És amelyekről a legtöbbször már első ránézésre nyilvánvaló, hogy nem túl izmos költségvetésből készültek, és nagyjából mindent összecsaptak bennük.

Egyetlen előnyük ezeknek a produkcióknak: legalább gondoskodnak arról, hogy az ünnepek idején ne századjára nézzük meg az Igazából szerelmet, a Holidayt és a Reszkessetek, betörők!-et, vagy legalább ezek mellett nézhessünk valami mást is.

Ahhoz képest, hogy a karácsonyi filmek nem igényelnek óriási bravúrokat az alkotók részéről, a magyar filmesek eddig igencsak távol tartották magukat a zsánertől, első blikkre egyedül a Cserhalmi György főszereplésével készült Az Igazi Mikulás ugrik be, de az egy elég keserű mozi volt, a keserűség meg nem igazán áll jól a karácsonyi filmeknek. A #sohavégetnemérős rendezője, Tiszeker Dániel tavalyi mozija, a Nagykarácsony már csak a fentiek miatt is üdítő színfoltot jelentett a magyar filmek történetében, amit jól jelez, hogy a mozilátogatók a pandémia ellenére is nagy örömmel fogadták, kimondottan szép nézőszámot produkált a szezonban. Egy évvel a mozipremier után a film a Netflix választékában debütált, ami azoknak is jó hír, akik már látták, és azoknak is, akik még nem: előbbiek kipróbálhatják, kiállja-e az újranézés próbáját (egy igazán jó karácsonyi filmet ugyanis az ember az élete során biztosan nem egyszer néz meg), utóbbiak pedig felfedezhetnek a streaming-szolgáltató egy kaptafára készült ünnepi alkotásai között egy igazi kis gyöngyszemet, ami – jelentem – az újranézést is kimondottan jól bírja. Ritkán mondok ilyet, de második nézésre jobban szórakoztam rajta, mint elsőre, és ami az első megtekintéskor még zavart benne, másodjára már egyáltalán nem.

 

Tiszeker Dániel titka abban rejlik, hogy nem vette félvállról a műfajt, és nem elégedett meg azzal, hogy a munkája egy legyen a sok felejthető ünnepi alkotás közül. Érezhetően alaposan tanulmányozta a zsáner legsikerültebb darabjait, megnézte, hogyan építenek karaktert, konfliktust és mennyi humort meg giccset engednek a romantikázásba. Ugyanakkor nem elégedett meg annyival, hogy lemásolta a receptet, hanem arra törekedett, hogy adjon neki egy sajátos, hazai ízt: a Nagykarácsony ízig-vérig magyar mozi. És igaza van: a külföldiek tömegével látogatnak ide, hogy a bécsi mellett a budapesti karácsonyi vásárokat is megcsodálják és elmerüljenek fővárosunk jellegzetes téli hangulatában – a város ezen arcát korábban mégis szinte csak a reklámfilmekben láthattuk viszont, a filmjeinkben mintha nem is létezne. A Nagykarácsony olyan jól ismert és látványos helyszínekre látogat el, mint az Erzsébet téri Budapest Óriáskereke, a Gellért-hegyi Szabadság-szobor vagy a Várkert Bazár, és nem fél ezeket teljes pompájukban használni. Emellett nem angol, hanem magyar nyelvű karácsonyi dalok szólnak a háttérben, ami már csak azért is csodás, mert ezek még egyáltalán nem elkoptatottak. A filmnek azonban az ad különösen kellemes ízt, hogy a főbb szereplői is jellegzetesen magyar figurák, de úgy, hogy mégis kapnak egy kis hollywoodi csavart. Tiszeker tudja, hogy egy karácsonyi filmbe nem illene, ha – például – kiemelné a főszereplő tanító néni anyagi problémáit, így csak nagyon finoman utal rájuk azzal, hogy van egy mellékállása is, és a karácsonyi vásári árus karakter is ott igyekszik maximalizálni a hasznát a brutális bérleti díjak mellett, ahol csak tudja. A főhős azonban Arnold, a tűzoltó, aki nem sokkal az ünnepek előtt kérné meg a barátnője, Zsófi kezét, ám a nagy pillanatba belerondít, hogy a jegygyűrűvel a kezében érkezve pont rajtakapja, amint egy népszerű színésszel csalja meg őt a lakásukban. A történtektől nemcsak Arnold szíve törik össze, hanem a trauma egy fóbiát is előhoz belőle: tériszonyos lesz, ami egy tűzoltó esetében elég erőteljesen megnehezíti a napi munkát. A tűzoltó-szál beemelésével az alkotók egy izgalmas, filmen viszonylag ritkábban látott közeget is behoznak a cselekménybe, ráadásul Arnold kollégái pont olyan habókos, jó fej figurák, akikből mindig kell néhány egy romantikus vígjáték mellékszereplői közé. Arnold végül egy karácsonyi vásáron ismerkedik meg Eszterrel, a tanító nénivel, de ahhoz, hogy ebből a fellángolásból valódi kapcsolat legyen, a férfinak nemcsak a tériszonyát kell legyőznie, hanem vele együtt el kell tudnia engedni a csalfa exét is.

A Nagykarácsony az első perctől az utolsóig jó móka, ami pontosan tudja, mit várnak tőle, és ezt elsőrangú tálalással, aranytálcán szolgálja fel. Működnek az érzelmek, a humor, és megvan a karácsonyi hangulat is, a két főszerepet játszó Ötvös András és Zsigmond Emőke pedig van annyira bájos, hogy izguljunk értük. A bónusz pont pedig Szabó Kimmel Tamásért jár, aki csodás öniróniáról tesz tanúbizonyságot.

 

A Nagykarácsony a Netflix kínálatában látható