Az estről és a sorozatról Luzsicza Istvánt, az igazgatóság irodalmi szerkesztőjét, az est házigazdáját kérdeztük.

Mit érdemes tudni az irodalmi sorozatról?

Programigazgatóságunk a kortárs magyar szépirodalom és az olvasás népszerűsítését tűzte ki céljául, s e vállalásaink legfontosabb része a KMI 12 projekt, melynek szerzőit e sorozatban is felvonultatjuk. Az elnevezés az általunk kiválasztott nyolc, szakmailag már elismert alkotót és négy pályakezdő fiatal tehetséget jelenti, akiknek írói arculatuk tovább építésében, műveik népszerűsítésében segédkezünk KMI Szerzőbár nevű Facebook-oldalunkkal, portréfilmjeikkel, a műveikből készült hangoskönyvekkel, versfilmekkel, versmegzenésítésekkel, műveik reprezentatív antológiájával vagy nyári fesztivál-fellépéseikkel. A most következő évadzáró estekkel a tavaly ősszel – a pandémia miatt – megszakadt sorozat folytatódik, s ez a jelenlegi szerzőinkkel folytatott közös munkánk záróakkordja is. Természetesen a világjárvány megint óvatosságra int bennünket, de a szerzőkkel és a társszervezőkkel egyeztetve, az óvintézkedések betartására és betartatására is ügyelve a sorozat folytatása mellett döntöttünk.

Kiket láthatott-hallhatott korábban a közönség?

Tavaly ősszel három prózaírónk, Bene Zoltán, Száraz Miklós György és Majoros Sándor irodalom és történelem összefüggéseiről beszélgetett Historikus idők nyomában című rendezvényünkön, majd egy év szünet után szűk két hete folytatódott szériánk A legfiatalabb nemzedék címmel, junior szerzőink, Bék Timur, Marcsák Gergely, Nagy Lea és Regős Mátyás és a megzenésített műveik bemutatásával.

Mit takar a most következő műsor címe: Az irodalmi önmarketing útjai – önmenedzselés a közösségi médiában és tudatos visszavonulás a digitális világtól?

Két meghívott vendégünk a napjaink megkerülhetetlen részét jelentő online világban teljesen eltérő utat választott: míg Kürti László a közösségi média megannyi platformján jelen van, addig Szálinger Balázs a korábbi aktív jelenlétet követően kivonult a digitális térből. E lépések miértjeiről, pályájukra gyakorolt hatásairól, s összességében az irodalmon belüli marketing-önmarketing kérdéseiről beszélgetünk. De ezúttal is bemutatunk megzenésített műveket szerzőinktől, mely egyben saját menedzselési tevékenységünket példázza.

Lesz további est is, vannak még szerzők a tarsolyban?

December 7-én 18 órakor búcsúzunk a sorozattól és egyben az első évad alkotógárdájától is, Iancu Laura, Lövétei Lázár László és Zsille Gábor közreműködésével, Hit és irodalom – hitről, vallásról, költészetről ádvent és karácsony jegyében címmel. Akkor és most is szeretettel hívjuk és várjuk a közönséget!