A Kaspók diákvállalkozással az Alternatív Közgazdasági Gimnázium Adventi vásárán találkoztunk 2021 decemberében. Csaba Samu vezérigazgató-helyettest kérdezzük: hogyan történik ez a gyakorlatban?


– Szerencsésnek érezzük magunkat, mert a képzés során számos olyan gyakorlati ismeretre tehetünk szert, amelyre más, hagyományos középiskolában nem minden esetben van lehetőség. Így mi már diákként nemcsak megismerkedhetünk az üzleti élet és a vállalkozás alapjaival, hanem módunk van arra is, hogy elkezdhessünk egy vállalkozást. Hogy ezt a valóságban létre tudjuk hozni, ahhoz egy éven keresztül hetente két alkalommal voltak felkészítőóráink. A szakmai iránymutatás mellett létre is hoztuk a közös vállalkozásunkat.

 – Hogyan kezdődött mindez?

– Itt is – mint máshol az életben – össze kellett adni egy alaptőkét. Mi egy névleges 30 ezer forintos keretből kezdtünk el gazdálkodni, amelyet nagyon ügyesen, és költséghatékonyan kellett felhasználnunk, hogy mindenre jusson elég forrás.

Az első órák nem csak az elméleti alapokat adták meg, de egyben fontos segítséget is jelentettek az útkeresésben. Ilyenkor nem magát a terméket készítettük, hanem csak beszélgettünk, ötleteltünk arról, hogy mit is kellene létrehozni. Mérlegeltük, hogy melyik ötletben van a legtöbb fantázia, gazdasági realitás, melyik az a terv, ami a fogyasztói ízlésekkel, és pénztárcákkal találkozhat.

A tizenöt fős csoportunkban számos kiváló ötlet felmerült, de végül amellett döntöttünk amelyik a leginkább megvalósíthatónak tűnt: mini kaspók gyártásába kezdtünk.

 – Miért pont ebben látták meg az üzleti lehetőséget?

 – Szerettük volna, ha az általunk legyártott és forgalmazott terméknek van valami társadalmi üzenete is. A kaspók magukban tartják az életet, azt, amelyre ma nagyon nagy szükségünk lenne. Azaz a vállalkozásunkkal fel akartuk hívni a figyelmet arra, hogy a 21. századi, városi ember életébe nagyobb szerepet kell, hogy kapjon a természet és annak megbecsülése. A koronavírus-járvány első évében mindannyian megtapasztalhattuk, hogy mennyire sivár lehet otthoni életünk, ha nincs benne semmilyen élőlény, ha nincs kiről és miről gondoskodnunk.

Arra gondoltunk, hogy fiatalos kaspóinkkal szeretnénk életet, lendületet, stílust vinni a lakásokba, a városi emberek otthonaiba. Kaspóinkba kisebb szobanövényeket, vagy akár egzotikusabb mohákat is ültethetünk.

– Mohákat?

– Igen, elsősorban a stabilizált mohát ajánlunk termékeinkhez, de természetesen bármilyen más növényt bele lehet ültetni. Ennek a mohának az a különlegessége, hogy szinte bárhol életben marad minimális törődés mellett. Nem mellékesen szép esztétikai élményt is nyújt.

– Hogyan készülnek a kaspók?

– Számítógépes modellezéssel terveztük meg azok formáit, majd pedig 3d nyomtatóval kukoricakeményítő felhasználásával nyomtattuk ki az öntőformákat. Ezeket végül kerámiaporral töltöttük fel, ebből jöttek létre maguk a késztermékek.

– Miben mások ezek a kaspók, mint más, hasonló bolti termékek?

– Elsősorban a minőségben. Cserepekből, műanyag virágtartókból valóban nagyon sok található a boltok kínálataiban, mi azonban igyekeztünk időtállóra tervezni a kaspóinkat. Sok gondot fordítottunk arra, hogy amellett, hogy egy jól használható, funkcionális tárgyat készítsünk, amellett magas esztétikai élményt is nyújtson. Fontosnak tartottuk, mai világunk egyszer használatos tárgyai mellett készüljenek olyan „örök” dizájndarabok, amelyek nem kerülnek pillanatok alatt a kukákba. Olyanok, amelyet a fiatalabb generáció is örömmel lát szobájában.

– Ezeket a kaspókat ma már akár meg is lehet vásárolni?

– Természetesen. A diák vállalkozásunknak készítettünk egy honlapot a kaspokshop.com címen, ahol a kaspóink nem csak megtekinthetőek hanem egyben megvásárolhatóak is. Maga a honlap már egy vállalkozásnak a minimumkövetelménye. Ha van egy megbízható webhely, egy online bolt – ahol egyszerűen és különböző többletdíjak nélkül tud – az ember vásárolni, az mindig jó üzenet a vevőknek.

– Milyenek a visszajelzések?

– Egyelőre nagyon pozitív értékelésekben volt részünk, ami sok erőt ad a kis csapatunknak. Hamarosan döntenünk kell, hogy folytatjuk ezt a céget vagy sem. Sok terv maradt még bennünk, számos formát szeretnénk még legyártani, bízunk benne, hogy azok is hamarosan megvásárolhatóak lesznek.

Az elmúlt egy évben sokat tanultunk arról, hogy hogyan néz ki egy vállalkozás belülről, hogyan kell létrehozni és működtetni azt. Biztos vagyok benne, hogy ezek a tapasztalatok mindannyiunk életét tovább kísérik majd, és a most megszerzett tudást kamatoztatni tudjuk.

 

A diákvállalkozási program a JA Europe egyik magyarországi programja, a Student Company Program http://www.jaeurope.org/education/ja-programmes/44-company-programme.html része, ami a Junior Achievement Magyarország a https://ejam.hu keretein belül működik Magyarországon.