A boszniai Szerb Köztársaság fővárosában, Banja Lukán 2022. szeptember 16–18. között hetedik alkalommal megrendezendő Nemzetközi Irodalmi Napok keretében egy szerb–olasz–amerikai összetételű szakmai zsűri javaslata nyomán Turczi István József Attila-, Babérkoszorú- és Prima Primissima-díjas költő, műfordító, szerkesztő, egyetemi oktató, a Magyar PEN Club főtitkára, a Magyar Írószövetség költői szakosztályának elnöke kapja az idei Otvorena knjiga – Nyitott könyv elnevezésű nemzetközi irodalmi nagydíjat. A díj rangját emeli, hogy az eddigi négy díjazott között van a nemrég irodalmi Nobel-díjra jelölt orosz Vjacseszlav Kuprijanov is. A zsűri szakmai indoklása kiemeli, hogy Turczi Üresség című könyve (Scolar, 2017, 2. kiadás), amely egyetlen, négy zenei tételre épülő versfolyam,

„T. S. Eliot Négy kvartettjének magasságaiba emelkedik a huszonnégy órába sűrített emberi lét erejének és törékenységének egyidejű, bravúros felmutatásával”.

A díjjal járó pénzösszeg és a híres szerb szobrász, Sonja Bikic alkotása mellett Turczi Istvánt a Szerb Írószövetség tiszteletbeli tagjává választják, és a jövő évi fesztiválra díszkiadásban jelentetik meg a magyar szerző válogatott versgyűjteményét, Fehér Illés fordításában.

Borítókép: A Prima Primissima-díjjal kitüntetett Turczi István író, költő budapesti otthonában, 2015. január 9-én (Fotó: Soós Lajos/MTI)