Szerző: Szabó Noémi

Az idő formái

„…a művész nem alkothat pusztán a maga akarata szerint: helyzetét szigorúan megköti a múlt eseményeinek láncolata. A lánc számára láthatatlan, és korlátozza mozgását. Nem is tudja, hogy ez a lánc, számára vis a tergo, a mögötte lévő múltbeli események hatóereje” – idézhetjük George Kubler Az idő formája című nagy hatású művének egyik alaptételét Kiss Botond András művészetének vizsgálatakor.

A teremtés gesztusa

Jakovits József (1909–1994) alapvetően szobrászként él a köztudatban, aki sajátos, kísérletezésre nyitott és a hazai szobrászati hagyományoktól merőben eltérő szemlélettel és szellemiségben alkotta meg életművét.

Tűnődő kereső

Kovács Péter (Pet’R) Metafizikus alakváltás című kiállítása a művész nyolcvanadik születésnapja előtt tiszteleg, azonban immár Kovács Péter nélkül. A válogatás nem tekinti át az öt évtizedes életmű egészét, hanem egy-egy alkotáson keresztül villantja fel e sajátos rajzi univerzum esszenciáját.

Dinamikus egyensúly – Pető István grafikái

Párizs északi elővárosa, Saint-Denis nemcsak a francia királyok temetkezési helyéül szolgáló kora gótikus székesegyházáról nevezetes, hanem hírhedten rossz közbiztonságáról is. Hatalmas panelházaktól övezett, állandó csetepatéktól hangos utcák egyik eldugott szegletében él közel harminc éve egy művész: István Pető.

Anyai ügyek

Fajgerné Dudás Andrea provokatív festőművész, performer, Horváth Lóczi Judit absztrakt geometrikus stílusban alkotó képzőművész – két sikeres, ismert kortárs nőművész, akik mindketten édesanyák.