Szerző: Réfi Zsuzsanna

Színek, harmóniák és egyéni hangok

Hetvenöt, zenével töltött év után is örömmel kutatja a harmóniák, hangszínek titkait, s születnek és szólalnak meg koncerteken az újabb művek. Dubrovay László a hazai hagyományokat a legmodernebb eszközökkel ötvözve teremtette meg saját zeneszerzői hangját.

Félévszázad Muzsikás

Zenéltek, táncoltak, falusiasan húzták vonót: a hegedűt, a brácsát és a bőgőt. Három fiatalember: a matematikus Sipos Mihály, a geofizikus Hamar Dániel és a még diák ifjú Csoóri Sándor hívta életre fél évszázada az együttest, amely táncházakat indított el, új oldaláról mutatta be Bartók Béla zenéjét. A Muzsikásról Sipos Mihály mesélt.

Változunk, ahogy a világ is

Ma is, mint pályakezdése óta folyamatosan, nyitogatja az üvegkalitkákat, melyekbe úgy érzi, bezárni próbálják. Bozsik Yvette időről időre tabutémákat feszeget, arra törekszik, hogy gondolkodásában rugalmas maradjon, és erre biztatja növendékeit is.

Hegedűhang kontinensek között

Tíz éve Erasmus-ösztöndíjjal érkezett Budapestre Miranda Liu, végül a Zeneakadémia hallgatójaként hegedűművészként diplomázott. Már egyetemi évei alatt elnyerte a Concerto Budapest koncertmesteri posztját, majd két vonósnégyest, saját fesztivált, versenyt alapított.

Komolyzenei kacsintás a jazz felé

Szólóestjein a klasszikus repertoár mellett a kortárs zene és a játék korhű hangszereken is szerepet kap, szeret hobbiból improvizálni. Balog József négyévesen választotta a zongorát, s négy évtized után is arra törekszik, hogy fejlessze előadásmódját.

Hortyogó fúga és Manoson, János vitéz barátja

Írt Petőfi-indulót, kórusoperát A helység kalapácsából, Az apostolhoz komponál zenét, izlandi operába beleszőtte János vitézt. Tóth Péterrel arról beszélgettünk, hogyan lehet zenébe önteni verset, s mi a titka egy kortárs mű többszöri műsorra tűzésének.

Hóvarázslat és párválasztó

Népi hagyományok, keresztény tradíciók, az advent pillanatai elevenednek meg a Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró betlehemesében. A társulat vezetőjével, Mihályi Gáborral beszélgettünk. 

Karácsonyi kvartett

Két szoprán, egy mezzo, egy bariton – négy énekes életében ünnepkor a fellépések mellett akad otthoni muzsikálás, zenehallgatás is. Lukács Gyöngyivel, Lusine s Emma Sahakyannal és Alexandru Agachéval az öröklődő tehetségről, a pálya titkairól beszélgettünk.

Álkukás Mikulás és A zenegyűlölő

Humor, meghökkentő mozzanat, interakció, megható pillanat – máris élmény a koncert a gyerekeknek, a kamaszoknak. Hámori Mátéval a Danubia Zenekar különleges sorozatairól és azokról is beszélgettünk, akik szeretik a klasszikus zenét, csak nem tudnak róla.

Ami a hangok mögött rejlik

Úgy véli, élete arról szól, hogy rácsodálkozik a teremtett világra, a hangok végtelen birodalmára, s koncertről koncertre közvetíti a zene üzenetét. Hegedűs Endrével Chopin-estjéről, Japánról, negyven ujjról és százhetvenhat billentyűről is beszélgettünk.

Amikor a mezzoszopráné az előadás

Úgy véli, egy mezzo számára az egyik legkitüntetőbb felkérés, ha a Requiemben énekelhet. Komlósi Ildikó repertoárján mindig fontos helyet foglalnak el Giuseppe Verdi művei. Az énekesnővel a jubileumi évadról és a tanítás meglepetéseiről is beszélgettünk.

Hangszerek királynőjére hangolva

Virágh András Gábor kiskorától az orgona mellett töltötte napjait, már akkor írogatta a hangjegyeket, amikor még azt sem tudta, mi az a zeneszerzés. Ma számos díjnyertes kompozícióval büszkélkedhet, az orgonálás mellett több mint tíz éve tanít.