„Együtt olvasunk – ez az idei évünk jelmondata. Szeretnénk, ha a könyveken keresztül valódi közösségek kialakulását segíthetnénk, éppen ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy az idén visszatérő Libri Irodalmi Díj odaítélésében a korábbiaknál hangsúlyosabb szerepet kapjanak az olvasóink. A megújult elismeréseknél az eladási listákat vettük alapul, így a díjakat tulajdonképpen a vásárlók ítélik oda az általuk leginkább kedvelt szerzőknek és műveknek” – fogalmazott Ludvig Orsolya Stefanie, a Libri marketing- és kommunikációs igazgatója a sajtóközleményben.

Bizonyára sokan emlékeznek: eddig évente ketten kapták ezt az elismerést. A Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat 2016-ban adták át először. Akkor a cég olvasás-népszerűsítő programjának részeként jöttek létre azzal a céllal, hogy minden évben felhívják a figyelmet a kortárs magyar irodalom legjobb teljesítményeire. Az első körben a Libri Könyvkereskedelmi Kft. összeállított egy listát azokból a könyvekből, amik megfelelnek a díj követelményeinek, az így kialakult hosszúlistából ezután a vállalat által felkért szakemberek fejenként öt-öt könyvre adták le szavazatukat. Ennek a szakmai bizottságnak az összesített szavazataiból alakult ki a Libri irodalmi díjak tíz könyvet tartalmazó rövidlistája, és ebből a shortlistből választotta ki a szakmai zsűri (Károlyi Csaba, Szilágyi Zsófia, Fullajtár Andrea, Bálint András, Beck Zoltán) a Libri irodalmi díj nyertesét. A közönség egy hónapon keresztül szavazhatott a közönségdíjasra.

Hogy ez a bonyolult folyamat mennyire volt jó és feddhetetlen, mindig is foglalkoztatta az irodalomkedvelőket, ugyanakkor a díjak kétségkívül nagy presztízzsel rendelkeztek, és jelentősen növelték az eladásokat.

Hogy idéntől a közönség pénztárcája választja ki kedvencét, egy abszolút demokratikus döntés lehetőségét jelenti. Az viszont, hogy a demokrácia mennyire barátja 2023 legjobb irodalmi teljesítményeinek, már más kérdés. Például (tisztelve minden irodalmi mű szerzőjét) a tavalyi könyveladások alapján Frei Tamás, Bödőcs Tibor, Náray Tamás és Kepes András könyvei magasan verik Tompa Andrea, Grecsó Krisztián vagy Parti Nagy Lajos munkáit.

Ez puszta tény, de a kérdést, hogy az ilyen formában feltámasztott Libri Irodalmi Díjjal mi történik a továbbiakban, azt az idő, no és persze a közönség dönti el.

(Az elismerést az Ünnepi Könyvhét eseményeihez kapcsolódóan június 14-én, este adják át.)

 

Borítókép: Az Állami Könyvterjesztő Vállalat jogutódjaként 1991-ben létrehozott Libri Könyvkereskedelmi Kft. üzlete esti kivilágításban az egykor 1984-ben létesült és azóta megszünt Skála Metro nagyáruház épületének földszintjén, a Nyugati téren.
Fotó: MTVA/Róka László