Szerző: Sándor Lénárd

Az emberi jogok emberi oldala

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata olyan víziót teremtett, amelyben az emberi jogok egyetemessége az emberi közösségeket világszerte jellemző kulturális, vallási, történelmi, jogi és gazdasági pluralizmusba ágyazódik. E vízió megőrzése a jelenkor fontos kihívása.

A Függetlenségi Nyilatkozat üzenete

Közös etnikai és vallási gyökerek híján az amerikaiakat leginkább a Függetlenségi Nyilatkozat elvei kötik össze, amelyekre a legkülönbözőbb ideológiai áramlatok hivatkoznak az abolicionistáktól a konzervatívokon át napjaink progresszív irányzataiig.

Mit üzen július negyedike?

Közös etnikai és vallási gyökerek vagy nyelv híján az amerikaiakat leginkább a Függetlenségi Nyilatkozat elvei kötik össze, amelyekre a legkülönbözőbb ideológiai áramlatok hivatkoznak az abolicionistáktól a konzervatívokon át napjaink progresszív irányzataiig.

Legszemélyesebb közcsapda

Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság volt elnöke a Professzori Hálózat családvédelmi kutatásainak társvezetője. Az Alaptörvényről, a családok védelméről és a jelenkor kihívásairól beszélgettünk.

A Trump elleni impeachment-eljárás jogi értelmezése
Még hivatalba sem lépett az új amerikai elnök, a demokraták már jócskán az elmozdításán törték a fejüket… Ha az impeachmentet bűnvádi eljárásként vagy más hasonló, objektív mércéjű jogalkalmazásként tüntetik fel, az nem segíti, hanem éppen ellenkezőleg, megzavarja az intézmény valódi funkciójának megértését.