A személyes élettér minősége, elhelyezkedése jelentős hatást gyakorol az ember hangulatára, de az is megállapítást nyert, hogyha a lakóhely természetközeli, az a közérzetet is pozitívan befolyásolja. A nagyvárosi felfelé építkezés nem tartható fenn a végtelenségig, csak újabb tömegigényeket szolgál ki, ám a velejáró problémák megmaradnak.

A barlanglakás szó hallatán nem zord bunkerre kell gondolni, inkább egy mindennel felszerelt, élhető, összkomfortos hajlékra. A mélyebb elhelyezkedés nem megy a dizájn rovására, a barlangok lakberendezési lehetőségeinek csak a kreativitás mértéke szab határt.

Az ingatlanosok és a kivitelezők dombházként, földházként, élőházként sorolják be a föld alatti otthonokat.

Mi sem bizonyítja jobban az underground lakóhelyek reneszánszát, mint az, hogy sorra újítják fel a noszvaji művésztelep egykori barlanglakásait, valamint Tibolddaróc és Egerszalók föld alatti üregeit, és számos innovatív építkezési vállalkozó gondolkozik ma már efféle projekt megvalósításán. A barlanglakások igen költséghatékonyak, remek hőtartók, kevés fűtőanyag is elegendő bemelegítésükhöz, a nyári évszakban pedig hűvösek, kiváltva ezzel a klímaberendezés szükségességét. Persze hátrányai is akadnak, úgymint a szellőzetlenség vagy az esetleges beázások, bár megfelelő műszaki megoldással minden barlanglakás az elvárásokhoz igazítható.

Föld alatti otthont mesterségesen is létre lehet hozni, akkor pedig földvédett háznak nevezik. Bár hazánkban még felfedezésre vár ez a lakásforma – a szakszerű pincevájás márpedig az ősi magyar szakmák egyike –, Amerika egyes területein egyre többen ismerik fel a földben rejlő lehetőséget, hiszen ez a típusú ingatlan is a környezettudatosság jegyében született.

A legtöbb földvédett házat a környezettel harmonizálva építik, hogy a tájba illeszkedjenek.

Ha nem áll rendelkezésre alkalmas domb, a talajszinten építik fel, majd földet borítanak köré és a tetejére, így az objektum összhangban marad a természettel. Mielőtt a földdel védett ház építése megkezdődne, a tervezők figyelembe veszik az építési terület éghajlatát, domborzatát, talaját és talajvízszintjét. Ezek nélkülözhetetlen felmérések, melyek meg is drágíthatják a projektet. Viszont előny, hogy a földdel védett otthon a hagyományos házakhoz képest kevésbé érzékeny a szélsőséges hőmérséklet-változásokra, és kevesebb külső karbantartást igényel, a házat körülvevő föld pedig hangszigetelést is biztosít. Mivel csak félig vannak föld alatt, frontális részük a szabadba néz, a nyitottság érzését biztosítva a lakók számára. Az építmények szépen beleolvadnak környezetükbe, energiahatékonyságuk pedig vitathatatlan ebben az ingatlankategóriában. Átgondolt kialakítás teszi lehetővé a keresztszellőzést és a természetes fény bejutását, a környező táj pedig viszonylag érintetlen marad. A nyitott részhez kellemes átrium csatlakoztatható, vagy udvar is kialakítható. Kényelmes, nyugodt, időjárásálló, minden egyéb a mérnöki bravúron múlik.