Szerző: Wekerle Szabolcs

A fenntarthatóság laboratóriumai

Sátoraljaújhelytől alig ötpercnyi autóútra, a mai Szlovákia területén fekvő Borsi településen felemelő ünnepség zajlott két esztendeje: Zuzana Čaputová szlovák és Áder János magyar köztársasági elnök köszöntötte a Rákóczi-kastély megújulását.

Kistáji kalandozások

Élhető örökség – Népi építészeti konferencia címmel rendezett utazókonferenciát a Népi Építészeti Programot 2018 óta a magyar kormány megbízásából és finanszírozásából szervező Teleki László Alapítvány. A cél a Sokorói-, azaz Pannonhalmi-dombság volt.

Kukoricagóré és bádogcsipkés oromzat

Lakóházak, pajták, górék, füstölők, pincék, aszalók, malmok, csárdák, iskolák, útszéli keresztek: a népi építészet jellemző alkotásai, szerencsére még szép számmal akadnak itthon. Megmentésükre, felújításukra jött létre a Népi Építészeti Program.

Népi örökségünk

A Tolna megyei Kismányok valaha német nemzetiségi falu volt, szép parasztportái közül az egyik, dísztéglaburkolatát ma is büszkén őrző lakóház utcai homlokzatán az építtető személyéről és az építés idejéről beszél a felirat: Riesz Henrik 1911.

A baziliszkusz titka

Az erdélyi Beszterce–Naszód megyében ledőlt a jórészt magyarok lakta Tacs református templomának tornya. Felvetődik a templomváltás, az értékeink magyar kézben tartásának kérdése, és az is, hogyan döntsük el, mit érdemes megmenteni.

Rákóczi reneszánsz várkastélya

Amikor alig több mint két esztendeje először jártam Borsiban, és megpillantottam  a várkastélyt, kissé meglepődtem. Másra számítottam, impozánsabbra, díszesebbre.