Szerző: Fáy Zoltán

A hitegységen dolgozó szerzetes

„A lélek, a vallás a faj fölött állanak, és … sok ok teheti indokolttá, hogy bárki más nemzet és nemzetiség szolgálatára szentelje életét” – írta Király Kelemen 1966-ban, aranymiséjének évében, egy apologetikus, identitását magyarázó kéziratban.

Régi és új sírok

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb formátumú politikai stratégáját, a polgári politikai univerzum programalkotó vezéregyéniségét, széles érdeklődési körű és tájékozottságú társadalomkutatóját, jeles műfordítót és költőt, Tellér Gyula volt országgyűlési képviselőt búcsúztatjuk.

Régi és új sírok

CSAK ONLINE: Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb formátumú politikai stratégáját, a polgári politikai univerzum programalkotó vezéregyéniségét, széles érdeklődési körű és tájékozottságú társadalomkutatóját, jeles műfordítót és költőt, Tellér Gyula volt országgyűlési képviselőt búcsúztatjuk.

Gasztrofilológiai kalandozások

Érdekes dolog a kincsvadászat, mert bár sokan a puszta szerencsét tartják a siker szempontjából fontosnak, legfőként élénk figyelem és kitartás kell hozzá. A kultúrtörténet olyan gazdag aranybánya, hogy igen csekély szerencsével is találhatunk benne valóságos kincseket.

Szakáts mesterség

Háromszázharminc éves recepteket kínál a Ferencesek főztje – Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből című kötet, veretes barokk magyar nyelven. Az olvasó emellett egy kultúrhistóriai kalauzt is kezébe vehet, amely bevezeti a korabeli szerzetesek mindennapjaiba.