A Tonga fővárosától mintegy 65 kilométerre északra található Hunga Tonga–Hunga Ha’apai tűzhányó szombati kitörése a bolygónk legnagyobb feljegyzett ilyen jellegű eseménye az elmúlt bő három évtizedben. Amikor a csendes-óceáni Tűzgyűrűben lévő víz alatti vulkán kitört, a hamu- és a törmelék 20 000 méter magasba emelkedett. A kitörés okozta szökőár először Tonga szigetvilágára csapott le, de a hullámok több ezer mérföldre eljutottak, így az Egyesült Államok nyugati partjára, Japánba, Új-Zélandra és Peruba is – kárt nem okoztak, erejük utazás közben elveszett.

A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai tűzhányó több évnyi szünet után 2021. december 20-án tört ki. A vulkáni tevékenység január 5-én alábbhagyott, ám január 13-án egy újabb kitörés következett. A szombati, azaz január 15-i erupció viszont hatalmas volt, hússzor erősebb, mint a decemberi. Az 1000 Celsius-fokos láva a 20 fokos vízbe jutva azonnal hatalmas robbanást okozott – a környező tengervíz gyakorlatilag azonnal gőzzé változott, 1600-szor megnövelve térfogatát.

Tonga szigeteit víz árasztotta el, hamu takarta be. Romban álló épületek, kidőlt fák látványa fogadna, ha… Ha.

Eddig a történet hasonló a legtöbb tűzhányókitörést követő eseményláncolathoz. De a tongai katasztrófának van egy egészen új oldala. Az történik ugyanis, hogy bár több ország humanitárius segélyeket küldene a szigetekre – így Kína ivóvizet, élelmiszert és egyéni védőfelszereléseket adna, Új-Zéland kétszázmillió forintnak megfelelő összeget különített el segélyezési célra –, probléma van ezek átvételével.

Tonga, a 170 szigetből álló, mintegy százezer lakosú királyság 2020-ban lezárta határait, hogy távol tartsa a járványt, és azóta sem nyitotta meg újra. Tongában egyetlenegy COVID-19-es esetet regisztráltak a járvány kezdete óta, lakosságának körülbelül 60 százaléka kapott két adag oltást – azaz minden öt tongai közül kettő védtelen.

Persze előbb-utóbb, így vagy úgy megoldódik az érintésmentes segélyátvétel. Igaz, hogy százezer vizespalackot nehezebb átpasszolni, mint a lakás bejárata elé lepakolni a rántott húst krumplipürével – de megoldják. Nagyobb kérdés, hogy meg tudják-e oldani önerőből az elpusztult vagyon embert próbáló újraépítését, vagy inkább vállalják a járvány beengedését a királyságba.

Nehéz lehet eldönteni.