Petert 2017-ben ezzel a betegséggel diagnosztizálták, amelyet amiotrófiás laterális szklerózisnak (ALS) is neveznek. Az MND egy ritka állapot, amely az agyat és az idegeket is érinti. Tünetei közé tartoznak a lábgyengeség, a beszédzavar és az izomgörcsök. Jelenleg nincs ismert gyógymód a betegségre, de az MND-ben szenvedő betegek kezelést kapnak tüneteik enyhítésére. Dr. Scott-Morgannak két évet jósoltak.

Ám ő nem adta fel. Azt mondta, ki akarja tágítani a tudomány határait. Úgy döntött, élni akar, és ha kell, ennek érdekében robottá válik. Mindig is hitt abban, hogy a technológia megmentheti. „A legelső tudományos tanítóim a Dr. Who és a Star Trek voltak. Megtanítottak arra, hogy ha elég okos, elég bátor vagy, és segítségül hívod a technikát, nincs lehetetlen” – mondta az Input Magazinnak. „Én vagyok az első számú jelölt a gyors halálra, de továbbpasszolom az ajánlatot. Őszintén szólva túl elfoglalt vagyok” – mondta.

Az az ötlete támadt, hogy eltávolítja szervei funkcióit, még mielőtt azok betegsége következtében meghibásodnának. Az MND-betegek tünetei idővel egyre súlyosbodnak: a mozgás, a nyelés és a légzés is gondot okoz.

Családja így fogalmazott támogatóinak: „Fájó szívvel tudatom veletek, hogy Peter békésen, családja körében elhunyt. Elképesztően büszke volt mindannyiótokra, akik támogattátok őt abban, hogy megváltoztassa a világ hozzáállását a fogyatékossághoz.” Követői ihletőnek nevezték a tudóst. Egyikük ezt írta: „Nagyon sajnálom. Csodás munkát végzett, elénk vetítette, hogyan élhetünk együtt az MND-vel.” Egy másik hozzátette: „Peter ihletet adott egészséges és fogyatékkal élő embertársainak egyaránt.” A harmadik ezekkel a szavakkal tisztelgett Peter előtt: „Milyen inspiráló ember volt, milyen nagy veszteség! Gazdagabbá tette világunkat.”

Peter számos összetett és kockázatos operáción esett át ahhoz, hogy a világ első ,,kiborgjává” váljon. Orvosokkal, tervezőkkel és technológiai szakértőkkel dolgozott együtt. Az arcán egy életszerű avatárt alakított ki, mielőtt az izmokat elvesztette volna. Az avatárt úgy tervezték, hogy mesterségesen intelligens testbeszéddel válaszoljon. Megvizsgálta a szemkövető technológiát is, mely lehetővé teszi számára, hogy egyszerre több számítógépet vezéreljen. Végül megváltoztatták a hangját is. Hangszintetizátor segítségével beszélt, robothangja nem sokban tért el igazi hangjától.
A devoni Torquayból származó orvos kijelentette, hogy teljesen kiborggá vált, akit Peter 2.0-nak hívnak. Célja az volt, hogy a mesterséges intelligenciára támaszkodva megkönnyítse a súlyos fogyatékosságban szenvedő emberek életét. Kezdetben az orvosok tartottak a Scott-Morgannal történő együttműködéstől, túl veszélyesnek ítélték a beavatkozásokat, melyek a páciens életét is veszélyeztették. Őt azonban nem lehetett eltántorítani céljától, és megtalálta azokat az embereket, akik segítettek megteremteni Peter 2.0-t.

2020-ban dokumentumfilmet forgattak az életéről, Peter: The Human Cyborg címmel. A film főhőse életének két évét mutatja be, a tervezési fázistól a műtétekig. Élete utolsó szakaszában Peter MND-je előrehaladt, ám találmányainak köszönhetően képes volt kommunikálni és felállni. Saját elmondása szerint ő nemcsak túlélt, hanem virágzott.

Források:

Sam Elliott-Gibbs, Mirror
Jean Mendoza, Grunge