Szerző: Krómer István

Az élő tó

Van, aki úszómedencének nézi, mások horgásztóként vagy vitorláspályaként tekintenek rá, a Balaton azonban élő tó, a természet része, amivel az ember nem bánhat kénye-kedve szerint, ha azt akarja, hogy ezt a csodát még utódai is láthassák.

Vértelen mikrohullámú sebészforradalom

Szike, kampó, csontfűrész, hetekig tartó sebgyógyulás, hosszú kórházi kezelés – a sokszor életmentő, ám brutális hagyományos sebészeti beavatkozások helyét egyre többször veszik át az „egynapos sebészet” kíméletesebb, precíziós eljárásai.

Vizek, romok, szőlők, erdők csodái

A természet pazar bőkezűsége és a tájat formáló szorgos emberi igyekezet különleges szépségekkel ajándékozza meg a Balaton-vidék vándorait. Itt tényleg minden kő, minden útszéli kereszt mesél, szépet, s komorabbat, ahogy a magyar sors megadja.

Identitás vagy nagykoalíció

Két évtizednyi brüsszeli munkatapasztalatával Hölvényi György hazánk egyik legrutinosabb európai politikusa. Az Európai Néppárt és a magyar kormánypártok konfliktusairól, az integráció távlatairól és az uniós külpolitika lehetőségeiről mondja el a véleményét.

Baltikumi varázs-városszem

Kezdetben volt a webkamera, amelynek segítségével a városi polgár átélhette a Kékesen dúló tavaszi hóvihart, vagy bekukkanthatott a gemenci fekete gólya magánéletébe. Most mindezt kétirányúvá téve, jócskán felnagyítva élvezheti Vilnius és Lublin korzózó népe.

Tömegtüntetés a zsidó–arab megbékélésért

Gyűlölet és félelem nélküli életre vágyó zsidók és arabok ezrei közösen tüntettek Tel-Aviv központjában, békés zsidó–arab együttélésre szólítva fel, s az izraeli–palesztin konfliktus kétállami megoldását szorgalmazva.

Röntgensugárral régészeti rejtélyek nyomában

Új ösztönzést ad a muzeológiának a modern természettudományos eljárások alkalmazása. Magyar kutatók a Nemzeti Múzeumban röntgensugárral vallatták a Seuso-kincseket. A roncsolásmentes vizsgálatok új megvilágításba helyezik a római kori ötvösművészek munkáját.

Beton atya, a taszári püspök

Van egy főpapunk, akit (majdnem) mindenki csak közösségi (elő)életéből származó becenevén emleget. Élő intézmény volt ifjúsági lelkipásztorként, majd egyházmegye-alapító püspök Kaposváron. Alig hihető, de lopva betöltötte a nyolcvanat. 

A cél ne maradjon álom

Nem lehet pusztán a segélyt várni – csakhogy a munkahelyeket meg is kell teremteni. A Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét című filmje szívszorító üzenet a magukra hagyott cigány falvak lakói és az értelmileg sérültek számára létrehozott munkahelyek világáról.

Az autózás jövőjének dilemmái

Csöndes, tiszta, strapabíró, divatos és az üzemeltetése is olcsóbb, ellenben az ára igen borsos, kisebb a hatótávolsága és kiszámíthatatlan az értékcsökkenése – érvek az elektromos autó vásárlása mellett és ellen. És még a környezeti előnyei is kétségesek…

Új harmóniában a természettel

Az éghajlatváltozással kapcsolatos jelenségeket vizsgáló tudományterületek vezető hazai művelői arra szövetkeztek, hogy az elmúlt évtizedek kutatási eredményeinek összegzésével gazdasági és politikai érdekektől független, tudományosan megalapozott nemzeti értékelő jelentést készítve segítsék az állami döntéshozatalt.

Kis ország, nagy zűrzavar

A moldáv alkotmánybíróság felhatalmazta a román kettős állampolgár Maia Sandu elnököt a parlament feloszlatására, mire az oroszbarát parlamenti többség leváltotta az alkotmánybíróság elnökét. Folytatódik a kötélhúzás a kis állam orientációjáról.