Szerző: Pásztor Péter

A cenzúra téboly

Roald Dahl könyveit meg akarták cenzúrázni, még az angol királyné is megvédte

A Nyugat alkonya még mindig nem időszerű

Párhuzamos interjú Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszterrel és Németh Zsolttal, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökével geopolitikai helyzetünkről az Ukrajna elleni orosz háború összefüggésében.

A windsori keretrendszer

A brexit próbaköve kezdettől fogva az ír kérdés volt: hogyan vezethet be határellenőrzést az Egyesült Királyság az  Ír Köztatásaág felé, amikor az ír kérdést rendező megállapodásban az ellenkezőjét vállalta. Maynek, Johnsonnak nem sikerült. Sunaknak most igen?

A történészek utálják a geopolitikát

Beszélgetés Molnár Gusztáv filozófussal, a rendszerváltozás előtti erdélyi magyar szellemi ellenállás egyik vezéralakjával, a transzilván gondolat megújítójával, geopolitikai gondolkodóval a kibeszéletlenségről és a geopolitikai hovatartozásról.

Az idők jeleit mélyebben megérteni

A római katolikus egyház vezetésében, halljuk lépten-nyomon a hírekből, különböző csoportok harcolnak egymással. Hogy nem egyszerű hatalmi versengésnek, hanem szellemi-teológiai álláspontok küzdelmének kell lezajlania, jól kitűnik Tomáš Halík cseh katolikus papnak, a cseh antikommunista ellenzék egykori képviselőjének, a prágai Károly Egyetem szociológiaprofesszorának a Le Croix című katolikus lapnak adott interjújából. Ismertetőnk.

A csebóké a jövő

A kínai Baidu, az egyik legnagyobb internetes kereső bejelentette, elindítja chatbotját. Hatalmas erők vonulnak fel a szövegtenyészet nemzetközi versenyében.

Johnson vagy Putyin hazudik

A BBC nagyszabású háromrészes dokumentumfilmet készített Putyin kontra Nyugat címmel. A szereplők egyikét megcsalta az emlékezete némi rakétafenyegetés kapcsán.

Kezdődhet a putyinizmus vége

Michael McFaul, a nemzetközi kapcsolatok tudós kutatója, diplomata, az Egyesült Államok 2012–2014 közötti moszkvai nagykövete döntő szerepet vitt az amerikai–orosz kapcsolatok Obama elnöksége alatti javításában. Január 25-én cikket tett közzé Putyin várható sorsáról.

A társas kapcsolatokon, nem a jóléten múlik a boldogság

Nyolcvanéves a világ legrégebbi tudományos boldogságkutatása. Januárban beszámoló jelent meg a harvardi projektről.

 

Áldozni kellene rájuk

Az oktatás mai trükkjeiről és kelepcéiről beszélgettünk Bányai Györggyel, a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola igazgatójával.

Halál és kultusz

Petőfi soha nem járt jól kerek évfordulóival: századik születésnapjával a Horthy-korszak
nem tudott mit kezdeni, a százötvenediket a kommunisták rontották meg. Vajon mi mit teszünk nemzeti költőnkkel? Hermann Róbert történésszel beszélgettünk.

Pedagógusok pró és kontra

Csokorba szedtük néhány pedagógus véleményét – hű tükrei a helyzetnek, az ellentmondásoknak és talán a megoldásoknak is.