Az Autcraft (az autizmus és a Minecraft szavakból) közösség segít az autizmussal élő gyerekeknek elsajátítani a szociális készségeket, így könnyebben építhetnek kapcsolatokat.

Mint minden nagy dolog, ez is kicsiben kezdődött, de mostanra több ezer autista gyermek barátkozik és sajátít el szociális készségeket a Minecraft online építőjáték egyik verziójával.

Stuart Duncan egy népszerű blogból nyerte az ötletet, amelyet saját, autizmussal kapcsolatos tapasztalatairól írt, azokról a nehézségekről, melyekkel egy autista gyermek szülője szembesül nap mint nap. Más autista gyermeket nevelő szülők elmesélték neki, hogy gyerekeik egészen bezsongtak egy játéktól, amelyben egy véletlenszerűen generált vadont fedezhetnek fel. Sajnos, bár szerették a játékot, sok gyereket zaklattak játékostársaik.

2013-ban Duncan, a kanadai Timminsben működő webfejlesztő felállított egy szervert a Minecraft egy verziójának futtatására, amely kizárólag autista gyerekek és családjaik számára készült. Úgy gondolta, a szerver talán egy maroknyi embert vonz majd. Kellemes csalódás volt számára, hogy az első napokban már több százan csatlakoztak. Most, három évvel később főállásává lett az Autcraft vezetése. A közösség csaknem hétezer tagot számlál, valamint egy csapat adminisztrátort, akik számos tevékenység kezelésében segédkeznek. „A szülők szerint a program nagyon hasznos a gyerekek és a családtagok számára egyaránt” – mondja Duncan.

Kate Ringland informatikus, a Kaliforniai Egyetem docense hatvan órát töltött ebben a virtuális világban, és figyelte, hogyan beszélgetnek és játszanak egymással a gyerekek. Ringland az Autcraftot nem csupán egy újabb online közösségi térnek tekinti, hanem olyan eszköznek is, amely segíti az autista gyermekeket a szociális készségek gyakorlásában. A Minecraftban olyan anyagokat manipulálhatsz, mint a fa és a kő, melyekből bármit megépíthetsz, a városoktól az egyszerű számítógépekig. „Ez egy nagyszerű módja annak, hogy egy általuk szeretett játékot játsszanak, egyúttal közösségi élményt szerezzenek” – mondja Ringland. „Az önkifejezés alternatív módját adja ezeknek a gyerekeknek, és nem utolsósorban azt, hogy valahol a fizikai élet okozta nyomás nélkül kommunikálhassanak.”

Mint tudjuk, a mindennapi társas helyzetek nagy kihívást jelentenek az autista gyerekek számára. Nekik gyakran az sem könnyű, hogy vegyék a társas jelzéseket és belehelyezkedjenek egy másik személy nézőpontjába. Duncan szerint a Minecraft levezeti a való világra jellemző stresszt. Nincs idegen környezet, zaj, amely elvonná a figyelmét. „A Minecraft segítségével igazán önmagad lehetsz” – mondja. „A társas interakciók, a kapcsolatok, a kommunikáció – minden csak rajtad és a billentyűzeten múlik.”

Ám be kell tartani néhány szabályt. Más játékosok zaklatása, megszerzett javaik elpusztítása kizárást vonhat maga után. Ringland tanulmányozta az Autcraft fórumain zajló vitákat, és örömmel látta, hogy az egyébként zárkózott gyerekek kifejezték érzéseiket, megnyíltak egymás felé, kimutatták szorongásukat a való világ problémái iránt. Az Autcrafthoz hasonló közösséghez történő csatlakozás bizonyos emberek számára az első lépést jelentheti a társadalmi szorongás csökkentése felé – mondja Elizabeth Laugeson, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem PEERS Klinikájának igazgatója. Ám szerinte a Minecraft nem feltétlenül tanítja meg azokat a szociális készségeket, amelyekre szükségük lenne a való életben történő eligazodáshoz.

Mégis, „az Autcraft bizonyítja, milyen erős lehet egy közös érdekre fókuszáló társadalmi miliő létrehozása” – nyilatkozta Matthew Lerner, a New York-i Stony Brook Egyetemen. Az autizmussal élő emberek érdeklődési köréből és szenvedélyeiből táplálkozik, ahelyett, hogy próbálná őket megváltoztatni.

Forrás:
Aviva Rutkin
New Scientist