Szerző: Gallai Renáta

Képeket készítek, nem festészetet

Sándorfi István/Étienne Sandorfi magyar származású hiperrealista festőművész. A nemzetközi művészvilágban elismert festő Párizsban élt és alkotott, Magyarországon azonban sokáig nem is tudtak róla. Június 12-én hetvenöt éves lett volna.

Minden rendben?

It’s fine címmel nyílt kiállítás a Palotanegyedben nemrég debütált, Mária utcai underground, pincegalériában, a Bunkerben. Az It’s fine művészeti csoport és mozgalom első kiállítása statementként mutatja be nyolc művész és a kurátor ironikus világnézetét és mintegy „közérzeti kiállításként” kontextusba helyezi a mindennapi nihilt a kortárs reflexiókkal.

Nem minden az, aminek látszik

Ilsa, a Gulág Tigrise – Hommage című kiállításával emlékezik Konkoly Gyula a franciaországi évei alatt festett, időközben megsemmisült képére a Faur Zsófia Galériában rendezett önálló tárlatán, mely a hetvenes évek és a mostani korszellem paradox analógiájának megválaszolásaira tesz kísérletet.

Berlin felett a fény

A magyar képzőművészet kiemelkedő és meghatározó korszaka a XX. század eleji impulzusokkal teli időszak, amikor számos tehetséges magyar művész kényszerült külföldön tapasztalatot szerezni, vagy menedéket találni, hogy érvényesülhessen.