Szerző: Krómer István

A Teng- és a Jelcin-főzte puding próbája

A kínai gazdasági csoda titka egyszerű, állítja díjnyertes könyvében Isabella Weber közgazdász: a kilencvenes évek orosz politikusaival szemben nem hallgattak a nyugati közgazdászokra, inkább az ázsiai „kistigrisek” fejlesztő állam-modelljét honosították meg.

Homályos kazah játszmák

Feltűnő volt a kazahsztáni zavargások szervezettsége, csak az nem világos, kik állhattak a háttérben. A nagy geopolitikai szereplők közvetlenül aligha érintettek, ezt jelzi a rendcsinálás szokatlanul békés fogadtatása. Láthatóan (majdnem) mindenki a stabilitásban érdekelt.

Végveszélyben a mesés Kelet városai

Az ősi mezopotámiai civilizációk óta lakott folyó menti városok eltűnésével fenyeget a súlyosbodó vízválság. Törökország és Irán a népességrobbanás és a felmelegedés okozta gondjaikat Szíria és Irak rovására próbálják megoldani.

Pelikán elvtárs ma védené az ürgét

A kerecsensólyom, nemzeti turulmadarunk fennmaradása függhet ugyanis attól, talál-e elég rágcsálót eledelül. A végtelen puszták fejedelmi madara ma főképp távvezetékekre szerelt alumíniumládákban költ, de legalább költ. Magyarország sólyomvédő nagyhatalom.

Benkő Samu, a művelődéstörténész

A XX. századi erdélyi s egyetemes magyar kultúra sokoldalú egyénisége, a 94 éves korában távozott Benkő Samu életművének akár egy vonulata is elegendő lenne a halhatatlansághoz: Bolyai-kutató, a Korunk szerkesztője, s nem utolsósorban az újjáalakult Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke.

Kner-emlékév Gyomaendrődön

Történelmi kataklizmák közepette és ellenére 140 éves sikertörténet a Kner nyomda története, amely ma is Gyomaendrőd egyik legnagyobb munkaadója. A városi önkormányzat emlékév meghirdetésével tiszteleg a hazai ipar- és kultúrtörténet egyik legvonzóbb egyénisége, Kner Izidor előtt.

Óbudai ó-kocsmológia

Mindenki szereti a kocsmatúrákat. Simon Katalin könyve effélére hívogat Óbudán, hajdanvolt fogadók világába, egyfajta időutazásra is.

Üzlet, ember, környezet

A technikai fejlődéstől megmámorosodott ember, az erkölcsi szempontokat „közgazdasági” megfontolásokból félretoló modern gazdaság ellenerők híján szükségszerűen rombolja a természetet és használja ki a gyengébbeket – egyéneket és népeket egyaránt.

Közép-ázsiai narancsos taxisblokád

A legstabilabbnak vélt posztszovjet államot, Kazahsztánt is megrendítette egy átgondolatlan üzemanyagár-emelés. Politikai képviselet híján az elégedetlenség utcai zavargásokba torkollott, okot adva az erőszakos rendcsinálásra – immár orosz békefenntartókkal karöltve.

Nem akarta senki egyben tartani

Hogyan nézett ki belülről a Szovjetunió külső szemlélő számára meglepően békés széthullása? Milyen érdekek feszítették szét a kívülről félelmetesen erősnek tetsző birodalmat? Hogyan látja a posztszovjet államok együttműködésének esélyeit a térség kutatója?

Ne váljunk virulensebb civilizációk múzeumává

Megírta a rendszerváltás iparfejlesztési koncepcióját, miniszterként szolgált Antall József kormányában, az Országgyűlés alelnöke, kereszténydemokrata teoretikus. Latorcai János színes életútja tapasztalatait összegzi: kereszténydemokráciáról, a magyarság összetartozásáról, Európa jövőjéről.

Szörnyszövetség vagy reálpolitika

A nagy- és kényszerkoalíciók tarka európai világából egyáltalán nem lóg ki az új bukaresti kormány, Romániában azonban még újdonságszámba megy. Bár sokan, köztük erdélyi magyar közéleti szereplők is, ideológiai okokból megütköztek rajta, megvan a logikája. Az RMDSZ nem kikényszerített részvételének is.