Szerző: Fekete-Szalóky Zoltán

Exodus járvány idején
A koronavírus-járvány a főváros és a vidék viszonyát sajátos, eddig nem ismert módon alakította át  – mondja Csurgó Bernadett szociológus, vidékkutató, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Országútnak adott exkluzív interjújában.
Az igazságügy bukása
A Netflix új, négyrészes dokumentumfilmes minisorozatáról áradozik a nyugati sajtó. A megtörtént bűnügyi dráma két olyan, egymással szorosan nem összefüggő, de következményeiben azonos botrányt követ nyomon, amely megrázta Amerika egész jogrendjét.
A magyar diákokat hazaküldik a kollégiumokból
A Magyar Közlönyben már meg is jelent az a kormányrendelet, amely „a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet” alatti intézkedéseket tartalmazza. Ezek egyik legfontosabb része, hogy tilos a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása. Az Országút körképe a veszélyhelyzet kihirdetése utáni első napon készült.
Hónapokra bezártak a színházak, a mozik, a koncerttermek?
Orbán Viktor aláírásával a kormány kihirdette az ország egész területére a veszélyhelyzetet. Ez azt jelenti, hogy az Alaptörvény 53. cikke szerint a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.  Összefoglalónk a kulturális veszélyhelyzetről.
Meghalt Csukás István
83 éves korában meghalt Csukás István, Kossuth-díjas költő, író, a Nemzet Művésze - jelentette be Facebook-oldalán az Újszínház.
Kicsi robot
Beszélgetés Földváryné Kiss Rékával, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökével, Szabó Csabával, a Magyar Nemzeti Levéltár főigaz­gatójával és Stark Tamás történésszel, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főmunka­tár­sával minden idők legna­gyobb magyar levéltári szerzeményéről, az Oroszországtól tavaly átvett 681 ezer hadifogoly­azonosító-karton másolatá­ról, a szovjet fogságban élt magyarok adat­bázisáról.
A szerzetesnő ruhája
„A hitet elveszítheted, de hit nélkül nincs élet. A reményt, hogy érdemes, azt elnyüvi az ember az élete során, de enélkül nincs élet, nincs iskola, nincs gyerek, nincs gyógyulás, nincs szerelem.” Gyurkovics Tibor író ezekkel a szavakkal bocsátotta útjára 2002-ben a Horváth Béla országgyűlési képviselővel együtt alapított Parma fidei – a hit pajzsa díjat. A kitüntetést azoknak az élő egyházi személyeknek ítélik oda, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz és magyarságukhoz, akiknek emberi tartását és Istentől kapott hitét semmilyen földi hatalom nem tudta megtörni. Idén is a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából adják át a díjat – immár tizenkilencedszer. Ma délelőtt  - a díj történetében harmadik alkalommal - ismét egy nő vehette át a díjat. Imre Margit Ágota nővér Máriapócson él, a Nagy Szent Bazil-rend kötelékében.