Szerző: Kodolányi Gyula

Illyés Dőlt vitorlája ellenszélben

Idén negyven éve, hogy már nincs közöttünk Illyés Gyula, huszadik századi irodalmunk egyik legkiemelkedőbb, sokat vitatott alakja. Az ő és a hatalom viszonya igencsak beszédes: sokan és szinte hivatalból bírálták, miközben a rendszer látszólag büszke volt rá.

A nyolcvanéves Szigethy Gábornak

Gáborral a Lágymányoson éltük a forradalmat, és 1957-re barátaink tűntek el: tiltott nevek, tiltott szavak, titkos történetek.

Dolgok és lények hű kapcsolata

Elment közülünk egy lélek. Elment?
Ma itt van velem, őt olvasom, emlékezem mondataira és mozdulataira. Ismerem őt,
de nem tudom megírni. Nem ismerem, de megírom.

A világfa ágain

Kodolányi Gyula 2022. június 10-én, pénteken, 17 órakor az Ünnepi Könyvhéten dedikálja a 2021-ben, a Nap Kiadónál megjelent A világfa ágain című kötetét. A költő-politikus beszélgetőtársa a könyvben Csűrös Csilla.

A szó itt a kérdés

Gondolatok a gazdaságkorról, közönyről, bizalomról, minőségről, az írástudók jelentőségéről, és arról, milyen megbízatása lehet a mai költőnek a múzsáktól.

A Költészet Napja 2022 – A szó itt a kérdés

Hív Horváth Szilárd kedves asszisztense, hogy menjek el az esti beszélgetőműsorba a Költészet Napja alkalmából. Vívódás után elhárítom a szereplést. Csaknem három hete, hogy lecsapott rám a kínai vírus lanyhultnak mondott utóhada, az omikron, de még mindig rám támadnak váratlan köhögőrohamok, és hamar fáradok.

Bakunyin kérlelhetetlen utódai és a kultúrák ereje

A bolsevik történelmi örökség súlyos átka terhel mindnyájunkat, a haladásvallás és fejlődésvallás szüntelen forgó mókuskereke járja őrült köreit világunkban. A kultúra begyökerezett szellemével szemben a haladástan kelléktára most nyugati importból kínálgatja megújított kacatjait.

Dolgok és lények hű kapcsolata - Bodosi Györgyről

Elment közülünk egy lélek. Elment? Ma itt van velem, őt olvasom, emlékezem mondataira és mozdulataira. Ismerem őt, de nem tudom megírni. Nem ismerem, de megírom.

Európa még hasonlíthat önmagához

Az emberek többsége normális, de ennek érvényesítéséhez politikai program és képviselet kell – állítja Németh Zsolttal egyetértve Antall József miniszterelnök egykori biztonságpolitikai főtanácsadója, a rendszerváltozás óta eltelt három évtized európai folyamatait értékelve.

Kodolányi Gyula versei

Ma 80 éves Kodolányi Gyula Kossuth-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész, az első szabadon választott magyar kormány miniszterelnökségi államtitkára. Mi köszöntjük őt – mégis ő ajándékoz meg bennünket: eddigi életművéből maga válogatta verseivel.