Szerző: Mezey Katalin

Árucikk-e az ember?

Ismert, hogy nincs üzlet reklám nélkül. De reklám sincs üzlet nélkül! Ha pedig üzleti érdekből reklámoznak valamit vagy valakit, akkor az eladó, azaz árucikk, nem? Tehát mégiscsak árucikk lenne manapság az ember?

A szó ereje

Az ellenséges, trágár beszéd, de még a gonosz gondolatok is rombolják azt, aki gondolja és kimondja őket, és azt is, aki hallja a negatív megnyilatkozásokat. 

Amit nem is tudtunk Kőrösi Csomáról

Molnár Vilmos Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei című novellafüzére szinte hibátlan mű. Egy hibát talál benne az olvasó: azt, hogy hamar véget ér.

Új év, Petőfi-év

Persze hogy jó, ha többet megtudhatunk Petőfi egykori megjelenéséről, öltözetéről, szokásairól, szerelmeiről, sőt, akár a róla szóló pletykákból is. De a legjobb, ha mindebben a saját írásai, versei, úti jegyzetei, naplói vannak a segítségünkre.

Az állatok tanácskozása

Mulatságos és tanulságos mese arról, hogyan és miféle demokrácia is érkezett meg az erdőbe, mi lett vele, ha egyáltalán tényleg ott járt, és mire jutottak ennek kapcsán azok, akik hozták.

Mit ünneplünk karácsonykor?

A világ erkölcsi egyensúlya ma is, mint a Római Birodalom fénykorában, újra és újra felborul. Van tehát miért várakozzunk Megváltónk megszületésére: kell hogy ismét és ismét eljöjjön, segítsen kiegyenlíteni a nélküle folyton növekvő erkölcsi adósságainkat.

Életünk tőkesúlya

A szeretet olyan, mint a vitorláshajók tőkesúlya, ami a hajó alján, a víz alatt van. Nem is látszódik, mégis, ha nincs ott, felborul a jármű.

Mérhetetlen kincsek

Szita Irén nővér élete és vallomása tanúsítja, hogy Jézus a végtelen nyomorúságban sem hagyja el azt, aki benne bízik, képes mérhetetlen kincsekkel elhalmozni a szenvedő embert.

Útmenti keresztek

Divatba jött az önteltség, az önimádat, és megfertőzte a gondolkodásunkat. Pedig, ha jobban belegondolunk, rá kell döbbennünk, hogy annak a sokféle impulzusnak, amelyek az életet, a mi életünket is meghatározzák, nem hogy urai, de ismerői sem vagyunk.

Egy műbe örökített világ

Tamási Áron Emléknapot rendezett a Magyar Művészeti Akadémia és a Lakitelek Alapítvány és Népfőiskola szeptember huszonhatodikán, megidézve prózairodalmunk nagy alakját születésének 125. évfordulója alkalmából.

Jim Blount atya szólt a magyarokhoz

Budapesten járt, és az augusztus 27-én Máriaremetén megtartott, egész napos Szeretetláng Fesztivál kiemelt vendége volt Jim Blount atya, aki a Szeretetláng mozgalom ismert misszionáriusa.