Szerző: Jeszenszky Géza

Békét akartak – világháborút kaptak

Jó három évtizeden át tanítottam diákjaimnak a világtörténelem egyik legfontosabb leckéjét: preventív diplomáciával és katonai fölénnyel meg lehet előzni a háborúkat. A XX. században két világháború és a hidegháború története ezt igazolja.

Biztos kikötőben

A rendszerváltozás utáni magyar külpolitika legfontosabb eredményeként huszonöt évvel ezelőtt csatlakoztunk a NATO-hoz. Az EU-tagságunknál is fontosabb ez, mert a történelem legsikeresebb katonai-politikai szövetsége biztosítja a gazdasági kibontakozásunkhoz nélkülözhetetlen békét.

Putyin újra átírja a történelmet

Tucker Carlson világszerte ismert politikai műsorvezető az Ukrajna elleni 2022-es, újabb orosz támadás után most február 6-án elsőként interjúvolhatta meg az orosz elnököt, hogy „mivel az amerikaiak nem tudják, végre megtudhassák, mi történik a térségben”. A történész Vlagyimir Putyin múlttal kapcsolatos válaszait teszi mérlegre.

Ide süllyedt volna a világ?

A palesztin szabadságot éltetik zsidó- és Izrael-
ellenes jelszavakkal Nyugat-szerte, különösen az egyetemeken, Londonban több százezres tüntésen, mintha nem Izrael megsemmisítését hirdetné
a Hamász, a Hezbollah, Irán.

Ide süllyedt volna a világ?

A palesztin szabadságot éltetik zsidó- és Izrael-ellenes jelszavakkal Nyugat-szerte, különösen az egyetemeken, Londonban többszázezres tüntésen, mintha nem Izrael megsemmisítését hirdetné a Hamász, a Hezbollah, Irán.

Ide süllyedt volna a világ?

A palesztin szabadságot éltetik zsidó- és Izrael-ellenes jelszavakkal Nyugat-szerte, különösen az egyetemeken, Londonban többszázezres tüntésen, mintha nem Izrael megsemmisítését hirdetné a Hamász, a Hezbollah, Irán.

Civis Hungaricus: hibáinkért most mi egyedül

Angol szerzői nevén John Lukacs, magyarul Lukács János a XX. századi történetírás nemzetközi doyenje hetvennégy Amerikában leélt év mellett is magyar hazafi maradt. „Magyarul érzek és magyarul imádkozom” – írta. A pályatárs emlékezik az 1924-ben született és 2019 májusában elhunyt történészre.

Országmentés – országvesztés

sdfdfdsEnectet quamet dollit, serferi doluptatem reprovid minihictotae estia audi corporepe et volupta tecturio tem facerepudi re, non res sus commoluptam dolum saperovid unt omnihil lenitae molento tatempos sit, seque venderchil

Gorbacsov – a mennyek országában?

2022. augusztus 30-án elhunyt Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára, majd a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke. Mennyország vagy Pokol lesz a része?

Nem kell temetni Amerikát

Magyarországnak alapvető érdeke Amerika világhatalmi vezető helyzetének fennmaradása, állapítja meg korábbi külügyminiszterünk, washingtoni nagykövetünk vallomásjellegű írásában.

A Kreml ura – a hatalmi téboly foglya

Figyelemreméltó elemzés jelent meg Vlagyimir Putyin orosz elnök lelkiállapotáról Matthias Koch tollából az RND weboldalán. A pszichológusok és történészek aggodalmait áttekintő cikket ismerteti az egykori külügyminiszter

München – Jalta – Genf?

„Valóságos kockázata van a fegyveres konfliktusnak Európában” – nyilatkozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, miután január 11-én a tagállamok egyhangúlag elutasították az orosz követeléseket. Volt külügyminiszterünk taglalja a helyzetet.