Szerző: Krómer István

Kóla, géppuska, vérfürdő

Újból és újból sokkolják a világot az amerikai diákmészárlások sortüzei, s az nemkülönben, hogy a sajátos ideológiai és jogi, politikai és gazdasági érdekviszonyok közepette esély sem mutatkozik a minden külső szemlélő számára evidens megoldásra, a fegyvertartás ésszerű korlátozására.

Koalíciós tili-toli egy haldokló folyó fölött

Az alsó Sajó-völgy halainak és rákjainak szerencséje, hogy nem arany-, hanem vasbánya szennyezi a forrásvidék vizeit. Cián helyett „csak” arzént sodor a víz, miközben a szlovák hatóságok úgy tesznek, mintha ipari katasztrófa esetén is járna a száznapos türelmi idő.

A Kézzel másolt és Hangos Biblia atyja

Szakmai tekintélye Szegedre vonzotta a világ különböző felekezetű bibliakutatóit Dél-Koreától Ghánáig, fiatalok ezrei csatlakoztak a Szentírást népszerűsítő kezdeményezéseihez. Benyik György biblikusprofesszor és lelkipásztor, közéleti ember és a sajtó munkatársa hetvenéves.

Trianon, Visegrád, Európa

Múlt, jelen, jövő. A Beneš-dekrétumok legyenek valóban pusztán történelmi dokumentumok, a gyulafehérvári nyilatkozat élő, alkotmányos joganyag, Temesvár és Újvidék Európa multikulturális fővárosai. Nem lehetetlen. Ungvárról a jövőbe Belgrádon (és Fiumén) át vezet az út.

Zen bíboros fogdában: hitvallás és/vagy politika

Még háborútól és járványtól gyötört világunkban is feltűnést keltett Hongkong nyugalmazott bíborosának néhány óráig tartó őrizetbe vétele. Joseph Zen behódolás vagy vértanúság végleteiben gondolkodik, utóda ellenben a Vatikánnal egyetértve a párbeszéd útját keresi Kínával.

A könyv veszélyes fegyver?

A Kulturális és Információs Politikai Minisztérium alárendeltségébe tartozó Ukrajnai Könyv Intézet igazgatója orosz propagandairodalomnak minősítette az ukrán közkönyvtárak állományának felét, és megszabadulna százmillió kötettől, köztük számos orosz klasszikustól.

Kína ellen senki nem hirdet dzsihádot

Pedig a muszlim hittestvéreket XXI. századi technológiával felszerelkezett rendőrállam próbálja átnevelni. Európai ésszel alig követhető történet, de másfél milliárd kínai elégedett az eredménnyel. Ha nem is mennyei, de béke köszöntött a forrongó muszlim tartományra.

Sanda szándék és bukaresti kettős mérce

Szélsőséges nacionalista szervezetek feljelentése nyomán a román Legfelsőbb Bíróság a marosvásárhelyi katolikus magyar gimnázium megszüntetéséről hozott határozatot, miközben az ugyanazon kormányrendelet alapján létrehozott temesvári ortodox román gimnáziumot ez nem érinti.

Tengerentúli vita az abortusz alapjogáról

Magyarországon, ahol magzatvédelmi törvény szabályozza az abortuszt, s majdnem közmegegyezés van arról, hogy az elkerülendő rossz, nehezen értjük a nyugati világban a női önrendelkezés címén folyó ideológiai háborút. A Váratlan élet című film sok mindent megmagyaráz.

Megújuló energia bárhol, bármikor?

A nap- és szélerőművek Achilles-sarka a kiszámíthatatlan működés, az ingadozó termelés kiegyenlítése viszont drága, különösen mióta a földgázárak az egekbe szöktek. Az Ocean Grazer nevű dán startup egyszerű, de ötletes módszert dolgozott ki a tengeri szélerőművek áramának tárolására.

Égi elsősegély

Hirtelen szívmegállás esetén néhány percen múlik élet vagy halál, de a beteg megmentéséért az idővel folytatott versenyfutásban sokszor a rohammentő is lassúnak bizonyul. A dróntechnika a segíteni kész és képes polgárral együttműködve ezreknek kínálhat új életesélyt.

Locsolás vödörrel, szerenáddal

Az a leány, aki állja; a 4 Akkord Show Kórus leánykara pedig kétségtelenül belevaló hölgyekből áll, akik nem futamodnak meg egy igazi, hagyományos húsvéthétfői locsolkodás elől. A férfikar meg cserébe erre az alkalomra írt alkalmi kórusművel csinál kedvet a hideg zuhanyhoz.