Szerző: Tüskés Anna

A szavak képpé váltak bennem

Autodidakta voltam; a szó szoros értelmében nem voltak mestereim, inkább csak mentoraim és pártfogóim, akik támogattak és terelgetni próbáltak azon a sajátosan tekervényes úton, amit a képzőművészet terén bejártam, mire rátaláltam a saját hangomra. Beszélgetés Jámborné Balog Tündével képzőművészeti munkásságáról.

Az egész világot megnyerni

Magyar és eszperantó nyelvű író, református lelkész, tanár, szerkesztő, könyvtáros, a magyar irodalom eszperantó nyelvű népszerűsítésének és a nyilaskommunista magyar utópiának kutatója. Tófalvy Évával beszélgettünk.

A családban a történelem

Korai, forradalmi verseit el kellett tüzelni, disszidálnia nem sikerült, úgy érzi: szerencsére. Képzőművész és harminc év kihagyás után újra író, akinek prózáit tárt karokkal fogadják. Jámborné Balog Tündével beszélgettünk makói otthonában.

Az angyalföldi nejlonbortól a bordói eleganciáig

Önéletrajzi könyvének megjelenése alkalmából beszélget az izgalmas, fordulatos és tanulságos memoár sajtó alá rendezője az 1956 után külföldre menekült, kilencvenegy esztendős író, újságíró, üzletember Farkas Andrással.

Az egri csillag a nagyvilág egén

Gárdonyi Géza világirodalmi kötődéseiről rendezett konferenciát az író halálának századik évfordulója alkalmából a Magyar Irodalomtörténeti Társaság. Megálmodója és fő szervezője az író dédunokája, Keller Péter volt.