Szerző: Réfi Zsuzsanna

Hét nyelven beszél, tizennégyen énekel

Szívesen állít össze rendhagyó programokat, szereti különleges zenei utazásra hívni a közönséget. Csordás Klára májusi koncertjein bandoneón kísérettel lép a hazai közönség elé, s az estek műsorában a klasszikus kompozíciók mellett argentin tangó is felhangzik.

Egy Grál-lovag húsvétja

Kezdettől magáénak érzi Gurnemanz szerepét, amelyet már több rendezésben életre keltett. Bretz Gábor húsvétjai az utóbbi években a Parsifal jegyében telnek. A basszbaritonnal Wagner-művekről, feladatokról, tanításról és Kossuth-díjáról is beszélgettünk.

Műfaji határok nélkül

Már fogantatásától kezdve rengeteg zenei élmény érte, innen sokszínűsége, s a kísérletezés iránti hajlandósága. Karosi Júliával a hazai jazzéletről, új lemezéről és a tanításról is beszélgettünk, tisztelegve a közelgő nemzetközi jazznap előtt.

Kotta, korong, kerámiafigura

A két pálya szépen összefonódott, akár két szerelmes, s mindkettő megadta a maga boldogságát – meséli Csavlek Etelka, akivel bájjal és humorral formált kerámiafiguráiról, egyedi színekkel életre keltett, felejthetetlen operahősnőiről is beszélgettünk.

Tavaszi szimfónia és a Kincsem élő zenével

Különleges helyszínen, a mór stílusú mozipalotában, az Urániában ad koncertet március 22-én a Duna Szimfonikus Zenekar. Az esten három ifjú virtuóz is muzsikál, Brahms, Dvořák és Debussy művei mellett Schumann Tavaszi szimfóniája is felhangzik.

Mimitől a Príma Donnákig

A Bohémélet Mimijeként mutatkozott be három évtizede az Operaházban Sümegi Eszter, azután sorra következtek a főszerepek. Debütálásának jubileumát a dalszínházban gálaesttel, a MÁV Szimfonikus Zenekarral hangversennyel ünnepli márciusban az énekesnő.

A naptárrepedésekben komponál

Két évre tele a naptára, előre kell terveznie, hogy meg tudja osztani napjait a tengerentúl és Európa között. Vajda Gergely egy amerikai és egy magyar zenekar vezetője, s kell, hogy jusson idő kamarazenekaraira, az Eötvös Alapítványra és zeneszerzésre is.

Koncert az Aranyteremben

Már az első darab alatt a Liszt Ferenc Kamarazenekar bűvkörébe került a Musikverein publikuma, együtt élt a Haydn-muzsikával, aztán állva ünnepelt. A Várdai István csellóművész vezette társulatot a következő szezonban is visszavárják a császárvárosba.

A népzene varázsvilága

Mindig a publikumot bevonva építi fel előadásait, így nincs két egyforma koncertje Laposa Julcsinak, aki azt szeretné elérni, hogy a kisebbek és nagyobbak ne csak megismerjék a népszokásokat, hanem a vidéki hagyományok által megérezzék a közösség erejét is.

Téli utazás a Fesztivál Akadémiával

Maxim Rysanov, José Gallardo, Fenyő László, Zempléni Szabolcs – néhány név a Kelemen Barnabás és Kokas Katalin meghívására érkező világhírű művészek, művészbarátok közül, akik a téli minifesztivál, a FAB Winterfest fellépői lesznek Lillafüreden.

Akit a zongora nem ereszt

Úgy véli, a zene az emberek lelkének mélyére képes hatolni, ezért szeretne rendhagyó, korszakokat, műfajokat átölelő programjaival elkalauzolni varázslatos világába. Szalai Éva karrierjében új korszak kezdődött, így felszabadultabban ül a zongorához.

Levélregény – zenével és tánccal

Udvarlások, szövevényes testi-lelki kapcsolatok, cselszövések – vágyak és hatalmi játszmák jegyében. Choderlos de Laclos ismert története szerenádok, szimfóniák, operarészletek kíséretében kerül színre a Müpában, a Budafoki Dohnányi Zenekar ZenePlusz bérletében.