Szerző: Réfi Zsuzsanna

Átiratok holdfényre és négy kézre

Különleges hangulatuk van a szabadtéri fellépéseknek, ahogy a négykezes művek előadása is kivételes élmény, ám páratlan harmóniát igényel – vallja Simon Izabella és Várjon Dénes. A két zongoraművész rendhagyó zenei világokba kalauzol.

Két Oscar-díj és egy öngyújtó fénye

Végigtáncolta a világot New Yorktól Sydneyig, volt balettigazgató, rektor, művészeti vezető. Szakály Györgynek több mint ötven éve a táncról szól az élete. S bár tavaly nyugdíjba vonult, balettmesterként és tanárként ma is akad jócskán feladata.

A jazz, a csend és az Art of Virus

„Nem tudjuk, mit adtok ma elő, de biztosan magas szinten fogtok játszani” – a Modern Art Orchestra egyik koncertje előtt, a hallgatóság köréből elhangzott mondatot szívesen emlegeti Fekete-Kovács Kornél, az együttes alapítója, zeneszerző, trombita- és szárnykürtművész.

A Kékszakállú és a Fából faragott – jazzre hangolva

Szaxofonnal, Fender-zongorával kelnek új életre Bartók színpadi művei, s így talán azok is megszeretik a darabokat, akik nem váltanának jegyet az Operába. A fából faragott királyfi Káel Norbert, A kékszakállú herceg vára Sárik Péter jazzátiratában hangzik fel Sárospatakon,

a Zempléni Fesztiválon.

Áriák és duettek a tatai kastélyban

Csordás Klára örömmel állít össze rendhagyó programokat, vegyítve a közkedvelt darabokat a ritkán felhangzó kompozíciókkal. A Párizsban élő mezzoszoprán, július 18-án, a tatai Esterházy-kastély Zöld Szalonjában Kertesi Ingriddel közös esten lép fel.

Egy szókimondó szoprán

Nyáron három lemezfelvétel vár Baráth Emőkére, a régizene világszerte elismert előadójára, akinek Vivaldi-koncertje és Purcell-operafelvétele a Mezzo TV programján szerepel. A pandémia alatt a barokk művek jelentették az énekesnő számára a mentsvárat. 

Közkinccsé tett koncertek

A művészet mindenkié – hirdették műsorok, előadók helyett a Müpa plakátjai, hozzátéve, senkit sem hagynak kulturális élmények nélkül a pandémia idején. Erre törekedtek online, ingyenes felvételekkel, live-stream előadásokkal. Káel Csaba vezérigazgatóval a digitális koncertek tapasztalatairól, az újraindulásról beszélgettünk.

Ne álljunk háttal a közönségnek!

Beugrott már Zubin Mehta helyett, vezényelt a milánói Scalában, a londoni Royal Festival Hallban, állt a BBC Szimfonikusok és az amszterdami Concertgebouw együttese élén, most a Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekart vezeti Madaras Gergely.

Bartók Pluszból miskolci mínusz?

Vajon meg tudják rendezni nyáron az operafesztivált Miskolcon? Kesselyák Gergely karmester, a fesztivál igazgatója a Bartók Pluszról, a kortárs népoperáról, az operaíró-versenyről, a közönség igényéről, a szívig ható művekről beszél.