Szerző: Pásztor Péter

Mindez együtt a műalkotás

Erős Istvánnal, az idén százötven éves Magyar Képzőművészeti Egyetem új rektorával a kortárs intézményépítésről és a Kelet ihlette művészetről beszélgettünk.

Magyar királypuccs amerikai monarchista szemmel

Október 21-én lesz száz éve, hogy IV. Károly magyar király másodszor is megkísérelte visszafoglalni trónját. A 2004-ben boldoggá avatott uralkodó próbálkozását Charles A. Coulombe amerikai királyságpárti történésszel idézzük fel, aki tavaly jelentette meg Ausztriai boldog Károly: a szent császár és öröksége című angol nyelvű könyvét.

Nádasdy Ádám és Dante

A klasszikusok újrafordítása hozzátartozik a nemzet kultúrájához, önismeretéhez. Dantét is számosan tolmácsolták. Az utóbbi évek nagy figyelmet keltő vállalkozásáról kérdeztem alkotóját.

Tömeges szerveltávolítás

Időről időre felröppen a hír, bele is borzongunk, rémhírnek gondoljuk: a kínai hatóságok közreműködnek fogvatartottak szerveinek eltávolításában és értékesítésében. Rövid összefoglaló egy kevéssé ismert nyári sajtóközlemény kapcsán.

Százéves az SDG

A híres Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom 1921-ben jött létre. Sokféle, hitéleti és politikai tevékenységéről és fő szereplőiről tudományos konferenciát rendeznek 2021. szeptember 15-én 9 órai kezdettel a KRE Hittudományi Karán (1022 Budapest, Csopaki utca 6.)

Megtalálni a hangot

A XX. század közepéig az eucharisztikus kongresszusok megrendezése olykor politikai feszültségekkel járt. Fabiny Tamás evangélikus püspökkel az idei kongresszus teológiai és politikai vonatkozásairól beszélgettünk.

Aki a kötéltáncokat értette

Ismét elvesztettük egy jeles alakját a rendszerváltozást előkészítő erjedésnek és annak a fajta körültekintő nemzet- és társadalomépítésnek, amely nem tart a vitáktól, de a kultúrharcos gyújtogatást elutasítja.

Orcád világossága

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából a Vigadóban rendezett, szeptember 20-ig látható kiállításról Szabó Irén muzeológussal, a tárlat egyik kurátorával beszélgettünk.

 Amikor semmi se szent

A szent semmibevétele se ma kezdődött. „Az ég ellen is feltátják szájukat – panaszolta a Zsoltáros –, nyelvükkel megszólják a földet. Ezért fordul feléjük a nép, és mohón isszák szavaikat, mint a vizet” (73,9–10). Nem is kötődik eleve az „istentelen” tanokhoz vagy a vallásüldözéshez.

A világ első robotfestője

A világ első én nélküli önarcképfestőjével való beszélgetés módfelett lehangolja Stuart Jeffriest a Spectator-beli írásában, bár nem jobban, mint amikor az egészségügyi miniszter hímez-hámoz.

Közös nézeteknél erősebb kötelékek – beszélgetés Roger Scrutonnal

A hazánkban is ismert és szeretett filozófus 2020. január 12-én hunyt el. Fél éven keresztül harcolt a rák ellen. Valamelyest felépülve 2019 novemberének végén adta ezt a – talán utolsó – interjút.

Egyetlen zsákkal az ismeretlenbe

A második világháború rémtetteiből mit sem tanulva 1945 után ismét megindult az ellenségnek minősülők kitelepítése, amely máig kihat ezen családok életére.