Idén negyven éve fogadta el a Műemlékek és Történeti Együttesek Nemzetközi Tanácsa, az ICOMOS azt a javaslatot, hogy minden évben legyen egy nap, amely az épített örökségről szól, ily módon is felhíva a figyelmet megőrzésének, védelmének fontosságára. Azóta április tizennyolcadikán, a Műemléki Világnapon, a világ számos országához hasonlóan ünnepi eseménysorozat köszönti

a megmaradt, megőrzött, esetleg új életre kelt épületeket, épületegyütteseket, s mindazokat, akik jó szándékkal, szakértelemmel gondjukat viselik és elszántan küzdenek megmaradásukért.

Így volt és van ez akkor is, amikor szép számmal akad vagy éppen csekély az ünnepelni való, amikor a műemlékvédelem maradékának meg kell küzdenie az örök váddal, miszerint a fejlesztés gátja lenne. Mindig az, ha nem akar elbontani a városszerkezet szempontjából jelentős, történeti épületeket, ha nem pártolja, hogy egyedileg védett paloták részben vagy egészben örökre eltűnjenek, ha igyekszik megakadályozni értékes régészeti területek pusztulását, vagy éppen bántja, hogy a „fejlesztés” megzavarja a világörökségi képet, s ha igazán annak örül, hogy egykori ipari építmények új életre kelnek, ahelyett, hogy reménybeli lakóparkok kedvéért a bontásukból keletkező sitt és törmelék szennyezné a környezetet.

 

Kárpáti György a malomház régi szerszámokat bemutató terében Fotó: Kárpáti-malom

Az Építési és Közlekedési Minisztérium és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság idei ünnepi rendezvényének az Új Városháza tanácsterme adott otthont. Az ICOMOS most is elismerte a példaadó műemlékgondozást, díjazta az elmúlt év legjobban sikerült műemléki helyreállításait, ám ebben az esztendőben a javaslattevők nem találtak elegendő okot a legrosszabbnak járó Citrom-díj odaítélésére. ICOMOS-díjjal ismerték el a bonyhádi Ermel– Vojnits-mauzóleum helyreállítását, az alapos előkészítést, a résztvevők példás együttműködését, a nemzeti emlékhely méltó létrehozását. Emellett a székesfehérvári Szent István király-székesegyház belső restaurálását és a gondos belsőépítészeti kialakítást, a kutatás alaposságát, a kutatási eredmények figyelembevételét és a munkálatokról szóló folyamatos tájékoztatást. Példaadó Műemlékgondozásért Díjat kapott Braun Zoltán polgármester a györkönyi Pincehegy örökségének megőrzéséért és fejlesztéséért, Szmodits Júlia az Ybl Egyesületet elnöke Ybl Miklós emlékezetének ápolásáért, valamint dr. Kárpáti György a tulajdonában álló vízimalom éveken át tartó szakszerű felújításáért.

A Műemléki Világnapot kísérő, a Műemlékek megújulásunk energiahordozói című tudományos konferencián építészek szólnak a műemléki értékekről a gazdasági és a kulturális érték szemszögéből (Dévényi Tamás), a hely szelleméről (Körmendy Imre), az anyag szelleméről és sorsáról (Fejérdy Tamás), a települések műemlékvédelmi kérdéseiről – más oldalról (Nagy Gergely), a történeti épületekről az innováció forrásaiként (Bakonyi Dániel), a Ligeti-műteremvilláról (Zombor Gábor és Juhász Balázs), az ipari műemlék Dréher-sörgyár múltjáról és jelenéről (Pilsitz Martin), a hagyományos technológiákról történeti értékeink megújításában (Bihari Ádám).

Nyitókép: A Steindl Imre tervezte pesti Új Városháza ülésterme a Műemléki Világnap színhelye. A felvétel 1878 körül készült. Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György fényképei (Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.189)