Szerző: Kodolányi Gyula

A világfa ágain

Kodolányi Gyula 2022. június 10-én, pénteken, 17 órakor az Ünnepi Könyvhéten dedikálja a 2021-ben, a Nap Kiadónál megjelent A világfa ágain című kötetét. A költő-politikus beszélgetőtársa a könyvben Csűrös Csilla.

A szó itt a kérdés

Gondolatok a gazdaságkorról, közönyről, bizalomról, minőségről, az írástudók jelentőségéről, és arról, milyen megbízatása lehet a mai költőnek a múzsáktól.

A Költészet Napja 2022 – A szó itt a kérdés

Hív Horváth Szilárd kedves asszisztense, hogy menjek el az esti beszélgetőműsorba a Költészet Napja alkalmából. Vívódás után elhárítom a szereplést. Csaknem három hete, hogy lecsapott rám a kínai vírus lanyhultnak mondott utóhada, az omikron, de még mindig rám támadnak váratlan köhögőrohamok, és hamar fáradok.

Bakunyin kérlelhetetlen utódai és a kultúrák ereje

A bolsevik történelmi örökség súlyos átka terhel mindnyájunkat, a haladásvallás és fejlődésvallás szüntelen forgó mókuskereke járja őrült köreit világunkban. A kultúra begyökerezett szellemével szemben a haladástan kelléktára most nyugati importból kínálgatja megújított kacatjait.

Dolgok és lények hű kapcsolata - Bodosi Györgyről

Elment közülünk egy lélek. Elment? Ma itt van velem, őt olvasom, emlékezem mondataira és mozdulataira. Ismerem őt, de nem tudom megírni. Nem ismerem, de megírom.

Európa még hasonlíthat önmagához

Az emberek többsége normális, de ennek érvényesítéséhez politikai program és képviselet kell – állítja Németh Zsolttal egyetértve Antall József miniszterelnök egykori biztonságpolitikai főtanácsadója, a rendszerváltozás óta eltelt három évtized európai folyamatait értékelve.

Kodolányi Gyula versei

Ma 80 éves Kodolányi Gyula Kossuth-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész, az első szabadon választott magyar kormány miniszterelnökségi államtitkára. Mi köszöntjük őt – mégis ő ajándékoz meg bennünket: eddigi életművéből maga válogatta verseivel.

A szavak súlyáról és a belső erőről
Következmények  nélküli mondatok áradatában telnek mindennapjaink – milyen jó és mennyire illő hát most, a Magyar Demokrata Fórum választási győzelmének 30. évfordulóján, Antall József 88. születésnapján, a szavak súlyáról és a belső erőről tűnődni! Két államférfiről, Antall Józsefről és Ronald Reaganről, akiknek e két dolog olyan fontos volt.