Ez utóbbira már láthattunk jól sikerült példát, a legutóbbi kísérletről, a karácsonyi film köntösébe csomagolt romkom Nagykarácsonyról az Országút hasábjain is értekeztünk már. Varsics Péter nagyjátékfilmje, az Így vagy tökéletes a romantikus vígjátékok egy másik fajtáját próbálja magyar ízléshez igazítani: azt, amiben a két szerelmes eleinte látványosan utálja egymást, hogy aztán sok-sok konfliktus és közös kaland után végül mégis egymás karjaiban kössenek ki. Aki esetleg most spoilert kiáltana, annak megnyugtatásul gyorsan elmondom: a film egy pillanatra sem próbálja meglepni nézőjét, eredetiséggel semmiképp sem lehet vádolni az alkotókat. A védelmükben azonban hozzá kell tennem, hogy ez nem is volt cél. Az Így vagy tökéletes nem a sztorijával kíván meglepni és szórakoztatni, hanem próbál hihető és szerethető karaktereket teremteni, akiket aztán vicces szituációk sorába keverve akar egymáshoz, valamint a nézők szívéhez közelebb hozni, hogy ezzel ezt az ezerszer látott receptet is emészthetővé tegye. A happy end egy pillanatig kérdéses, ez a film pompás példáját mutatja annak, amikor nem a cél a lényeg, hanem az odáig vezető út. Márpedig ebben Csurgó Csaba forgatókönyve nem okoz csalódást. Látszik, hogy érti és érzi a zsánert, ügyesen pakolja egymásra a toposzokat, és még arról is gondoskodik, hogy a sztori a nemzetközi recept ellenére hazainak tűnjön. Persze csak pont annyira, hogy kellemes ismerősség járja át a nézőt egy-egy jelenet láttán.

Fotó: SaghyFoto

A sztori főhőse Somos András, a menő reklámfilmes cég vezetője, aki ugyan degeszre keresi magát a divatos állásával, de nem elégszik meg ennyivel, művészi elismerésre vágyik. Kreativitását regény formájában éli ki, ám az első könyve nem igazán talál meleg fogadtatásra, ami frusztrálttá teszi. Frusztrációját Tordai Katán, az életmód-tanácsadó bestseller, az Így vagy tökéletes íróján éli ki, ugyanis meggyőződése, hogy a kiadója az írónő miatt vált meg tőle. Kettejüket eleinte csak a véletlen hozza össze, majd az, hogy élvezik az egymással vívott szócsatákat, később pedig egy közös, Instagramra kitett szelfi után András rájön, hogy Tordai társaságának köszönhetően az ő könyve is jobban kezd fogyni a boltokban. Ezután már szándékosan keresi a nő társaságát, látszólag randizgatni hívja, ám valójában csak az ismertsége által biztosított fényben szeretne sütkérezni. Aki már látott háromnál több romkomot élete során, innentől kezdve garantáltan kitalálja a folytatást: bár a férfi eleinte nem épp nemes szándékkal közeledik a nőhöz, az együtt töltött idő hatására elkezd érezni iránta valamit, ám persze fény derül az eredeti szándékaira, aminek köszönhetően a nagy szerelem megszületése ugyan nem marad el, de kap egy kis hollywoodias késleltetést. Ne menjen már olyan könnyen.

Az Így vagy tökéletest a 2021-es nyárvége sikerfilmjének szánták a mozikban, de nem volt szerencsés az időzítés. A pandémia miatt lecsökkent mozizási kedv és a gyakran változó szabályok miatt távol maradtak a nézők, és sajnos nézettségi szempontból a film egyik fő erőssége a gyengeségévé vált. Az Így vagy tökéletesben ugyanis az a legjobb, hogy a két főszerepet nem a mozikban és tévében elkoptatott színészekre bízták. A Somos Andrást játszó Fekete Ernő inkább a színházban sztár, nem a filmekben, a Tordai Katát alakító Béres Mártát pedig főképp az erdélyiek ismerhetik. Ők ketten csodás frissességet adnak a legsablonosabb dialógusoknak is, érződik a játékosság és a fesztelenség a játékukban, ami nyilván jó hír, ugyanakkor egyikük sem olyan név, aki miatt sokan indulnának mozijegyet váltani. A nagyobb neveknek (Lengyel Tamás, Trokán Nóra, Thuróczy Szabolcs…) itt tényleg csak mellékszerep jut, bár az mindenképp jó hír, hogy a forgatókönyvíró róluk sem feledkezett meg. Minden mellékszereplőnek jut legalább egy-két emlékezetes pillanat és/vagy jól megírt poén. Szerencsére a klisék mellett jut hely az eredeti pillanatoknak is: azon például kimondottan jól szórakoztam, amikor a két író elindult, hogy megdobálja a Magyar Narancs könyvkritikusának erkélyét kutyasz*rral. Miután kaptam már alkotótól az éjszaka közepén dühös, fenyegető sms-eket, együtt tudtam érezni a Hegedűs D. Géza által játszott Csoknyaival. Az Így vagy tökéletes az azonnal felejthető, könnyed csacskaságok iskolapéldája. Ha rosszindulattal közelítenék hozzá, azt mondanám: tucatfilm; de nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy tényleg tisztességesen megcsinálták, és egyáltalán nem élvezhetetlen.

Az Így vagy tökéletes a Netflix kínálatában látható.