Szerző: Gazsó L. Ferenc

Háború vagy béke

A háborús pszichózis légkörében feledésbe látszik merülni, amit az atomhatalmak egyensúlyára épülő korszakban még tudtak a döntéshozók, hogy a világpolitika biztonsága az egyezségeken múlik. A béke megalapozását ritkán szolgálták a fegyverek. Az öldöklés megállítása – ma még – nem lehetetlen.

Közösségépítő szándék és akarat

A Magyar Művészeti Akadémia közelmúltbeli elnökválasztásakor nagy többséggel kapott bizalmat a korábbi alelnök, Turi Attila Kossuth-díjas építész. Makovecz Imre szellemi örökségéről, a háromezrelékes szabályról, az MMA terveiről, lehetőségeiről beszélgettünk.

Kodolányi Gyula 82.

A Kádár-korszak a nemzeti konzervatív gondolkodó szemével.

Dokumentumfilmek és diákmozik

A Lakiteleki Filmszemle a Kárpát-medencei magyar dokumentumfilmesek rendszeres bemutatkozási lehetősége, filmjeik versenye csaknem egyidős az új évezreddel. Életre hívója Lezsák Sándor, a Lakiteleki Népfőiskola megálmodója és Sára Sándor filmrendező volt.

Hol a szabadság mostanában?

Divatos ideológiák szembeállítanák a nőket a férfiakkal, összezavarnák a családképet. Az egyház a férfi és a nő tevékeny együttműködéséről beszél, elismerve különbségeiket, s olyan feltételeket kér a nők számára, amelyek összeegyeztethetővé teszik a családot a hivatással.

Nemváltó verseny

Akár már a párizsi olimpia női versenyein is megjelenhetnek a magukat nőnek valló férfiak, hogy lelépjék a nőnek született nőket.

Tamás, Géza és a többiek

Cseh Tamás egy szál gitárjával ébren tartotta bennünk a reményt, az alkotókedvet és a hitet. Tudunk egymásról, rátalálunk egymásra, megvannak már a szabadság nélküli kis köreink. Nem szervezkedünk nyíltan ellenetek. Rejtőzködünk, és ha másképp nem megy, a sorok között írunk.

Ahol a szabadosság a rend

Veszélyes, ha egy pénzember egymaga birtokolja a világmindenségre kiható szuperszonikus médiafegyvert. Bár ki tudja? Az infosztráda nehézcirkálói néhány – mindannyiunk számára ismeretlen – világpolitika-csináló ember és igazgató tanácsai kezében vajon megnyugtatóbb helyen vannak?

Gömbérzék

Közlekedési dugókról készült riportot vártak a kezdő hírlapírótól, aki meg is találta a jó témát: a rendőrök által szétvert diákünnep jó kis dugót okozott a Március 15. tér környékén. Negyvennyolctól mindig óvakodtak azok, akik nem a nemzettel tartanak.

Talpon az ország

Nagyszelmenctől Szarvasig megmozdult a magyarság az ukrajnai háborús menekültek érdekében. Beszéljenek bármely nyelven, befogadjuk őket. Emberek tízezrei ajánlanak szálláshelyet, fuvart, élelmet, meleg ruhát, s a segítséget oda viszik, ahova kérik.

A koronatanú

Egyetemistákkal beszélgetve feltűnt, hogy a rendszerváltásról alig olvastak, hallottak. Mintha a családi legendáriumok is kiüresedtek volna. Rá kellett jönnöm, hogy az Erdély-tüntetésen, az újratemetésen, az első szabad választáson kívül sokkal többet én sem mondtam el a fiaimnak.

Miklós

„Fusson a hír, mint a kunsági homok, Kiskunmajsa japán napokra készül.” Az első közösen leírt mondatunk. Emlékszel? Hogyne emlékeznél, hisz Te mindenre emlékszel, ahogy mondani szoktam, a memóriám vagy. Elhagyott a memóriám, Miklós.