Szerző: Róna Judit Ágnes

Kamasz-könyv – Szentkuthy Prae-je

Hiányzik a hazai könyvesboltokból, szerzője gazdag életművének más darabjaival együtt antikvár ritkaságnak számít. Szentkuthy Miklós Prae című monumentális alkotása éppen kilencven esztendeje, 1934-ben jelent meg először, a szerző magánkiadásában.

Kertem az egész táj

Babits Mihály és felesége, Török Sophie a dömösi plébánián Mertán János plébánostól „kedves lakást” kapnak, s 1923 júliusától itt töltik a nyár hátralévő két hónapját. Babits a nagy kertben félig-meddig befejezi Kártyavár című regényét. Amikor ellátogatnak a közeli Esztergomba, a város nagyon megtetszik Babitsnak.

Megváltói magányban

Gravina in Puglia negyvenezer lelket számláló délolasz kisváros egyik altemplomában csodálható meg a XV–XVI. század táján készült fa korpusz, a megfeszített Krisztus szuggesztív, naturalista szobrával, melyet részletgazdag anatómia jellemez, szerzője művészi kvalitásait sugallva.

Köszöntő Prokopp Mária születésnapjára

Március 25. Jézus fogantatásának ünnepe, szép régi magyar neve: Gyümölcsoltó Boldogasszony. A néphit az oltás, a szemzés hagyományos napjának tekintette, mert Mária ezen a napon fogadta méhébe isteni gyermekét, Jézust. Babits Mihály Új esztendő beköszön … című versének harmadik strófájában így idézi meg az ünnepet:

Kertem az egész táj

Babits Mihály és felesége, Török Sophie a dömösi plébánián Mertán János plébánostól „kedves lakást” kapnak, s 1923 júliusától itt töltik a nyár hátralévő két hónapját. Babits a nagy kertben félig-meddig befejezi Kártyavár című regényét. Amikor ellátogatnak a közeli Esztergomba, a város nagyon megtetszik Babitsnak.

Kinyúlhat égig a lélek

Babits Mihály és felesége,
Török Sophie 1924. március 27-én lesznek háztulajdonosok Esztergomban. G. Tóth Franciskával, az éppen százesztendős Babits-ház irodalmi muzeológusával,
a kiállítás kurátorával idézzük fel,
hogyan teremtették meg Babitsék tavasztól
őszig a kicsiny dombon álló nyaralóban és kertben a béke szigetét.

Immerzív élmény a Bok Csarnokban

Multimédiás eszközökkel hozza emberközelbe a holland festő képeit a Van Gogh: The Immersive Experience című kiállítás, ahol akár a mester ágya mellé is leülhetünk, s vibrálva megelevenednek körülöttünk a festmények színes virágai.

Orgonahang új dimenzióban

Fantasztikus hangzás csábítja az orgonamuzsika kedvelőit a Müpa Karzatkoncertjeire, ahol a közönség minden tagja úgy érezheti, hogy az orgonista egyedül neki szólaltatja meg hangszerét.

Száznegyven éve történt

Babits Mihályról már annyian, annyifélét írtak... Ám most nem szokványos irodalomtörténeti csemegét kínál az irodalomtörténész szerző, hanem a születésének körülményeiről fennmaradt tényeket, emlékezéseket, emberi, akár tréfás történeteket.

Nyílt nap a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) 2023. december 6-án, szerdán 10-től 14 óráig ismét megrendezi hagyományos nyílt napját, amikor az Egyetem kitárja kapuit a képzőművészeti szakok iránt érdeklődő fiatalok, elsősorban a középiskolás diákok előtt.

Rendhagyó búcsú Lator Lászlótól

A tavaly októberben elhunyt jezsuita szerzetes, költő Szabó Ferencet nem mindennapi barátság fűzte Lator Lászlóhoz. A végső búcsú idején talán nem érdektelen felidézni ennek történetét, melyet karcsú, csupán a barátok, ismerősök könyvespolcán álló kötetek őriztek meg.

Szegényebb lett az irodalomtörténet

Két nappal a franciaországi barát, Sipos Gyula (írói nevén Albert Pál) halála után a nagy irodalomtörténész-kritikus generáció újabb tagja, Pomogáts Béla is itt hagyott bennünket.