Szerző: Jeszenszky Géza

Civis Hungaricus: hibáinkért most mi egyedül

Angol szerzői nevén John Lukacs, magyarul Lukács János a XX. századi történetírás nemzetközi doyenje hetvennégy Amerikában leélt év mellett is magyar hazafi maradt. „Magyarul érzek és magyarul imádkozom” – írta. A pályatárs emlékezik az 1924-ben született és 2019 májusában elhunyt történészre.

Országmentés – országvesztés

sdfdfdsEnectet quamet dollit, serferi doluptatem reprovid minihictotae estia audi corporepe et volupta tecturio tem facerepudi re, non res sus commoluptam dolum saperovid unt omnihil lenitae molento tatempos sit, seque venderchil

Gorbacsov – a mennyek országában?

2022. augusztus 30-án elhunyt Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára, majd a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke. Mennyország vagy Pokol lesz a része?

Nem kell temetni Amerikát

Magyarországnak alapvető érdeke Amerika világhatalmi vezető helyzetének fennmaradása, állapítja meg korábbi külügyminiszterünk, washingtoni nagykövetünk vallomásjellegű írásában.

A Kreml ura – a hatalmi téboly foglya

Figyelemreméltó elemzés jelent meg Vlagyimir Putyin orosz elnök lelkiállapotáról Matthias Koch tollából az RND weboldalán. A pszichológusok és történészek aggodalmait áttekintő cikket ismerteti az egykori külügyminiszter

München – Jalta – Genf?

„Valóságos kockázata van a fegyveres konfliktusnak Európában” – nyilatkozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, miután január 11-én a tagállamok egyhangúlag elutasították az orosz követeléseket. Volt külügyminiszterünk taglalja a helyzetet.

A Minority SafePack elutasítása után

Az EU Bizottság elutasító véleményét bírálni is kell, de főleg felhasználni. A szervezők bíróság elé viszik a döntést, és most kerül még csak sor a másik hasonló kezdeményezés tárgyalására. Érvelni kell!

Egy magyarbarát ukrán miniszter halálára

Gyászoljuk a kisebbségpárti politikust, de nem temetjük a jószomszédi viszony reményét.

Putyin történelmet ír
Mindig tanulságos, ha vezető politikus fejti ki véleményét történeti kérdésekről, hiszen többnyire politikája igazolásaképpen nyúl a múlthoz. Nemrégiben ezt tette az orosz elnök: amerikai konzervatív közönség volt a címzett, az igazoló pedig Sztálin.
Magyarország és a Nyugat
Jeszenszky Géza a Magyarország és a Nyugat: viszonzatlan szerelem? című írásában (Országút, 9. szám) méltatta a nemzet nyugati elkötelezettségét. Okfejtését kifogásolva Kulin Ferenc az alábbi cikket írta. A vita könnyebb követhetősége érdekében nyomban utána közöljük Jeszenszky Géza viszontválaszát. Ez nem jelenti, hogy az Országút szerkesztősége állást foglalna a vitában, lezárná azt, sőt, ellenkezőleg: bízik abban, hogy e fontos kérdést további hozzászólások árnyalják.
Magyarország és a Nyugat: viszonzatlan szerelem?
A Nyugat egy-másfél év alatt minden tekintetben elfogadta hazánkat mint stabil nyugati államot.