Bakuban fokozódó ingerültséget váltott ki, hogy Örményország a 2020-as fegyverszünetben vállalt kötelezettsége ellenére nem biztosítja a kapcsolatot Azerbajdzsán törzsterülete és a hozzá tartozó Nahicseván exklávé között. Emiatt

teljes blokád alá vonták Hegyi-Karabahot, ami oda vezetett, hogy nincs élelmiszer, gyógyszer, gáz és villany.

A fokozódó feszültség légkörében több fegyveres incidensre is sor került, ami azeri oldalon halálos áldozatokat is követelt. Baku számára ez ürügyet teremtett egy „terrorizmusellenes akciósorozatra”. Az örmény kormány teljes passzivitással szemlélte az összecsapásokat, még utánpótlást sem biztosított a karabahi csapatoknak, amelyeket

a krónikus lőszerhiány egy nap után fegyverletételre kényszerített.

Karabah egésze Azerbajdzsáné lesz; Nikol Pasinján ellenállás nélkül adta fel azt, amiért elődei harminc éven át harcoltak. A kormányfő szerint Örményországnak függetlensége megőrzése érdekében „konfliktusmentesnek” kell maradnia. Ezzel arra utalt, hogy egy újabb háború az ország létét sodorná veszélybe, mivel a gazdasági nehézségekkel küszködő Örményország az ukrajnai háború árnyékában magára maradt, az olajnagyhatalommá vált, a Nyugat által támogatott Azerbajdzsánt ellenben Törökország és Izrael ellátja a legkorszerűbb fegyverekkel.

Az Arcah Állami Egyetem (Wikipedia, Fotó: Marcin Konsek)

 

Az azeri elnök reménykeltőnek nevezte Örményország „körültekintő magatartását”, s meggyőződését fejezte ki, hogy a fejlemények pozitív hatással lesznek az örmény–azeri békefolyamatra. Ilham Alijev együttműködési szándékát jelezte az orosz békefenntartókkal, míg Moszkva ígéretet tett a karabahi örmény lakosság jogainak és biztonságának szavatolására.

Azerbajdzsán számára fontos a Nyugat megítélése;

a hangsúlyt az örmények „társadalomba való visszaintegrálására” helyezik. Pasinján szerint a polgári lakosságot nem fenyegeti „közvetlen veszély”, de Jereván terveket készített negyvenezer karabahi család elhelyezésére.

David Babaján, a Hegyi-karabahi Köztársaság elnöki tanácsadója kijelentette: népük nem akar Azerbajdzsán részeként élni, ezért inkább elhagyja ősi földjét, és Örményországba költözik.