Szerző: Krómer István

Repülőakkumulátor

Komoly technikai nehézségekkel jár a repülés szén-dioxid-lábnyomának mérséklése. Az elektromos meghajtást az akkumulátorok nagy súlya teszi problémássá. A piacvezető gyártó azonban biztató kísérletekről számolt be.

Szlovák választási dilemma

Időről időre felvetődik a választási rendszer módosításának igénye a szlovák belpolitikában, mivel az egyéni választókerületek hiánya hátrányosan érinti a vidéki polgárokat, akik joggal hiányolhatják a helyi érdekek megjelenítését a parlamenti politikában.

A német ipar segélykiáltása

Szenved a versenyképességét korábban az olcsó orosz energiahordozókra is építő német ipar a háború és a szankciók okozta magas energiaáraktól. Helyzetüket tovább nehezíti a Zöldek által irányított, a klímavédelmet középpontba állító gazdaságpolitika.

Erdélyi összefogás, civakodó Felvidék

A romániai magyarságnak sikerült képviselőt küldenie az Európai Parlamentbe, a szlovákiainak nem. Történt mindez annak ellenére, hogy Romániában a magyarok aránya hat százalék körüli, Szlovákiában ellenben 8,5 százalék.

Füvet a bölényeknek!

Csillagászati összegekbe kerül a szén-dioxid klímavédelmi célú leválasztása és földfelszín alatti tárolása. A természetes megoldások nemcsak megóvják az élővilágot, hanem olcsóbbak és hatékonyabbak is.

Céldátumok vannak, forrás nincs

Megduplázódhatnak a szállítási költségek az Egyesült Államokban az elektromos kamionok kötelezővé tételével. A szövetségi kormány környezet-egészségügyi okokból szorgalmazza az átállást a zéró kibocsátású áruszállításra, a fuvarozók ellenben sokallják a várható költségeket, s nemcsak Amerikában.

A Balatontól a Holdig

Közös otthonunk számos környezeti, társadalmi problémájával – egyebek mellett a klímakrízis várható következményeivel, a természet büntetőjogi védelmének esélyeivel és a Balaton mellett lakók életlehetőségeivel – is foglalkoznak az Országút 116. számának cikkei.

Krómer István

Kényszerből vagy önszántából sok száz magyar férfi harcolt a Francia Idegenlégió kötelékében
az indokínai háborúban, az ötvenes évek elején. Bíró Aurél kutatásairól, a készülő monográfiá-
ról és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nyílt kamarakiállításról beszélgettünk a szerzővel.

Zöld atomsvindli

Habeck-akták néven vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a német ellenzéki CDU/CSU az atomerőművek leállításával kapcsolatban, azt állítva, hogy vezető német zöldpolitikusok az erőművek további működése melletti szakmai érveket szándékosan figyelmen kívül hagyták.

Kína nem hibázik az űrben

Újabb fontos állomásához érkezett a Hold felderítésére indult nagyhatalmi vetélkedés. Sikeresen leszállt a Hold Földről nem látható oldalán a kínai Csang'e-6 nevű űrszonda, hogy kőzetmintákat gyűjtsön a Naprendszer egyik legnagyobb becsapódási kráterében, és hozzon vissza magával.

Trianon, Visegrád, Európa

Múlt, jelen, jövő. A Beneš-dekrétumok legyenek valóban pusztán történelmi dokumentumok, a gyulafehérvári nyilatkozat élő, alkotmányos joganyag, Temesvár és Újvidék Európa multikulturális fővárosai. Nem lehetetlen. Ungvárról a jövőbe Belgrádon (és Fiumén) át vezet az út.

Uniós autódilemmák

Minden ellenérv és fenntartás dacára, éghajlatvédelmi okokból (legalábbis arra hivatkozva) elszántnak tűnik az Európai Bizottság a belsőégésű motorral hajtott járművek kiszorítására, az elektromos gépjárművek egyeduralkodóvá tételére. Most azonban komoly figyelmeztetés érkezett…