Szerző: Krómer István

„A tünetek egy részét kezeltük”

Az Európai Bizottság elnöke minősítette így az ENSZ Sarm es-Sejkben megrendezett éghajlatváltozási konferenciáját, amelynek egyetlen kézzelfogható eredménye az éghajlatváltozást legjobban elszenvedő országoknak támogatást nyújtó kompenzációs alap létrehozásáról szóló megállapodás.

Pápalátogatás a bazilikaépítő arab királynál

Ferenc pápa Bahreinben tett apostoli látogatása a Kelet és Nyugat közötti párbeszéd, a keresztény és muszlim világ közös vallási alapokból fakadó együttműködésének kezdeményezése és bátorítása jegyében zajlott, egy igazságosabb és békésebb világ építése érdekében.

A felvidéki magyarság a pártegyesítés mellett

A szlovákiai magyar választók a helyi választásokon biztató és sürgető jelzést adtak az egyesített magyar párt, a Szövetség politikusainak, hogy ideológiai és személyes ellentéteiket zárójelbe téve dolgozzanak a magyar kisebbség parlamenti képviseletének megteremtéséért.

Se nap, se szél

Az elszálló áramárak a vállalkozások és a háztartások részéről is robbanásszerűen megnövelték a napelemek iránti igényt, miközben a kormány műszaki és pénzügyi okokból is éppen a folyamat lassítására kényszerül. A kötelező áramátvétel felfüggesztése satufék a piacnak.

Megjelent az Országút 73. száma

Legújabb számunkban Gereben Ferenc az 1956-os forradalom történelemmé válásáról, Henri de Montety Kós Károly és a tradíció kapcsolatáról, Róna Katalin a kőszegi zsinagóga felújításáról ír, Vecsei Miklós a nyomor mélységeiről tudósít, a mezzoszoprán Komlósi Ildikó Verdi asszonyalakjairól nyilatkozik.

Magyar repülőgépgyár Kínában

Transzatlanti bemutatóúttal szemléltette gépeinek megbízhatóságát, magas műszaki színvonalát, s egy kínai gyártó-, karbantartó és fejlesztőbázis létesítésével piaci potenciálját a Magnus Aircraft, a pécsi magyar repülőgépgyártó vállalkozás.

Helyüket keresik a kalotaszegi varrottasok

Kalotaszeg református templomainak meghatározó jellemzői a szószékeket, falakat díszítő népi varrottasok. Az elmúlt évek templomfelújításai után azonban ezek műemléki és liturgikus megfontolásokból több helyen nem kerültek vissza a helyükre, ami sokakban keltett megütközést.

Gendertámadás a szülői jogok ellen

Kalifornia a szüleik akarata ellenére nemet váltani készülő amerikai kamaszok paradicsomává kíván válni, a szülők és a többi állam törvényes jogait lábbal tiporva „ideiglenes sürgősségi joghatóságot” biztosítani óhajtva magának a „nemi hovatartozást megerősítő ellátást” igénylő kiskorúak esetében.

Chile új alkotmányt akar – de nem így

A Pinochet-féle katonai diktatúra közjogi hagyatékának eltörlése érdekében 2020 októberében a chilei választók 78 százaléka támogatta egy alkotmányozó konvent összehívását, most szeptemberben azonban 58 százalékuk népszavazáson utasította el az elkészült alkotmánytervezetet.

A Stoczek, a Kruspér meg a Patyi

Lágymányosi utcák névadói, s halhatatlan diákanekdoták hőse a Műegyetem e három korszakos hatású professzora, azé a világ élvonalába tartozó egyetemé, amelynek elődintézményét kétszáznegyven éve alapította a kalapos király, Európában elsőként adva egyetemi rangot a műszaki képzésnek.

Szeged, a Biblia-kutatók fővárosa

Augusztus végén immár harmincharmadik alkalommal rendezték meg a Benyik György szegedi biblikus professzor által kezdeményezett és mindmáig általa vezetett Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát, Közép-Európa legjelentősebb szentírás-tudományi fórumát, Hermeneutika vagy a bibliai szövegértelmezés változatai címmel.

Jelentés az elsivatagosodásról

Az egykor gazdag élővilágú alföldi tavak porzó medre intő jel lehet a vészesen fogyatkozó vizű Velencei-tó sorsára nézve is. A vízben gazdagnak vélt Magyarországon szárazság pusztítja a természetes élőhelyeket, s egész régiókban kerül veszélybe a gazdák megélhetése.