Szerző: Réfi Zsuzsanna

A Zeneszürettől az Operacinemáig

Palotakoncertek, Régi Zenei Napok, Orgonák Éjszakája, Zeneszüret Fesztivál. A Filharmónia Magyarország különleges programjai. Szamosi Szabolcs ügyvezető igazgatóval tízéves születésnapról, világsztár vendégekről és hangszeréről is beszélgettünk.

Minden kotta számokká változtatható

Gyermekkorától gordonkázott, énekelt, egyetemistaként együttesével, a Canticum Kamarakórussal a Ki Mit Tud? egyik győztese lett. Első diplomáját matematika–fizika szakos tanárként szerezte. Gyüdi Sándorral, a Szegedi Szimfonikusok igazgató-karnagyával művészet és tudomány kapcsolatáról, s a számokkal leírható hangokról is beszélgettünk. 

Összművészet – mezzo módra

Szenvedély vezérli mindenben. Énekel, egyetemeken tanít, társulatot szervez, dalokat ír, ha kell, a Kékszakállú Prológjával lép színpadra. A Chicagóban élő mezzoszopránnal, Vizin Viktóriával művészi sokszínűségéről, gyökereiről, itthoni szereplésekről, énekesként debütáló lányáról is beszélgettünk.

Összjáték és együtt lélegzés

Jobb zenésznek érzi magát Várdai István, mióta a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója, hat rá a közös játék és munka, számos gondolatot indít el benne. A csellóművésszel Kaposfestről, Zempléni Fesztiválról, tanításról, művészi útjáról beszélgettünk.

Zenei bátorság és beugró alkat

Farkas Róbert karmester a harmadik szezonját kezdi a MÁV Szimfonikusok élén, emellett Hagenben a MUZIKA sorozat művészeti vezetője. A dirigenssel klasszikus és interkulturális programokról, a zenében megjelenő szenvedélyről is beszélgettünk.

Táncba öntött történetek

A Passió és a Szabadság, szerelem előadása után a jövő évadban is különleges premierekre készül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Az új utakról, a tánc-szín-játékokról Zsuráfszky Zoltán művészeti igazgató és Zs. Vincze Zsuzsa szakmai vezető mesélt.

Hegedű, ének és a magyar népdalok lüktetése

Világszerte a legkiválóbb együttesekben muzsikálnak növendékei, akik a Hubay–Zathureczky–Pauk-iskola hagyományait viszik tovább. A zene lényegére figyelő hegedülést, amely könnyűnek láttatja a mégoly nehéz előadást is. Pauk Györggyel beszélgettünk.

Míg megcsillan az aranyrög

Sebestyén Márta Rékája az István, a király előadásában indította Herczku Ágnest a népzene felé. Akkor nem gondolta, hogy valaha övé lesz a szerep. A Zeneakadémián tanít, Bartók-lemeze jelent meg, szerepel Szörényi Levente életmű-koncertsorozatában.

Versbe rejtett dallamok

A világ legtermészetesebb állapotának érzik, hogy énekelnek a pódiumon, kimuzsikálják „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti „eredeti dallamot”. A Kaláka több saját sorozatra is vár kicsiket és nagyokat. 

Hat évtized zene – kötetbe kötve

Az operavilág olyan legendáinak sorában emlegetik, mint Maria Callas, Lotte Lehmann, Nellie Melba, a huszadik század öt legjobb szopránja között van, Bayreuthtól New Yorkig ünneplik. Unikális hang, tehetség, elhivatottság - mindez együtt Marton Éva. És...

A Gyermek tragédiája

Madách nyomán születő világértelmezésnek tartja Tragœdia Temporis című készülő művét Gyöngyösi Levente. A zeneszerzővel arról beszélgettünk, mitől különlegesek a mitikus szereplők, milyen hangfaj illik Luciferhez, s megjelenhet-e az Úr az operaszínpadon.

Három percben három felvonás

Az operaszerepek megformálása mellett a daléneklést is fontosnak tartja, olyankor egyetlen eszköze a hangja, hogy elmesélje a történet. Fokanov Anatolijjal koncertjeiről, az örök Germont-ról, s arról is beszélgettünk, meddig tart a bariton pálya.