Szerző: Gazsó L. Ferenc

Hol a szabadság mostanában?

Divatos ideológiák szembeállítanák a nőket a férfiakkal, összezavarnák a családképet. Az egyház a férfi és a nő tevékeny együttműködéséről beszél, elismerve különbségeiket, s olyan feltételeket kér a nők számára, amelyek összeegyeztethetővé teszik a családot a hivatással.

Nemváltó verseny

Akár már a párizsi olimpia női versenyein is megjelenhetnek a magukat nőnek valló férfiak, hogy lelépjék a nőnek született nőket.

Tamás, Géza és a többiek

Cseh Tamás egy szál gitárjával ébren tartotta bennünk a reményt, az alkotókedvet és a hitet. Tudunk egymásról, rátalálunk egymásra, megvannak már a szabadság nélküli kis köreink. Nem szervezkedünk nyíltan ellenetek. Rejtőzködünk, és ha másképp nem megy, a sorok között írunk.

Kodolányi Gyula 81.

A Kádár-korszak a nemzeti konzervatív gondolkodó szemével.

Ahol a szabadosság a rend

Veszélyes, ha egy pénzember egymaga birtokolja a világmindenségre kiható szuperszonikus médiafegyvert. Bár ki tudja? Az infosztráda nehézcirkálói néhány – mindannyiunk számára ismeretlen – világpolitika-csináló ember és igazgató tanácsai kezében vajon megnyugtatóbb helyen vannak?

Gömbérzék

Közlekedési dugókról készült riportot vártak a kezdő hírlapírótól, aki meg is találta a jó témát: a rendőrök által szétvert diákünnep jó kis dugót okozott a Március 15. tér környékén. Negyvennyolctól mindig óvakodtak azok, akik nem a nemzettel tartanak.

Talpon az ország

Nagyszelmenctől Szarvasig megmozdult a magyarság az ukrajnai háborús menekültek érdekében. Beszéljenek bármely nyelven, befogadjuk őket. Emberek tízezrei ajánlanak szálláshelyet, fuvart, élelmet, meleg ruhát, s a segítséget oda viszik, ahova kérik.

A koronatanú

Egyetemistákkal beszélgetve feltűnt, hogy a rendszerváltásról alig olvastak, hallottak. Mintha a családi legendáriumok is kiüresedtek volna. Rá kellett jönnöm, hogy az Erdély-tüntetésen, az újratemetésen, az első szabad választáson kívül sokkal többet én sem mondtam el a fiaimnak.

Miklós

„Fusson a hír, mint a kunsági homok, Kiskunmajsa japán napokra készül.” Az első közösen leírt mondatunk. Emlékszel? Hogyne emlékeznél, hisz Te mindenre emlékszel, ahogy mondani szoktam, a memóriám vagy. Elhagyott a memóriám, Miklós.

Cápák a kirakatban

A művészetet értő módon támogató mecénás szinte ismeretlen. A polgárságot az átkosban gondosan lebunkózták, az újgazdagok pedig még nem jöttek rá, hogy polgárok is lehetnének.

Ne hagyd elveszni…

Szorítás a gyomorban, erősödő szívdobogás. Mi következünk. Jókor jöttünk, megúsztuk kétórányi várakozással. A határőr lustán forgatja, tán még szaglássza is az útlevelünket, beviszi a bódéba. Társa a Ladát vizsgálja át, kinyittat minden csomagot, beletúr, percekig vizslatja a fotófelszerelésről szóló sokpecsétes igazolást. Így megy ez fertályórán át, mire végre gurulhatunk. Még öt méter, és kinyílik előttünk a magyar–román határ. 1987.