A kelet-lengyelországi Lublin városának központjában nemrég állítottak fel a híres sorozatból ismert Csillagkapuhoz hasonló, hatalmas kijelzőjén valós idejű képet közvetítő szerkezetet. Hatszáz kilométerrel távolabb, a litván fővárosban, Vilniusban pedig a pályaudvar szomszédságába telepítettek hasonló képernyőt. Ezek a nap huszonnégy órájában élőképeket sugároznak a két nagyváros között.

A projekt nem titkolt célja, hogy – persze a kíváncsiságra is építve – lehetővé tegye: az emberek a valós időben láthassák, és ha csak virtuális módon, de kapcsolatot teremthessenek egymással. A projekt nem véletlenül indul erről a két helyről. Litván és lengyel kezdeményezői a kultúrák megismerését, a párbeszédet, az egymáshoz közelebb jutást hangsúlyozzák, ami éppen itt kap közép-európai történelmi hangsúlyt.

Az óriás kamera Lublin központjában, a plac Litewskin (Litván tér) áll. Abban a városban, ahol 1569. július 1-jén megszületett a lengyelek és litvánok közös állama, azon a téren, ahol a hagyomány szerint, amikor a Szejmben a lengyel korona és a Litván Nagyhercegség egységét tárgyalták, a litván nemesség táborozott. A Lengyel–Litván Unió jól ismert, XIX. századi emlékoszlopa is itt található.

Az ötletet a népszerű sci-fi sorozat, a Csillagkapu ihlette, megvalósítását Benediktas Gylys, az önmagáról elnevezett, fiatal tehetségek kezdeményezéseit felkaroló alapítvány elnöke öt éve vetette fel. Gylys alapítványának programjai a kreativitást és a vállalkozószellemet ösztönzik, az innovációt és az újszerű technológiákat támogatják.

Gylys abban reménykedik, hogy a portál hidat alkothat a népek között, hozzájárul a nemzeti előítéletek meghaladásához, s ösztönzi a megértést és az elfogadást.

Az elgondolást felkarolta a két érintett város önkormányzata, valamint Lublin – többek között népszerű zenei fesztiválok szervezéséről ismert – kulturális szervezete, a ROZDROŻA Kultúraközi Kreatív Kezdeményezések Központja. A gyakorlati megvalósításra a Vilnius Gediminas Műszaki Egyetem (Vilnius Tech) kreativitási és innovációs központja, a LinkMenų Fabrikas mérnökei vállalkoztak. Adas Meskenas, a LinkMenų Fabrikas igazgatója szerint a projekt még csak a kezdeteknél tart, a tervek szerint Vilnius hamarosan új portálokat nyit több tucat európai városban és világszerte. „A világ portálhálózata bővülni fog – amíg az egész bolygót össze nem kötjük az egység ötleteivel.” 

Kérdésünkre, hogy a járókelők hallhatják-e a másik városban élők hangját is, Gylys elmondta, hogy a nyelvi gátak miatt a készüléket nem tervezték hangüzenetek továbbítására, helyette a legegyetemesebb emberi kommunikáció, a testbeszéd használatára hívják a résztvevőket. A portálokhoz kapcsolódva olyan eseményeket is rendeznek majd, mint a Nemzeti Táncnap.

Gylys reményei szerint a Vilnius–Lublin-kapcsolat csak a kezdet, s a jövőben országok tucatjait összekötő hálózat kiépítését tervezik. A portálok akár néhány perces felkeresésével a föld különféle kultúráinak csodálatos képviselőivel találkozhatunk. Egyik percben rámosolyoghatunk a londoni emberekre, a következőben a tokióiakra, majd a Nairobiban élőkre, stb. Néhány nap alatt már harminc város jelezte készségét a csatlakozásra. Mint Gylys írta, boldogok lennének, ha Budapest, ez a gyönyörű, nagy múltú város is része lenne ennek a hálózatnak.