Szerző: Réfi Zsuzsanna

Völgykomolyzene az Ewalddal

Rézfúvós kvintettként először szerepel a Művészetek Völgye fesztiválon az Ewald együttes. A Bakó Levente trombitaművész-karmester vezette zenekar különleges örömzenei programmal lép föl a nyitónap estéjén, a kapolcsi római katolikus templomban.

 

Isteni rezgés és Beethoven koronája

Zenei világa egyedülállóságára törekszik, ennek az eszménynek a jegyében születtek idei albumai is, a szerzemények több nyári esten felhangzanak. Binder Károllyal komponálásról, tanításról és az általa képviselt jazz esszenciájáról beszélgettünk.

Zenei tudás és varázsszó

Amit timpanistaként az Állami Hangversenyzenekarban, dirigensként az Operaházban tanult, majd öt évtizede oktatja a Zeneakadémián. Medveczky Ádámmal átadható ismeretről, karmesteri fortélyokról, aranypálcáról, „karmesterbetegségről” is beszélgettünk.

Az egyéni hang varázsa

A legfontosabbnak a felismerhető, egyedi hangot tartja minden megszólalásában Horti Lilla. A fiatal szoprán szereti
a sokszínűséget. Wagner hősnői után
a Balaton partján régizenei darabokat
ad elő, operettgála és Beethoven-ária
is vár rá ezen a nyáron.

A hattyúk tengere

A hullámokon tükröződő holdfény, a csillagos égbolt különleges keretet ad a táncnak. Rauscher Bálint és Pálinkó Kornél, a Horvát Nemzeti Színház Rijeka Balettegyüttesének szólistái a Büszkeség és balítélet július végi előadására készülnek Dubrovnikban.

Orgonálj szabadon!

A különleges koncerteket szereti, és nagy szerepe van abban, hogy az utóbbi években ismét sokan kíváncsiak az orgonazenére. Fassang Lászlóval párbajokról, improvizációról, új korszakáról és a Zenélj szabadon mozgalomról is beszélgettünk.

A miniatúrák művészete

Mendelssohn-oratórium, Schumann- és César Franck-dalok. Majd három évtizede van a pályán Sümegi Eszter, e művek újdonságok számára, az énekesnő fontosnak tartja, hogy amíg pódiumra lép, ne hagyja abba a tanulást. Vágyott dal és opera bőven akad még.

Három generáció a kürt jegyében

A német főváros két neves operaházának is tagja lehetett, tavasztól pedig a világ legjobb együttesei között számontartott Berlini Filharmonikusok zenekarában muzsikál. Ifj. Gál Lászlóval kürtös hagyományokról és beteljesült álmokról beszélgettünk.

Judit, Waltraute, Eboli

Énekversenyen szerzett győzelmek sora, több rangos díj, szerződés a Wiener Staatsoperbe és első lemeze, amelyet máris Grammy-díjra jelöltek. Vörös Szilviának tartalmasan, változatosan telt az operaszínpadi debütálása óta eltelt nyolc esztendő.

Modena, Torre del Lago és Kőbánya alsó

A kiszolgáltatott nő archetípusaként jeleníti meg Debussy Mélisande-ját, úgy érzi, a figurához illik lírai szopránja. Pasztircsák Polina rendhagyó repertoárjának új alakjáról, kétlaki életéről, hangi építkezéséről, pályája tizenöt évéről beszélgettünk.

A francia hónap, a Haydn-kultusz és a régizene

Elfeledett zenei értékek megismertetésén dolgozik pályakezdése óta Vashegyi György, s több száz éve nem játszotta a műveket tűz műsorra, hanem a Haydneum megálmodójaként a magyar régizene támogatásának magasabb szintre emelésére törekszik.

A bel canto és a rózsák szerelmese

Kíváncsi, kísérletező, sosem formálja meg kétszer ugyanúgy a figurát. Ezért örült, hogy új színekkel ismét életre kelthette a Hoffmann meséi hármas főszerepét. Kolonits Klárával Erkel-hősnőkről, operabeavatókról és háromszáz rózsatőről is beszélgettünk.