Szerző: Mezey Katalin

A szeretet pedagógiája

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekvédelmi otthonai körül kirobbant botrány kapcsán foglal állást a szerző a szemellenzős látásmód ellen, amely a médiában megfigyelhető.

Olasz regény és betiltott magyar nemzedék

Az Írók Alapítványa – Széphalom Könyvműhely két fontos újdonsággal is előrukkol a 94. Ünnepi Könyvhéten. Könyvajánló.

 

Illyés Gyula emlékezete

Kellő figyelemben részesül vajon napjainkban irodalmunk kiemelkedő alakja, Illyés Gyula? A kérdés halálának negyvenedik évfordulóján nagyon is aktuális.

Amit nem is tudtunk Kőrösi Csomáról

Molnár Vilmos Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei című novellafüzére szinte hibátlan mű. Egy hibát talál benne az olvasó: azt, hogy hamar véget ér.

Árucikk-e az ember?

Ismert, hogy nincs üzlet reklám nélkül. De reklám sincs üzlet nélkül! Ha pedig üzleti érdekből reklámoznak valamit vagy valakit, akkor az eladó, azaz árucikk, nem? Tehát mégiscsak árucikk lenne manapság az ember?

A szó ereje

Az ellenséges, trágár beszéd, de még a gonosz gondolatok is rombolják azt, aki gondolja és kimondja őket, és azt is, aki hallja a negatív megnyilatkozásokat. 

Új év, Petőfi-év

Persze hogy jó, ha többet megtudhatunk Petőfi egykori megjelenéséről, öltözetéről, szokásairól, szerelmeiről, sőt, akár a róla szóló pletykákból is. De a legjobb, ha mindebben a saját írásai, versei, úti jegyzetei, naplói vannak a segítségünkre.

Az állatok tanácskozása

Mulatságos és tanulságos mese arról, hogyan és miféle demokrácia is érkezett meg az erdőbe, mi lett vele, ha egyáltalán tényleg ott járt, és mire jutottak ennek kapcsán azok, akik hozták.