Szerző: Orosz István

Badabadada – Orosz István verse

Elhunyt a második világháború utáni francia filmművészet leghíresebb színésze, Jean-Louis Trintignant. Orosz István versével búcsúzunk tőle.

Szepezd, az álmok terrénuma

Ha a sátán e bájos balatoni faluban ígérte volna neki a világot, Rákosi Jenő szerint tán az Isten fia sem tudott volna ellenállani a kísértésnek. Szepezdet az igéző táj mellett Keresztury Dezsőtől Sárközi Mártáig az itt megpihenő írók, művészek tették emlékezetesen otthonossá.

Art deco Budapest

Vajon lehetett volna jobban időzíteni? Hogy százéves a zászlóbontás, tudniillik az, hogy az 1925-ös nagy párizsi iparművészeti kiállítás óta beszélnek art decóról, inkább csak ürügy, az igazi aktualitást a megszabadulás jelenti.

Horkay István

A közhasznú, latinnak nevezett ábécé 26 nagybetűjéből csupán 10-nek, alig több mint egyharmadnak van tükörszimmetrikus alakja. Horkay István 12 betűből álló nevében 8 szimmetrikus betű van, vagyis a név kétharmada tükrözhető képlet, hogy az egyéb szimmetriákról meg a könnyen tipografálható 6-6-os szótörésről most ne is essék szó.

Kossuth kontra Ferenc József

Ki volt a leghíresebb magyar ügyvéd? Bizonyára kevesen vágnák rá egyből: Kossuth Lajos, mert politikai szerepei – pénzügyminiszter, kormányzó, a szabadságharc szellemi vezére – a jurátusi diplomát igencsak fölülírták.

65 éves a Lottó

Hozzám képest kölyök.
Megpróbálván fölidézni ötvenhét márciusát, anyu jut eszembe, ahogy új golyóstollát próbálgatva felszólít, mondjak öt számot. – Egy, kettő, három, négy, öt – mondom nagybüszkén. Nem tetszik neki.

Véletlen – mondanánk

Meghalt Beke Laci. A nekrológ fölött az Országút egy olyan képet közölt (Komka Péter / MTI fotóját), amelyen egy bekeretezett rézkarcom, a Mitológia lóg Laci feje fölött. Mivel csak a kép sarka látszik, rajtam kívül aligha vette észre más.

Nem tudok semmit, de mindenre kíváncsi vagyok

November 23-án, 95 éves korában elhunyt a tucatnyi álnéven ismert, matematikával, grafológiával, kalligráfiával, fotográfiával és filmezéssel is foglalkozó, híres holland polihisztor, aki könyveit Bruno Ernst néven jegyezte.

A másságról – a perspektíva ürügyén

A szem a látás szerve, a művészetek emblémája, a vizuális kommunikáció eszköze. A világ megismeréséhez – de félreismeréséhez is – a szemen át visz az út. 

In memoriam Gyulai Líviusz

Na jó, egy perc mélabú, két rövid sóhaj, három elmorzsolt könnycsepp még belefér. Aztán – Könny nem marad szárazon – jusson eszünkbe Gyulai Líviusz kacagtató rajzfilmje, alcíme szerint Gertrúd a nevelőnő, és semmi kétség, a szerző itt van velünk.

In memoriam Gyulai Líviusz és Albrecht Dürer

Életének 84. évében elhunyt Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a magyar grafika „Nagy Generációjának" egyik képviselője. Pályatársa, Orosz István versben emlékezik a kiváló alkotóra.