Szerző: Veöreös András

Dinamikus tájkép

Egy magaslatról, toronyból vagy hegytetőről izgalmas körülnézni, a látvány megéri a fáradságot. A messzire látás, a tágabb világ befogadása, a világ fölé emelkedés érzésének élményéért szívesen hozunk áldozatot. Képzeletben utazzunk most a veszprémi vidékre!

Fertővidék és épített öröksége

Huszonkét éve annak, hogy a Fertő-tó környéke határon innen és túl felkerült az UNESCO világörökségi listájára a kultúrtájak közé. Rangját természeti értéke, épített öröksége és kapcsolatuk, évszázadok során kialakult harmonikus egységük adja.

Miért műemlék?

A műemlékvédelem nincs könnyű helyzetben, amikor az igazán réginek nem mondható, a laikusok szemében csúf, vasbetonból és acélból épült, sokszor lepusztult, XX. századi épített örökség értékeire, megőrzésének fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet.

Harmadszor is megújult

Sopron városképének emblematikus épülete a középkori Szent Mihály-plébániatemplom. A Belváros fölé emelkedő dombon magasodó monumentális épület históriája a XIII. században kezdődött. Első írásos említése 1278-ból való, Sopron akkor lett szabad királyi város.

Újra lisztet jár a vízimalom

A városkép megújításában játszott fontos szerepéért és a település történeti-kulturális értékeinek megőrzéséért Winkler Oszkár-díjjal tüntette ki a Soproni Városszépítő Egyesület a sopronbánfalvi Erdei Malom közben álló Kárpáti-malom épületét.