Szerző: Pásztor Péter

Bíborost tartóztatott le Kína

Joseph Zen bíborost szerdán Hongkongban őrizetbe vették a nemzetbiztonságot felügyelő rendőri szervek, és „idegen erőkkel való összejátszással” vádolják, amiért a tüntetőket támogató úgynevezett 612-es Humanitárius Segélyalapban kurátori tisztséget töltött be.

Ortodox teológusok az orosz egyházi nacionalizmus ellen

Többszáz, különböző nemzetiségű ortodox teológus nyilatkozatban ítélte el az orosz ortodox egyházban az orosz világról (Russzkij Mir) kialakult tanítást, amely ideológiai támpontot nyújtott Ukrajna katonai lerohanásához.

Birodalom kontra nemzeti szabadság

Az ukrán szabadságharc hadműveleti-hadászati vonatkozásairól beszélgettünk Resperger István ezredessel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzorával.

 

Mentség Putyin háborújára?

Ukrajna orosz lerohanását sokan „több évtizedes amerikai provokáció”-val magyarázzák. A NATO közép- és kelet-európai felelősségéről beszélgettünk Jeszenszky Géza történésszel, volt külügyminiszterrel és washingtoni nagykövettel.

Oroszország és Amerika: végzetes összetűzés?

Biden amerikai elnök pénteken azt nyilatkozta: az orosz elnök eldöntötte, megtámadja Ukrajnát. A washingtoni orosz nagykövet szerint „ahogy támadás nincs, úgy ilyen terv sincs”. A CIA orosz osztályának korábbi vezetője, George Beebe tűnődött el a National Interest hasábjain múlt szombaton az eltérő helyzetértékelésen. Azóta ,,békefenntartók" vonultak be Ukrajnába.

 

Ne az ellenfél kárhoztatott taktikájával

Rémhíreket hallunk nyugati egyetemekről: tekintélyes tanárokat fosztanak meg állásuktól politikai okokból, a cenzúra már-már bevett egyetemi gyakorlattá válik. A  jelenségről Calum T. M. Nicholson antropológust, a budapesti Danube Institute vendégkutatóját kérdeztük.

Mi hajtja Hszit, és mi Putyint? II.

Oroszországgal és Kínával az Egyesült Államok viszonya megromlott. Új hidegháború dúl. Az orosz–ukrán háború fokozódik. Kínai–orosz barátság bontakozik ki. Az indítékokról beszélgetett Peter Robinson, Ronald Reagan egykori beszédírója az Egyesült Államok egyik legismertebb szovjetológusával, Stephen Kotkin princetoni professzorral.

Mi hajtja Hszit, és mi Putyint? I.

Oroszországgal és Kínával az Egyesült Államok viszonya megromlott. Új hidegháború dúl. Az orosz–ukrán háború fokozódik. Kínai–orosz barátság bontakozik ki. Az indítékokról beszélgetett Peter Robinson, Ronald Reagan egykori beszédírója az Egyesült Államok egyik legismertebb szovjetológusával, Stephen Kotkin princetoni professzorral.

Hét tétel Ukrajnáról

Edward Lucas negyven éve tudósítja Kelet-Európáról nyugati olvasóit. A minap összefoglalta az ukrán helyzetről kialakult véleményét. Ha a kisebbségi nyelvhasználat ukrán korlátozásait illetően vitába szállunk is vele, érvelésének fő iránya, értékhierarchiája mindenképpen tanulságos.

 

Nyugati válasz a terrorra

Az iszlám terror nemcsak főszerepet vitt és visz a Nyugat civilizációs küzdelmeiben, hanem a Nyugat szellemi folyamatait is befolyásolta. David Martin Jones-szal, a londoni King’s College had- és eszmetörténész professzorával beszélgetünk ennek mérlegéről tavaly megjelent könyve kapcsán.

Derék dolog, Vologya! Feltámasztottad a NATO-t!

Az ukrajnai kardcsörtetés középpontba állítja az Egyesült Államok vezette szövetséget, és háttérbe szorítja az EU-t – írja Paul Taylor, a POLITICO rovatvezetője. Cikkismertetés.

Ellenfelet feltámasztani?

A Szovjetunió felbomlása nem annyira az évforduló miatt csigázza fel sokunk érdeklődését, hanem mert Vlagyimir Putyin abból vezeti le mai revizionista politikáját. Az eseményeket taglaló új történeti munkát mutatott be a Spectator.