Feltételes engedélyt adott az Egyesült Államok agrárminisztériuma a Dalan Animal Health állategészségügyi biotechnológiai cég vakcinájának, amely

ellenállóvá teszi a méheket bakteriális fertőzésekkel szemben.

A baktériumok, gombák vagy vírusok okozta betegségek világszerte növekvő veszteséget okoznak a méhészeknek, s a méhkolóniák számának csökkenése a beporzás elmaradása miatt a mezőgazdasági termelést is veszélyezteti.

Méhkirálynő dolgozók között (Pixabay)

Az élelmiszerek körülbelül egyharmada a méhek által beporzott növényekből származik, ezért a szakértők aggodalommal követik a méhek (és más beporzó fajok) számának globális csökkenését. Ennek hátterében az éghajlatváltozás, az élőhelyek pusztulása, a szakszerűtlen növényvédőszer-használat és többféle betegség állhat.
A fiatal méhlárvákat elpusztító Paenibacillus larvae nevű baktérium a kaptárok jelentős részében lappang, a fertőzés bármikor kitörhet, s hatékony gyógyszer híján eddig nem volt más lehetőség a védekezésre, mint a fertőzött méhcsaládok és a felszerelés elégetése.

Méhész (Piaxabay)

A Dalan Animal Health biotechnológiai vállalatnak a világon elsőként sikerült a méheket immunizálással ellenállóvá tenni a betegséggel szemben. Az alkalmazott vakcinatechnológia kulcsa a méhkirálynők inaktivált baktériumokkal való kezelése, aminek következtében a lárvák is ellenállóvá válnak a fertőzéssel szemben.
A hatóanyagot cukros szirup formájában a dolgozók fogyasztják el, amelyek ezután a vakcinát tartalmazó méhpempővel etetik a méhkirálynőt. Az ezt követően lerakott petékből kikelő egészséges lárvák tartós védettséget adnak az egész kolóniának.
Annette Kleiser, a Dalan vezérigazgatója szerint módszerük az Európában őshonos méhekre veszélyes baktériumok elleni fejlesztésben is hasznos lehet.