Szerző: Róna Judit Ágnes

Rendhagyó búcsú Lator Lászlótól

A tavaly októberben elhunyt jezsuita szerzetes, költő Szabó Ferencet nem mindennapi barátság fűzte Lator Lászlóhoz. A végső búcsú idején talán nem érdektelen felidézni ennek történetét, melyet karcsú, csupán a barátok, ismerősök könyvespolcán álló kötetek őriztek meg.

Szegényebb lett az irodalomtörténet

Két nappal a franciaországi barát, Sipos Gyula (írói nevén Albert Pál) halála után a nagy irodalomtörténész-kritikus generáció újabb tagja, Pomogáts Béla is itt hagyott bennünket.

Megjelent az Országút 79. száma

Az új esztendő első Országút-száma Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóján képben és szóban állít emléket a máig talán legnépszerűbb magyar költőnek.

Ferences diákból bencés szerzetes

Somorjai Ádám bencés atya Civilizációról civilizációra címmel, 1988 és 2021 között írt hitéleti munkáinak gyűjteményével ünnepelte – az általa alapított Bencés Kiadó jóvoltából – hetvenedik születésnapját.

Erzsébetvárosi utcák titkai

A Városliget és a Fasor közelségében, a Bajza utcában nőttem fel, ahol Sztálin elvtárs dicsőségére már troli suhant a villamos helyett. A Regnum-templom helyén Lenin-fiú lengette bronzba öntött vörös zászlaját, s Kodálytól az kaphatott autogramot, aki tudott szolmizálni.