Szerző: Vertse Márta

Az élet kultúrájának friss ereje

A köztársasági elnök a magyar állam által adományozható egyik legmagasabb kitüntetéssel ismerte el nemrégiben Harsányi Pál Ottó ferences erkölcsteológus kimagasló tudományos munkásságát és a római magyar közösség életét meghatározó tevékenységét.

Vatikáni diplomata a Szentföldről

Tiszaborkúti magyar zsidó édesapja Brazíliában találkozott morvaországi édesanyjával; Izraelben született, oxfordi domonkosok hatására katolizált. David-Maria A. Jaeger ma kánonjogász, egyetemi tanár és a Rota Romana szentszéki bíróság ügyhallgató prelátusa.

A leendő pápa tisztelgése a Szent Korona előtt

Az idei év legjelentősebb kulturális-spirituális eseménye, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jó alkalom volt arra, hogy felidézzük Eugenio Pacelli bíboros, pápai követ 1938-as látogatását a magyar fővárosban, amelynek egyik fontos, de kevéssé köztudott mozzanata volt, amikor lerótta tiszteletét a magyar Szent Korona előtt.

A magyar nép vére is az Úrhoz kiált

Az 1956. november-decemberi tragikus napokra emlékezve, a csöndes ellenállás hősei, a sortüzek áldozatai előtt fejet hajtva idézzük a szenvedő magyar nép mellett az első pillanattól, fenntartás nélkül kiálló XII. Pius pápa alakját.

„Rózsaszín forradalom” a Vatikánban

Amióta VI. Pál megfigyelőként nőket is meghívott a vatikáni zsinatra, s kijelentette: az egyház büszke rá, hogy felszabadította a nőket, egyre több női munkatárs kap szerepet a vatikáni intézményekben is. Ferenc pápa kulcsfontosságú hivatalok vezetőivé is kinevezte őket.