Trump továbbá azt is állította, egyébként tévesen, hogy Netanjahu elsőként ismerte el nyilvánosan Biden választási győzelmét, holott „többet tettem érte, mint bárki másért”.

„Szerettem Bibit, szeretem most is. De szeretem a hűséget is. Bibi gratulált elsőként Bidennek. De nem elég, hogy gratulált neki, de videón csinálta” – mondta Trump Barak Ravid újságírónak. „Nagyon csalódtam benne. Bibi igazán maradhatott volna csendben. Óriásit hibázott.”

Netanjahu gondosan megvárva több kormányfőt, tizenkét órával azután, hogy Biden választási győzelmét megerősítették, nyilvános videóüzenetben gratulált az új elnöknek. Amikor az újságíró rámutatott Trumpnak, hogy több más világvezető megelőzte, az ezt fűzte hozzá: „Nagyon elöl állt a sorban, úgy, hogy megelőzze a többséget. Nem szólok hozzá azóta se. B****djon meg!”

Majd felsorolta mindazt, amit Izraelért tett, köztük az iráni atomegyezmény felmondását. „Ha nem teszem – tette hozzá –, Izraelt mára elpusztították volna.” Fölemlegette azt is, hogy az USA átköltöztette nagykövetségét Jeruzsálembe, közvetített az Ábrahám-egyezmények megkötésében, izraeli területként ismerte el a Szíriától 1967-ben elcsatolt Golán-fennsíkot. Az amerikai külügyi kormányzatnak ezekről a jelentős, nagyobbrészt kétpárti egyértéssel megtett lépéseiről lásd N. Rózsa Erzsébet lapunkban közölt írásait itt és itt.

„Tettem ezt – magyarázta a volt elnök –, [az izraeli] választások előtt. Sokat segített ez neki. Így sikerült döntetlennel végeznie. Nélkülem teljesen elvesztette volna a választást. Nekem köszönhetően végzett döntetlennel.”

Trump ezeket, mint Barak Ravid a héten héberül megjelent, Trump békéi című könyve kapcsán a CNN-nek tett nyilatkozatából kiderül, Mar-a-Lagó-i házában mondta még idén áprilisban, mielőtt júniusban Netanjahut leváltották. Egy későbbi, szintén Ravidnak adott interjúban azt mondta Trump Netanjahuról, aki tizenöt éven át volt Izrael miniszterelnöke, hogy „szeretem, de túl sokáig volt a székében”. Majd hozzátette: „Olyan volt Bibi azon a videón, mint aki könyörög, hogy szeressék.”

Natanjahu irodája a következő nyilatkozatot tette közzé: a volt miniszterelnök „a legnagyobb megbecsüléssel tekint mindarra, amit Trump elnök tett Izraelért és a biztonságáért. A legnagyobb megbecsüléssel tekint arra a szoros szövetségre, amely az Egyesült Államokat és Izraelt összeköti, és ezért fontosnak tartotta az Egyesült Államok hivatalba lépő elnökének gratulálni.”

Netanjahu Jair fia, akit széles körben apja helyettesítőjének tartanak számon, Twitter-üzenetet küldött a Trumpot leszóló követőknek: „Ajvé! Bibi fontosabbnak tartja Izrael érdekeit annál, hogy kapcsolatban maradjon egy milliárdossal.”

Nyitókép: A két szövetséges és barát 2020 januárjában a Fehér Házban. Forrás: Wikimedia Commons

Lásd a Times cikkét itt, a CNN interjúját Barak Raviddal itt.