Szerző: Sárossy Bence

Ki áll a Triglav csúcsán?

Az olasz, a német és a szlovén találkozik a mennyországban – így indul egy Szlovéniában közismert vicc. Az olasz elmondja, hogy vett egy Ferrarit, örömében jól odalépett a gázra, de sajnos balesetet szenvedett, ezért kellett elhagynia az árnyékvilágot.

Otthonunk, nyelvek kaleidoszkópja

Alenka Pirman szlovén művész a kilencvenes évek közepén német eredetű szlovén köznyelvi szavakkal hímzett, háziszőttesből készített zászlócskákat tett a ljubljanai Nemzeti Egyetemi Könyvtár olvasótermének asztalaira.

A tárnicsos pálinkáról

Hegyen lenni más a természet, a jó levegő, az egyedüllét egyszerű élvezeténél. Bizonyos magasság felett másik világba kerülünk. Mások az évszakok, idegenek a fények, a hangok, kiszámíthatatlan az időjárás. Az emberléptékű összezsugorodik. 

Halott évek

A kultúrák találkozásának élményeiben szinte mindig a mást, az eltérőt, a szokatlant keressük, a hasonlóságok felfedezésének izgalma, annak a felismerése, mennyi minden köt össze bennünket, gyakran méltatlanul háttérbe szorul.

A Karib-tenger hajléktalanjai

Lengyelországban nemsokára vitorlát bont a Bogusław nevű kétárbócos szkúner, amely egy maroknyi varsói hajléktalannal a fedélzetén a Karib-szigetek felé veszi az irányt, hogy Bogusław Paleczny atya álma valóra váljon, és megépüljön a Világ Hajléktalanjainak Központja.

Nevek és névtelenek

A szlovén hegyitúra-út (Slovenska planinska pot) több mint hatszáz kilométer hosszú, a leküzdendő szintkülönbség körülbelül negyven kilométeren át tart. A fehér körben piros ponttal jelzett, Maribortól az Adriáig vezető túraútvonal teljesítése embert próbáló feladat.

Szlovén zarándokok

1938 tavaszán a budapesti Eucharisztikus Világkongresszusra a szomszédos országokból is érkeztek zarándokok. A Putnik Iroda szervezésében Ljubljanából érkező szlovén zarándokokat Peter Naglič fényképész is elkísérte.