Különleges helye az országnak. Balatonfüred kis település, de kulturális nagyhatalom. A reformkor óta vonzza a művészvilágot és a tudományos élet kiválóságait. Ezzel az örökséggel a város jól sáfárkodik, ami jelentős részben Cserép László érdeme. A halk szavú tanárember a rendszerváltozás óta elhivatott, igen kreatív művelődésszervezője a városnak.

Szinte egymást érik az országos jelentőségű irodalmi, képzőművészeti és zenei események.

Például tavaly ősszel a Füred-szerelmes Krúdy Gyulát idézték meg nagy sikerű irodalmi reggeli keretében a Blaha Lujza-villában, a minap pedig a Hamvas Béla-napokon gazdagodhattam sokadmagam.

Blaha Lujza villája (Wikipedia)

 

Öt baráti házaspár – köztük Cserép László és felesége – negyedszázada alapította a Hamvas Béla Asztaltársaságot, amely feladatának tartja a Füredért szintén rajongó, univerzális műveltségű író életművének népszerűsítését. Minden évben, a mester születésnapjához kapcsolódva tartják a Hamvas-napokat.

A Vaszary-villa (a Vaszary Galéria Facebook-oldaláról)

 

Az idei program keretében mutatták be az asztaltársaság kiadásában megjelent Az isteni eredet tudata – Hamvas Béla hagyományai című tanulmánykötetet, melyet Horváth Róbert és Stamler Ábel, a Magyar Szemle új főszerkesztője gondozott. A népes résztvevőgárda kisvonattal és gyalogosan zarándokolt ki a Koloska-völgybe, ahhoz az évszázados hársfához, amely a sziklák szorításában utat talál magának az ég felé, s amelyről Fák címmel Hamvas kitűnő esszét írt.

Sziveri János mellszobra Budapesten (Juha Richárd alkotása, Wikipedia)

 

A programok között számomra talán a legfontosabb a Vaszary-villában tartott irodalmi beszélgetés a fiatalon elhunyt délvidéki költő Sziveri Jánosról, aki ezekben a napokban lenne hetvenéves. A telt házas rendezvényen az Országút előző számában megjelent Sziveri-megemlékezés szerzője, Fenyvesi Ottó és Géczi János méltatták korán elveszített, kimagasló tehetségű barátjukat, majd Bakos Árpád és zenésztársai szólaltatták meg Sziveri szívbe markoló, a halál torkában írt verseit.

 

Nyitókép: a Jókai Mór Emlékház Balatonfüreden