Szerző: Csernus János

Innen szól, aki onnan szól

A csikk az a cigaretta, ami már nem cigaretta, már elszívták, az elszíváson már túl van, elnyomják, rosszabb esetben eltapossák. A nemlét a léte, azaz léte a nemlét. – Csernus János recenziója Zelei Miklós poszthumusz kötetéről.

Hogyan lett a lokálok kiskirályából A Király?

Felénél tart a Zámbó Jimmy életútját feldolgozó RTL-sorozat, A Király. A produkciót nagy várakozás előzte meg, és láthatóan az alkotók mindent megtettek, hogy színvonalasan meséljék el, mutassák meg a néhai táncdalénekes máig elevenen élő históriáját.

Az aranyhajúak históriája

Kötet Toót-Holló Tamás szövegével és tanulmányával, folkopera Bársony Bálint és Elek Norbert zenéjével, honlap és tudástár – mese és mítosz, mindez együtt az Aranyhajú hármasok, melyet Vidnyánszky Attila jövőre színre visz a Nemzeti Színházban.

Magyar művész és a Magyar rapszódiák

Neszlényi Pfeiffer Judith 1957-ben családjával hagyta el Magyarországot. A zeneszerzőként és költőként is ismert zongoraművész Kaliforniában él. Az elmúlt héten két koncertet adott Budapesten, a Magyar Zene Házában és a Nádor-teremben játszott.

Ezt a krízist is túléli a magyar–lengyel barátság

A varsói Wacław Felczak Intézet és a budapesti Pro Minoritate Alapítvány közös kerekasztal-beszélgetést tartott a két országnak az Ukrajna elleni háborúval kapcsolatos eltérő álláspontjáról június 14-én, Budapesten.

Könyvsorozat a Petőfi-évfordulóra

Vers, próza és fordítások, monográfia, recepció és tanulmányok. Nyolc kötetet mutatott be az Osiris Könyvkiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum, annak a készülő sorozatnak a részeként, amely a bicentenárium alkalmából jelenik meg.