Szerző: Kodolányi Gyula

A Teremtő mosolya – Czakó Gáborról

Amikor közeli barátod hirtelen elmegy – barátaink mindig hirtelen hagynak itt bennünket –, rádöbbensz, hogy nem tudod megírni, milyen is volt. Mert a barátság lényege az, hogy éled – még ha látszólagos szünetekkel is. Ha van is képed arról, mi minden fér barátod személyiségébe, ez a kép nem a külső szemlélőé, nem a külvilágnak szól.

Szem, kéz és lélek

„Az utóbbi években a kézi írás és a lélek kapcsolata foglalkoztat: egy szép szöveg, vers, kézzel történő leírása különös inspirációt jelent. Versolvasás közben a sorok a szemen át a lélekhez szólnak, kézzel leírva, az ujjak által még közelebb kerülnek.

Szem, kéz és lélek

„Az utóbbi években a kézi írás és a lélek kapcsolata foglalkoztat: egy szép szöveg, vers, kézzel történő leírása különös inspirációt jelent. Versolvasás közben a sorok a szemen át a lélekhez szólnak, kézzel leírva, az ujjak által még közelebb kerülnek. Párbeszéd kezdődik szerző és olvasó között, s a szöveg belső értelmezést nyer és újra a szemhez jut el. A különös folyamat a végtelenségig ismételhető, és a szépség talán az, … Ami fennmarad.”

MI és mi, emberek

Mint annyi találmánynál megesett, a mesterséges intelligencia megalkotói sem törődnek a lehetséges visszaélések kockázataival, sem etikai kérdésekkel. Tudósok, politikusok aggódva kutatják a veszélyek csökkentésének módozatait. A természetes intelligencia nélkülözhetetlennek látszik.

Antall József közelről, távlattal

Antall József esetében a miniszterelnökség nem pusztán a csúcs volt a pályáján, hanem végzet és sors. Olyan sors, ami a halállal is jó előre megbékítette. Legbelül tudta, hogy bele kell halnia az irdatlan feladatba, meg kell halnia azért, hogy közössége átjusson a túlsó partra.

Illyés Dőlt vitorlája ellenszélben

Idén negyven éve, hogy már nincs közöttünk Illyés Gyula, huszadik századi irodalmunk egyik legkiemelkedőbb, sokat vitatott alakja. Az ő és a hatalom viszonya igencsak beszédes: sokan és szinte hivatalból bírálták, miközben a rendszer látszólag büszke volt rá.

A nyolcvanéves Szigethy Gábornak

Gáborral a Lágymányoson éltük a forradalmat, és 1957-re barátaink tűntek el: tiltott nevek, tiltott szavak, titkos történetek.

Dolgok és lények hű kapcsolata

Elment közülünk egy lélek. Elment?
Ma itt van velem, őt olvasom, emlékezem mondataira és mozdulataira. Ismerem őt,
de nem tudom megírni. Nem ismerem, de megírom.

A világfa ágain

Kodolányi Gyula 2022. június 10-én, pénteken, 17 órakor az Ünnepi Könyvhéten dedikálja a 2021-ben, a Nap Kiadónál megjelent A világfa ágain című kötetét. A költő-politikus beszélgetőtársa a könyvben Csűrös Csilla.

A szó itt a kérdés

Gondolatok a gazdaságkorról, közönyről, bizalomról, minőségről, az írástudók jelentőségéről, és arról, milyen megbízatása lehet a mai költőnek a múzsáktól.

A Költészet Napja 2022 – A szó itt a kérdés

Hív Horváth Szilárd kedves asszisztense, hogy menjek el az esti beszélgetőműsorba a Költészet Napja alkalmából. Vívódás után elhárítom a szereplést. Csaknem három hete, hogy lecsapott rám a kínai vírus lanyhultnak mondott utóhada, az omikron, de még mindig rám támadnak váratlan köhögőrohamok, és hamar fáradok.

Bakunyin kérlelhetetlen utódai és a kultúrák ereje

A bolsevik történelmi örökség súlyos átka terhel mindnyájunkat, a haladásvallás és fejlődésvallás szüntelen forgó mókuskereke járja őrült köreit világunkban. A kultúra begyökerezett szellemével szemben a haladástan kelléktára most nyugati importból kínálgatja megújított kacatjait.