Szerző: Magyarics Tamás

Oppenheimer felemás igaza

Világvégi hangulata és három és fél órás hossza ellenére Christopher Nolan mozija, az Oppeheimer aratta le a legtöbb Oscar-díjat az idén. Korunk Prométheuszának dilemmáit a történész teszi mérlegre.

Oppenheimer felemás igaza

Korunk Prométheusza olyan eszközt adott az emberiség kezébe, amely óriási távlatokat nyithat meg, de bele is pusztulhatunk.

Szegényházi suttyóból mintagyerek

Írország a XIX. században még példaként nézett Magyarországra, mára a világ egyik legmagasabb életszínvonalával rendelkezik.

Az új brit uralkodó: III. „Zöld” Károly?

Ma koronázták meg III. Károlyt, Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország Egyesült Királyságának és a Brit Nemzetközösség tizennégy más tagországának uralkodóját. Arcélünk.

Elnökválasztási rejtvényfejtő

A csalódottak Donald Trump 2016-os, most Joe Biden megválasztása után vonják kétségbe az USA választási rendszerének tisztaságát. Működése több mint kétszáz éves múltra tekint vissza.

Az Egyesült Államok Közép- és Kelet-Európában
Amerikát hagyományosan nem foglalkoztatta térségünk, a rendszerváltozással, a Szovjetunió letűntével mégis „zaklatott hartárvidékévé” váltunk.
A vizsgálat lezárult, felejtse el (?)
Egy rendhagyó elnökség rendhagyónak tekinthető időszakán van túl az Egyesült Államok – legalábbis hivatalosan. A Demokraták (szigorúan nem kisbetűvel írt demokraták) többsége szerint a Szenátus részrehajló módon nem folytatta le a vizsgálatot az elnök elleni impeachment- (felelősségre vonási) eljárás felsőházi szakaszában, így a testület nem tett eleget a kötelességének. Ennek megfelelően Jerrold Nadler, a Képviselőház Igazságügyi Bizottságának demokrata párti elnöke kijelentette, hogy ők tovább folytatják a vizsgálódást, s beidézik azokat, akiket nem volt módjuk korábban meghallgatni, többek közt John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadót. A vizsgálat folytatásának legfőbb célja Donald Trump és a Republikánus Párt felelősségének további feszegetése a 2020. november 3-i elnök- és kongresszusi választások előtt; azaz egyértelműen politikai cél, mint ahogy maga az impeachment is az volt az alkotmányos jogokat és a „fékek és ellensúlyok”-at érintő – részben álszent – aggályok miatt.