Szerző: Jeszenszky Géza

Nem kell temetni Amerikát

Magyarországnak alapvető érdeke Amerika világhatalmi vezető helyzetének fennmaradása, állapítja meg korábbi külügyminiszterünk, washingtoni nagykövetünk vallomásjellegű írásában.

A Kreml ura – a hatalmi téboly foglya

Figyelemreméltó elemzés jelent meg Vlagyimir Putyin orosz elnök lelkiállapotáról Matthias Koch tollából az RND weboldalán. A pszichológusok és történészek aggodalmait áttekintő cikket ismerteti az egykori külügyminiszter

München – Jalta – Genf?

„Valóságos kockázata van a fegyveres konfliktusnak Európában” – nyilatkozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, miután január 11-én a tagállamok egyhangúlag elutasították az orosz követeléseket. Volt külügyminiszterünk taglalja a helyzetet.

A Minority SafePack elutasítása után

Az EU Bizottság elutasító véleményét bírálni is kell, de főleg felhasználni. A szervezők bíróság elé viszik a döntést, és most kerül még csak sor a másik hasonló kezdeményezés tárgyalására. Érvelni kell!

Egy magyarbarát ukrán miniszter halálára

Gyászoljuk a kisebbségpárti politikust, de nem temetjük a jószomszédi viszony reményét.

Putyin történelmet ír
Mindig tanulságos, ha vezető politikus fejti ki véleményét történeti kérdésekről, hiszen többnyire politikája igazolásaképpen nyúl a múlthoz. Nemrégiben ezt tette az orosz elnök: amerikai konzervatív közönség volt a címzett, az igazoló pedig Sztálin.
Magyarország és a Nyugat
Jeszenszky Géza a Magyarország és a Nyugat: viszonzatlan szerelem? című írásában (Országút, 9. szám) méltatta a nemzet nyugati elkötelezettségét. Okfejtését kifogásolva Kulin Ferenc az alábbi cikket írta. A vita könnyebb követhetősége érdekében nyomban utána közöljük Jeszenszky Géza viszontválaszát. Ez nem jelenti, hogy az Országút szerkesztősége állást foglalna a vitában, lezárná azt, sőt, ellenkezőleg: bízik abban, hogy e fontos kérdést további hozzászólások árnyalják.
Magyarország és a Nyugat: viszonzatlan szerelem?
A Nyugat egy-másfél év alatt minden tekintetben elfogadta hazánkat mint stabil nyugati államot.