A Latarka Galéria megszűnése óta nemigen látni olyan hasonló kezdeményezéseket, ahol a klasszikus galériás közegből kilépve láthatunk fiatal művészek kezdeményezéseit bemutató tárlatot. Így üdítő színfolt a budapesti kulturális életben a Bunker Galéria, amelynek kiállítását a Godot Labor szervezte, kurátora pedig Cserhalmi Luca. 

 

Az It’s fine csoport 2022 júliusában kezdte a közös gondolkodást arra, hogy miként mutassák be a mindennapi életünkre ránehezedő fásultságot, apátiát. A kultúra és saját önkifejezésük erejével aktuális problémákat kívánnak a kortárs reflexiókkal kontextusba hozni, és feleleveníteni, gyakorlatias közegbe építeni a szókimondó, kritikus gondolkodást a művészeti életben. Az organikusan szerveződő csapat a gondolati felütés után egyre szorosabbra fűzte társaival a kapcsolatot, és a több hónapos munka eredményeként megszületett mostani, önreflektív, társadalomkritikus tárlatuk. 

 

A kiállítás és egyben a mozgalom nyolc művésze: Balogh Kristóf József, Barcza Réka, Éles Lóránt, Gáspár Annamária, Gulyás Andrea Katalin, Gwizdala Dáriusz, KristofLab, w.Horváth Tibor.

 

A kiállítási térbe, azaz egy szebb napokat látott pincerendszerbe belépve meglepő látvány fogadja a látogatót, mert a szokatlan, puritán környezetbe nagyszerűen beépülnek az installációk és a szekciók. A tárlat határozottan szép és esztétikus, ami paradox módon a jelentésének ellentéte: „A keserű derű mögött az a környezetükben tapasztalt, általánossá vált hozzáállás lapul, mely a túlélést jelenti a rosszabbnál rosszabb hírek, a világbizonytalanság, a kilátástalanság és a fásultság korában.

 

Amikor már a kiút is csak fárasztó plusz problémának tűnik, akkor eluralkodik az abszurd túlélési stratégia, ahol a halomban álló rossz hír, negatív benyomás és egyéni problémáink tetején mosolyogva ülve azt mondjuk: „Hátha ez van, akkor ez van, legalább még itt vagyunk.”

 

Az egyes szekciók egymásra épülve, egymást kiegészítve nyerik el értelmüket. Ahogy átsétálunk a tereken mindenhol egy-egy ismerős hétköznapi pillanat vagy érzés hat ránk, mintegy a jelenkorunk hétköznapi nihiljét meghatározó keserű korszellem. Mégis azt gondoljuk, van kiút, vannak sorstársaink. A tárlaton megjelenő gondolkodásmód megerősíti az emberben azt az érzést, hogy a világot az összeomlástól nem a technológia vagy a designfejlesztések, hanem a kortárs kultúra menti meg.

 

A csoport a közös munkát és a gondolkodást nem egyetlen kiállítás erejéig szeretné fenntartani, hanem folyamatként értelmezi, ezért egy Instagram mém-oldalt is létrehoztak, ahol tíz pontból álló manifesztumukat is megismerhetjük. Az online platformmal az a céljuk, hogy ők is kissé kilépjenek saját megszokott közegükből, kényelmes világukból, s a nyilvánosság erejével a közösségi kapcsolódásnak is teret adjanak. Véleményük szerint a „radikális apátia” talán korszerűtlennek hat a civil felelősségvállalás ideája mellett, de meggyőződésük, hogy őszintén világít rá embertársaink érzületére. Az It’s fine jelentése az, hogy már nem tudunk mit kezdeni a sok bajjal, ami körülvesz minket, de nem szégyelljük tanácstalanságunkat.

 

Reméljük, a jövőben találnak pozitív tartalmakat is egyfajta válaszként a jelenkori, ahogy ők hívják: radikális apátiára, hiszen valljuk be, igaz, szókimondó és valóban társadalomkritikus az anyag, sokkolóan szembesülünk a hétköznapjainkra ránehezedő közhangulattal, de hosszú távon újra meg újra hasonló narratívájú tárlatokat látni a csoporttól nem biztos, hogy meghozza az életkedvünket és az érdeklődésünket.

 

Ha a jövőben megtalálják azokat a folyamatosan megújuló interpretációkat, amelyekkel diverzebben, választékosabban és kevésbé depresszíven tudják a ránk nehezedő hétköznapi nihilt megjeleníteni, és a sorstársszerepvállaláson kívül pozitív válaszokat keresni, vagy épp nyújtani a látogatónak, akkor ez valóban működő, nagyszerű kezdeményezés is lehet. Kérdés, hogy ez valóban feladata-e a kortárs kultúrának. 

 

Íme, a tízpontos manifesztum.

 

  1. A globális és lokális problémák nyomása elviselhetetlenné vált.

Közönyt érzünk, mert telítődtünk. A közhangulat egyre nyomasztóbb. Nem akarjuk azt mutatni, hogy minden rendben van.

 

  1. Elfogadjuk a tehetetlenségünket.

A közhiedelemmel ellentétben a gyakorlat azt mutatja, hogy ijesztően kevés dologra van valós hatásunk. Minden, amit teszünk, a tehetetlenség gondolatával párosul, és a nagy változásokba vetett hit nélkül történik.

 

  1. Kiegyezünk az alternatív megoldásokkal.

Üdvözöljük a szarból várat építőket, a kreativitásukat a nehézségek részleges kordában tartására fordítókat, a buhera mestereit és a tákolókat. Ők a mi szellemi hőseink!

 

  1. Készenléti várakozás.

Tisztában vagyunk vele, hogy bármelyik pillanatban kitörhet egy halálos járvány, leüthetnek minket a villamoson, leéghet az Amazonas, négyszeresére emelkedhet a sajt ára, vagy háború törhet ki a szomszédunkban, ezért nem ér minket meglepetésként semmi sem. Eddig elképzelhetetlennek tűnő dolgokat néztünk végig, legtöbbször passzív elszenvedőként. Az apokalipszis mindezek fényében több mint reális.

 

  1. A világ egyre abszurdabb fordulatot vesz.

Ami normális körülmények között nem tűnne abszurdnak, most az is azzá válik. A folyamat kezelhetetlensége miatt ehhez leginkább elfogadással és egy új logika vállalásával kell közelítenünk.

 

  1. Nem támogatjuk a valóságnak ellentmondó pozitivitás kényszertermelését. Támadjuk és bíráljuk az összeszedettség és a működőképesség látszatának görcsös fenntartóit.

 

  1. Követeljük továbbá a médiáktól, hogy hagyjanak minket békén a folyamatosan özönlő rossz híreikkel, hatásvadász felvezetéseikkel, hülyeségeikkel és félinformációikkal!

 

  1. Üdvözöljük a káoszban otthonosan mozgókat, a világégés nézőit, a nem szépítőket és a nem csodálkozókat, a fáradtakat, a káromkodókat és ironizálókat.

 

  1. Apátiát hirdetünk!

Ez az egyedüli jótékony és érvényes reakció napjainkban.

 

  1. Egyesüljünk a kilátástalanságban! Ne tagadjuk többé a kaotikusság és az abszurditás uralmát világunkon!

 

 

 

Az It’s Fine kiállítás április 23-ig szerda–vasárnap 15:00 és 20:00 között tekinthető meg a Bunker Galériában (1085 Budapest, Mária utca 1.).

 

Finissage: 2023. április 20. 18:00

Cserhalmi Luca, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetés az It’s fine kiállításon.