Szerző: Pelle János

A konszolidáció kalandja

A Horthy-rendszer megszilárdulásának történetéről szóló könyv különösen érdekes és új megközelítést alkalmaz, ám tudatosan figyelmen kívül hagy némely tényezőt.

Alijára készülő forradalmárok

1953 márciusában húsz-harminc tizenöt-húszéves magyar zsidó fiatal ellen indult a cionista per röviddel a januári nevezetes moszkvai orvosper után. A budapesti ifjúk gondolkodását, tevékenységét és áldozattá válását követi nyomon Novák Attila történész, korábbi tel-avivi kultúrattasé munkája, amelyet újságíró-történész mutat be.

A nyilas nő és a gender

A társadalmi nem elmélete kétségtelenül rávilágít a magyar nácizmus történetének némely vonatkozására, de vajon hozzáad-e a legalantasabb indulatok és politikai szándékok feltárásához, kérdez rá a holokausztkutató.

Pogromábrázolások
Számon lehet-e kérni a „koalíciós időkben” játszódó irodalmi alkotásokon a valóságot, annak konfliktusaival és a holokauszt feldolgozásának elmaradásával együtt?
Hogyan lesz dr. Stephanus „a nép ellensége”?
Lehet, hogy a Zárójelentés Szabó István utolsó filmje. Sajnálnám, ha így lenne, hiszen az Oscar-díjas rendező alkotásai maradandó nyomot hagytak bennem. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy bizonyos koron túl a legnagyobb művész is a múltba fordul, szemlélete megmerevedik, elveszíti érzékenységét a jelenproblémái iránt. Ez a jól ismert erényeket felvonultató alkotás is azt illusztrálja, hogy rohamosan változó világunk konfliktusait már nem lehet a régi mintákat követve értelmezni.