Szerző: Krómer István

Megjelent az Országút 97. száma

Legújabb számunkban Freund Tamással, az MTA elnökével, Vizin Viktória énekessel és S. Varga Pál irodalomtörténész-akadémikussal beszélgetünk, a Pesti Műhely kínai útjáról, két veszprémi Egry József-kiállításról és a veszprémi Országos Műemléki Konferenciáról olvashatnak.

Megőrült hőmérséklet

A valaha tapasztalt legforróbb nyarat éltük át az idei évben – állapította meg egybehangzóan a NASA Goddard Űrkutatási Intézete és az Európai Unió Copernicus műholdas rendszere. Az ember okozta lassú melegedést megfejelte az El Niño jelenség, s főleg a tengerek melegedtek.

Megjelent az Országút 96. száma

Legújabb számunkban Bahget Iskander fotóművésszel, Farkas Róbert karmesterrel, Stark Attila és Szűcs Attila festőművészekkel ismerkedhetnek meg, a simontornyai vár évszázadairól, valamint a nemzeti önismeretről Illyés Gyula által indított vita tanulságairól olvashatnak.

Ráérős hazatérés

Sokunk életének része a balatoni ingázás, az autópályán való ide-oda száguldozás vagy éppen döcögés, a hétvégék unott rutinja; pedig a Dunántúl ennél sokkal többet kínál, csak el kell hagyni a járt utat. Autópálya helyett mehetünk országúton is…

Felzárkózó internacionálé

Hat új taggal bővült a fejlődő világ érdekszövetsége, a BRICS-csoport, amelynek Dél-Afrikában tartott csúcstalálkozóján főként az egymás közötti kereskedelemben a saját devizák használatának elősegítése, a dollár háttérbe szorítása állt a viták középpontjában.

India az űrben előz

Nem könnyű űrnagyhatalommá válni, annak megmaradni sem. Az elmúlt négy év során látványos, szimbolikus lépésre, a Holdra szállásra több kísérlet is történt az exkluzív klubba bekerülés reményében, ám több nemzet is kudarcot vallott az utolsó, kritikus pillanatban, a „puha” landolásnál.

Megjelent az Országút 95. száma

Legújabb számunkban Bocz Bea textilművésszel és Szamosi Szabolcs orgonaművésszel beszélgetünk, az MTA Teleki Sámuel emlékére szervezett kutatóútjáról, s a középkori magánhadseregekről olvashatnak, Hóvári János diplomatától és Székely Ádám zenész-újságírótól búcsúzunk.

Történelmi bélistázás

Nemkívánatosnak minősítették Lehár Ferencet az eltörléskultúra köztéri elnevezéseket vizslató felső-ausztriai aktivistái, mivel a komponista az Anschluss után nem hagyta el második hazáját, Ausztriát. Mi több, Hitler kedvelte a muzsikáját, noha műveit egyébként a náci államban sokáig bojkottálták.

Csodavidék a bazalthegyekről

A természet pazar bőkezűsége és a tájat formáló szorgos emberi igyekezet különleges szépségekkel ajándékozza meg a Balaton-vidék vándorait. Itt tényleg minden kő, minden útszéli kereszt mesél, szépet, s komorabbat, ahogy a magyar sors megadja.

A barna barátoktól a szürkebarátig

Szülővárosa, Gyöngyös kultúrtörténetével, jeles szülötteivel, polgáraival és épületeivel, a szőlőművelés és borgazdálkodás évszázadok ködébe vesző históriájával ismertet meg Molnár Pál újságíró, s a hatalmas, múlhatatlan szerelemmel, a Mátrával – a Sástótól a siroki Várig.

Megjelent az Országút 93. száma

Legújabb számunkban a III. András nyughelyéül szolgáló antik szarkofágról és a gödi Búzaszem iskoláról olvashatnak, Fazekas Lajos filmművésszel és George Szirtes költővel beszélgetünk, Sztehlo Gáborra és Hernádi Gyulára emlékezünk, Lator Lászlótól és Győri Bélától búcsúzunk.

Bonni klímaaggodalmak

Tízmilliók élete lehetetlenülhet el a harmadik világ metropoliszaiban, ha nem sikerül kordában tartani a globális felmelegedést. Az ENSZ főtitkára az ambíciót és a tagállamok együttműködését hiányolja, s az emberiség jövőjének elherdálásával vádolja az olajipart.