforduló, munkájával a lap tartalmát meghatározó szerkesztők műveiből álló, illusztris válogatás.

Született tehetségek

Úgy tartják, hogy az igazán sikeres művész már adottságaival együtt születik, „felülről hozza” mindazt, amivel idelent elkápráztatja embertársait. Talán ebből adódik, hogy a jelentősebb alkotásokat áthatja egyfajta megfoghatatlan misztikum.

Amikor a művészet gyógyít

Szinte mindenki írt már verset, kísérletezett festészettel, és akik nem is űzték utána hivatásszerűen, abban megegyeznek a profikkal, hogy életük nehezebb szakaszaiban sokat segített.

Egy szellemi műhely legjava

Féja Géza irodalomtörténelmünk valamennyi kiemelkedő alakjáról alkotott portrét, de a kortársai sem maradtak ki az itt ajánlott kötetből, csakúgy, mint küldetéstudatos töprengései a magyarság sorskérdésein.

Mennyit bír a férfilélek?

Mi számít jobban, a boldogság vagy a külvilág véleménye? A hűséget csak a másiktól várjuk el? Lőrincz György könyvében ehhez hasonló kérdésekre is választ kapunk.

Feketemunkások krónikása

Lövétei Lázár László: Feketemunka című kötete nem csupán egy korszaknak állít emléket, de azoknak is, akik benne éltek, szenvedtek, és talán már nincsenek is köztünk.

Egy szellemi műhely legjava

CSAK ONLINE  Féja Géza irodalomtörténelmünk valamennyi kiemelkedő alakjáról alkotott portrét, de a kortársai sem maradtak ki az itt ajánlott kötetből, csakúgy, mint küldetéstudatos töprengései a magyarság sorskérdésein.

Mennyit bír a férfilélek?

CSAK ONLINE Mi számít jobban, a boldogság, vagy a külvilág véleménye? A hűséget csak a másiktól várjuk el? Lőrincz György: Ma éjjel eljövök érted – elbeszélések és novellák című kötetében hasonló kérdésekre is választ kapunk.

Automata költők és egyéb robotművészek

Vajon az egyre digitalizálódó világunkban mennyire maradhat meg a művészet az ember privilégiumának, ha a robotizáció már erre a területre is betört?

A szeméthez is kell tehetség

Újrahasznosítható anyagokból nemcsak ruházati termékek, műszaki cikkek burkolatai és szőnyegek készülhetnek, de akár múzeumi tárgyak is. A zöld szellem már jó ideje betört a képzőművészet területére.

Nemcsak remeték kiváltsága

Őseink nem az elszabadult ingatlanárak miatt húzódtak barlangokba, egyéb praktikus szempontjaik voltak, korunk emberének viszont érdemes eltöprengenie lakhatási alternatívákon.