Szerző: Krómer István

Évezredes tudás őrzői

Pásztoresztendő címmel nyílt a gömöri pásztorok és népi muzsikusok életét bemutató kiállítás a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában. A gyűjtőútjaira Agócs Gergely hívására induló Farkas József fotóin a hagyományos népi élet utolsó pillanatait rögzítette.

Gépesített parasztháború

Az Európai Parlamenti választások közeledtével az Európai Bizottság tőle szokatlan engedékenységet mutat a kontinensen végigsöprő gazdatüntetéseken megfogalmazott követelésekkel szemben, ám – elsősorban az új tagállamokban – ez sem képes lecsillapítani az elégedetlenséget.

Megjelent az Országút 108. száma

Legújabb számunkban a mesterséges intelligencia etikai dimenziójáról és Martin Scorsese életműdíjáról olvashatnak, Csavlek Etelkával kerámiafiguráiról és operahősnőiről, Németh Zsolttal Európa biztonsági helyzetéről, Dóczi Attila festőművésszel halálról és humorról beszélgetünk.

Megjelent az Országút 107. száma

Legújabb számunkban Hatvany Helga családtörténeti memoárjáról, az egészségügy „forró pontjairól”, a zsámbéki romtemplom megújítására érkezett pályaművekről, Mayer Hellának az Országút Galériában kiállított képeiről olvashatnak, s Vajda Gergely karmesterrel beszélgetünk.

Az erdélyi magyar kultúra átörökítői

Király László költő, író, műfordító, Bede Kincső fotográfus és Sebestyén Aba színművész, rendező kapta az irodalom, a képzőművészet és az előadó-művészet kiemelkedő alkotóinak elismerésére az RMDSZ által alapított, idén 12. alkalommal kiosztott Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat.

Megjelent az Országút 106. száma

Legújabb számunkban Vincent van Gogh utolsó alkotói periódusával és a pápák teremtésvédelmi tanításával ismerkedhetnek meg, beszélgetést olvashatnak Turi Attila MMA-elnökkel és Laposa Julcsi népzenésszel, Cseh Tamás dalait idézzük, Finta József építésztől és Ferdinandy György írótól búcsúzunk.

Játékos intelligenciával a Holdra

Japán szokott precizitásával, a csúcstechnológia teljes arzenálját bevetve tette le névjegyét az űrnagyhatalmak exkluzív klubjában. A nemzetek sorában ötödikként a Holdra szállva béka módjára ugráló s transzformerként kígyózó holdjárócskákat indított útnak, a gyermekek nagy örömére.

A népirtás árnya

Az izraeli kormány és zsidó értelmiségiek élesen bírálják a gázai háború kapcsán Hágában a zsidó állam ellen indított népirtási pert, amelyet Jonathan Tobin, a Jewish News Syndicate főszerkesztője például a modern kori zsidógyűlölet legitimálásának bizonyítékaként értékel.

Dollár nélkül könnyebb?

Miért kellene Ázsia két nagyhatalmának, a világ legnépesebb, gazdaságilag legerősebb országának és egy energetikai óriásnak amerikai valutában kereskednie egymással? Adottságaik alapján Kína és Szaúd-Arábia potenciális szövetségesek, s ez a szövetség egyre inkább kezd körvonalazódni.

Jogfosztó román jogegység

Egy legfelsőbb bírósági döntés a magyar történelmi egyházak elkobzott javainak visszaszolgáltatását akadályozva olyan precedenst teremt, amivel „törvényessé teszi a kommunisták lopását és megkérdőjelezi a tulajdonjogot” – fakadt ki a mindig higgadt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Titkos román demokrácia

Románia szigorú megszorítások közepette készülő költségvetésében a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) előirányzatát húsz százalékkal megemelik. Nehéz meghúzni a határt politikum és titkosszolgálat között, a miniszterek, államtitkárok egyharmada titkosszolgálati akadémián végzett továbbképzést…

A régi űrnagyhatalmaknak nem megy

Miközben Kína és India sikerrel nevezett be a Holdra szállni képes nemzetek exkluzív klubjába, s Japán is nagy önbizalommal készül erre, az oroszok leszállóegysége nemrégiben becsapódott a holdfelszínre, az amerikaiak meg jószerével neki sem tudtak indulni.